Skip to main content

Tværfaglig hovedpinebehandling

Jes Olesen

2. nov. 2005
3 min.

Det har været klart i mange år, at der er behov for mere specialiserede enheder til de sjældne eller svært behandlelige hovedpinepatienter. I Dansk Neurologisk Selskabs referenceprogram om hovedpine, som udkom i 1994, foreslog man da også oprettelse af en landsdelsfunktion på Amtssygehuset i Glostrup. I 2001 lykkedes det endelig at få etableret et sådant højt specialiseret center for hovedpinediagnostik og hovedpinebehandling, Dansk Hovedpinecenter, knyttet til den neurologiske universitetsafdeling ved Amtssygehuset i Glostrup. Oprettelsen skete på baggrund af 20 års hovedpineforskning i den internationale frontlinje, og centret har derfor kunnet bemandes med læger med langvarig forskningserfaring inden for hovedpinesygdommene. Centret har endvidere egne specialsygeplejersker, psykologer og fysioterapeuter. Centret har landsdelsfunktion, men fungerer også som basisafdeling for Københavns Amt. Patientindtaget i 2001 var 600 nye patienter, og fra og med 2003 har centret kapacitet til færdigbehandling af 1.000 nye patienter pr. år. Alle patienter ses først af en neurolog, og derefter kan de, afhængigt af deres problemer, gennemgå forskellige forløb som skitseres i Fig. 1 . Godt halvdelen af patienterne færdigbehandles rent lægeligt, mens knap halvdelen får fysioterapeut- eller psykologterapi eller indgår i en hovedpineskole, der forestås af en specialsygeplejerske. Hovedpineskolen tager sig af den overraskende store gruppe af patienter, der har et væsentligt medicinoverforbrug, der paradoksalt medvirker til at vedligeholde hovedpinen, den såkaldt medicinfremkaldte hovedpine. Centret var fra starten tænkt som udelukkende daghospitalsbaseret, men det har vist sig, at en række meget svære tilfælde kræver indlæggelse. I første omgang er der etableret to faste senge til hovedpinepatienter, men det står allerede nu klart, at kapaciteten er utilstrækkelig. Næste skridt bliver forhåbentlig udvidelse til seks hovedpinesenge med to forskellige patientforløb, et forløb for patienter, der indlægges til afvænning, og et andet forløb for patienter, der ikke har noget overforbrug, men som har brug for et intensivt observations- eller behandlingsforløb under indlæggelse. Etableringen af Dansk Hovedpinecenter som tredje led i behandlerpyramiden for hovedpinepatienter er efter Dansk Hovedpine Selskabs opfattelse et markant fremskridt i behandlingsmulighederne for patienter med meget svære og/eller sjældne hovedpinesygdomme i Danmark.

Dansk Hovedpine Center spiller en meget vigtig rolle inden for tværfaglig undervisning og klinisk forskning, da der etableres en enestående viden og erfaring, som kan komme alle de involverede faggrupper og dermed de mange sygdomsramte til gode over hele landet. Ud over sin kliniske funktion har centret også en vigtig rolle i formidlingen af den hastige udvikling inden for hovedpineforskningen. Denne viden skal tages i brug og må ofte adapteres til danske forhold. Desuden skal den vurderes kritisk og derefter formidles til praktiserende neurologer og til almen praksis.

De vigtigste forskningsresultater inden for de seneste år har været påvisning af, at NO kan udløse migræneanfald via induktion af enzymet inducible nitric oxyde synthase (iNOS). Flere medicinalfirmaer leder nu efter selektive hæmmere af iNOS-enzymer, og i henhold til tidligere danske forskningsresultater vil en sådan hæmning have effekt ved akutte migræneanfald. Vedrørende spændingshovedpine er der forsvaret tre danske disputatser, der omhandler sygdommens mekanismer. Disse afhandlinger har vist, at både perifere faktorer i musklerne og sensibilisering af neuroner i centralnervesystemet er involveret i udvikling af kronisk hovedpine af spændingstypen. Midler, der modvirker sensibilisering i centralnervesystemet, er således mulige nye medikamenter til behandling af kronisk hovedpine af spændings-typen; en folkesygdom, hvor behandlingsmulighederne i øjeblikket er yderst begrænsede. Et sidste fascinerende område er kirurgisk behandling af svære hovedpinetilstande. Ved trigeminusneuralgi er mikrovaskulær dekompression blevet en anerkendt operation gennem de senere år. Der er muligheder for udvikling af funktionel hjernestimulation til behandling af de hovedpineformer, der er medikamentelt intraktable. En sådan udvikling vil kræve et tæt samarbejde mellem neurologer og neurokirurger, et samarbejde, der er under udvikling ved Dansk Hovedpinecenter.



Reprints: Jes Olesen , Neurologisk Afdeling N01, Amtssygehuset i Glostrup, Nordre Ringvej 57, DK-2600 Glostrup. E-mail: jeol@glostruphosp.kbhamt.dk