Skip to main content

Uenighed om medicindosis udsætter ny lov om tvang i psykiatrien

Den nye lov om tvang i psykiatrien afventer, at de politiske partier bliver enige om, hvad der skal stå om psykiateres muligheder for at medicinere patienterne.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. jan. 2015
4 min.

Det drøjer med den nye lov om tvang i psykiatrien. Høringsfasen for lovforslaget udløb i slutningen af august sidste år, og efter planen skulle forslaget have været vedtaget inden jul. Det skete imidlertid ikke.

Faktaboks

Fakta

Ifølge sundhedsministeriet er lovforslaget endnu ikke fremsat i Folketinget, og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) drøfter fortsat forslaget med sundheds- og psykiatriordførerne.

Forsinkelsen undrer psykiaterne.

”Vi har ikke fået nogen tilbagemelding fra ministeriet om, hvorfor man har udsat det. Men vi har hørt, at det er på grund af drøftelser om behandlingen med antipsykotisk medicin, at det trækker i langdrag”, siger Lykke Pedersen, næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab.

”Som jeg forstår det, ønsker man fra nogle politiske partiers side at sikre, at der ikke bliver givet doser ud over det anbefalede. For øjeblikket kigger man på pro.medicin.dk. Det, der står i forslaget til ny lov er, at man skal henholde sig til lægemidlets produktresume og i øvrigt henvises der til Sundhedsstyrelsens vejledninger”, forklarer hun.

”Der står, at man selvfølgelig som udgangspunkt skal give behandling inden for de rekommanderede doser – man må ikke overskride doserne i produktresumeet – men at enkelte patienter efter konkret lægelige vurdering kan have behov for højere doser”.

Hvad synes I om den formulering?

”Vi synes, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er ok. At der står efter konkret lægelig vurdering. Selvfølgelig bruger vi primært præparater inden for de anbefalede doser, men vi ved, at der er nogle patienter, der har brug for mere medicin, hvis vi skal hjælpe dem”.

Politisk låg på medicin

Imidlertid er der politisk pres for at lægge låg på medicindosernes størrelse.

”Det vi er bekymret for er, at man fikserer patienterne med medicin”, sagde f.eks. sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti til dr.dk. i december.

”Man skal på den ene side give psykiaterne nogle ordentlige forhold at arbejde under, på den anden side skal vi sikre, at vi ikke får åbnet for en ladeport, hvor vi risikerer at se sager som den fra Glostrup”, sagde Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.

SFs sundheds- og psykiatriordfører Özlem Cekic er en af forslagets stærke modstandere.

”For os har det været helt afgørende, at målet om en halvering af antallet af bæltefikseringer ikke åbner for overmedicinering. At det ikke resulterer i overforbrug. Undermedicinering er ikke det største problem i psykiatrien”, siger hun til ugeskriftet.dk.

Hun ser ikke det store behov for at ændre på det nuværende regelsæt.

”Jeg kan ikke forstå, hvorfor der er behov for at lave om på den praksis, vi har. I dag er det tilladt at give mere end det godkendte i forhold til dosis men med ordentlig monitorering. Jeg synes, det man lægger op til i forslaget fra ministeren er, at vi går væk fra at give ”sædvanlig dosis” og åbner for, at hver enkelt læge kan dosere, præcis som han eller hun synes”.

Hvad sker der nu?

”Nu er der forhandlinger. Som jeg forstår det, er der bred opbakning til, at vi gerne i fællesskab vil halvere bæltefiksering, uden at vi får overmedicinering. Jeg er meget fortrøstningsfuld".