Skip to main content

Telemedicinsk KOL-projekt kan spare samfundet for 7.000 kroner pr. år pr. patient

Det nordjyske storskalaprojekt for KOL-patienter, TeleCare Nord, har vist, at der er gevinster at hente for såvel patienterne som for samfundet.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
18. nov. 2015
3 min.

Resultaterne af et af Europas største storskalaprojekter inden for telemedicin, TeleCare Nord, blev i dag fremlagt for offentligheden på en konference i Aalborg.

Afrapporteringen viste fordele for både patienter og samfundet.

"Forskningen har givet os et mere nuanceret syn på telemedicin. Den viser nemlig, at der er en samfundsøkonomisk gevinst – men kun hvis vi tilbyder telemedicin til de rette grupper, for eksempel borgere med svær KOL. Her anslår forskningen, at der kan spares i størrelsesordenen 7.000 kroner årligt pr. patient på indlæggelser og kommunale serviceydelser. Der er tillige penge at spare, hvis man målretter indsatsen til de borgere, der i forvejen har kommunale sygeplejeydelser", siger Dorte Stigaard, formand for TeleCare Nord og direktør i Region Nordjylland, i en pressemeddelelse.

TeleCare Nord startede i 2011 og sluttede i sensommeren i år. Knap 1.400 KOL-patienter fra Nordjylland har deltaget.

Hele 88 pct. af deltagerne i TeleCare Nord har fortalt forskerne, at de finder det telemedicinske udstyr brugervenligt.

"Men endnu vigtigere er den positive effekt, telemedicin har for borgerens livskvalitet. 61 procent af deltagerne føler, at de er bedre til at kontrollere deres sygdom, og 71 procent føler sig tryggere i dagligdagen med telemedicin", siger Bente Graversen, næstformand for TeleCare Nord og direktør i Aalborg Kommunes Sundheds- og Kulturforvaltning, i pressemeddelelsen.

Det er første gang, der er gennemført en undersøgelse af telemedicin til KOL-patienter i denne størrelsesorden. Og selv om forskningsprojektet nu er slut, sætter nordjyderne straks et nye storskalaprojekt i gang. Ved at bygge oven på erfaringerne fra TeleCare Nord, vil de nu afprøve telemedicin til borgere med hjertesvigt.

Også de øvrige regioner - og kommunerne - har noteret sig resultaterne af TeleCare Nord projektet.

Danske Regioner og KL (Kommunernes Landsforeninge) ønsker nu at udbrede telemedicinske løsninger bredt til udvalgte patientgrupper.

"Erfaringerne fra TeleCare Nord viser, at hjemmemonitorering af KOL-patienter rummer et uudnyttet potentiale. Derfor ser vi i regioner og kommuner gode muligheder for at udbrede den telemedicinske behandling til andre nøje udvalgte patientgrupper, eksempelvis de andre store kronikergrupper. På den måde skaber vi langt bedre sammenhæng mellem behandlingen på regionernes sygehuse og kommunernes forebyggelsesindsats – til gavn for patienterne", siger Jens Stenbæk (V), næstformand i Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Thomas Adelskov (S), formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, supplerer:

"Antallet af kronikere ser kun ud til at vokse i de kommende år, og telemedicin er en af de løsninger, vi skal have udbredt, hvis vi skal kunne håndtere opgaven og sikre, at ingen borgere skal en unødvendig tur på sygehuset. Samtidig har brugen af telemedicin den heldige sidegevinst, at vi højner kvaliteten i plejen og behandlingen samt opkvalificerer medarbejderne i kommunerne, når sygehusenes specialister samarbejder tæt med de dygtige medarbejdere i hjemmesygeplejen", siger han i pressemeddelelsen.

I september indgik regeringen, KL og Danske Regioner en aftale om landsdækkende udbredelse af telemedicin for KOL-patienter frem mod 2019. Der er afsat 47 mio. kr. til projektet. Omkring 40.000 danskere lider af svær KOL.