Skip to main content

Turbo på diabetesforskning

Kirsten Winding

27. aug. 2010
2 min.

De praktiserende læger kommer til at spille en helt central rolle i den forskning, der skal finde sted på Danmarks første nationale forskningscenter for type 2-diabetes, der åbnede på Odense Universitetshospital i sidste uge. Det hedder Dansk Center for Strategisk Forskning i Type 2 Diabetes - i daglig tale DD2.

I dag er der over 240.000 registrerede patienter med sygdommen i Danmark, og en fremskrivning viser, at der vil være dobbelt så mange om bare ti år. Dertil kommer alle de uregistrerede. Alt for mange diabetespatienter bliver i dag behandlet forkert, og mange overmedicineres. Danmark er et af verdens førende lande inden for diabetesforskning, og det er centrets ambition fortsat at være banebrydende på feltet.

»Målet er at sikre hver enkelt patient et længere liv, korrekt medicinering, færre komplikationer og højere livskvalitet«, siger professor Henning Bech-Nielsen, der er bestyrelsesformand og leder af DD2, og fortsætter:

»Derfor er det første, vi går i gang med, at registrere alle nye diabetespatienter. Og her er samarbejdet med de praktiserende læger yderst centralt. Så vi har hovederne i blød for at gøre det let og naturligt for lægerne at sende nye diabetespatienter videre til diabetescentret. Forskningen kræver nemlig et tæt samarbejde mellem de praktiserende læger, diabetescentrene og sygehusene«.

Danmark er et af verdens mest gennemregistrerede lande; derfor er det oplagt, at forskningen foregår her. Planen er, at der skal tages blodprøver og laves dna-test på samtlige nye patienter i fremtiden, så man på den måde får mulighed for at kortlægge den kombination af arv og miljø, der forårsager diabetes.

Der skal også forskes i, hvilken form for motion der egner sig bedst til hvilken type diabetikere. Når forskningsresultaterne bruges i praksis, vil behandlingen blive meget mere differentieret og tilpasset den enkelte.

Der er rejst 40 millioner kroner til projektet, der finansieres af Det Strategiske Forskningsråd, universiteterne, Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen, Diabetesforeningen og Novo Nordisk.

I Danmark koster type 2-diabetes samfundet 86 millioner kroner hver eneste dag.

Læs mere på www.dd2.nu, der åbner 1. september.