Skip to main content

Ujævn alkoholbehandling skal gøres ensartet

Med en national klinisk retningslinje vil Sundhedsstyrelsen ”højne og ensarte kvaliteten” af den specialiserede alkoholbehandling i Danmark.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

27. nov. 2014
3 min.

Med en national klinisk retningslinje vil Sundhedsstyrelsen ”højne og ensarte kvaliteten” af den specialiserede alkoholbehandling i Danmark.

Retningslinjen har både offentlige og private behandlingstilbud i sigtekornet, lige som den retter sig mod såvel læger og sygeplejersker som psykologer, socialrådgivere, pædagoger og andre, der arbejder med voksne, som er alkoholafhængige eller blot har ”et skadeligt forbrug af alkohol”.

Læs udkastet til retningslinjen her (pdf)

Hensigten med retningslinjen som netop er sendt i høring, er at ”højne og ensarte kvaliteten i den danske alkoholbehandling”, som er af meget ujævn kvalitet fra kommune til kommune.

Professor, overlæge, dr. med. Ulrik Becker deltog i arbejdsgruppen bag retningslinjen. Han har ofte kritiseret alkoholbehandlingen i Danmark for at være præget af alt for stor ujævnhed – eller at kvaliteten er mangefuld og med varierende kapacitet – i de kommuner, som har ansvaret for behandlingstilbuddene.

Faktaboks

Fakta

”Egentlig var der mere brug for en bredere anlagt manual eller guideline for, hvordan behandlingen skal foregå, end for en klinisk retningslinje”, siger han med henvisning til, at kliniske retningslinjer jo kun tager fat på det, der ikke er konsensus om og derfor mere har karakter af relativt smalle punktnedslag. ”Efter min opfattelse er de Nationale Kliniske Retningslinjer bedst egnet til faglige områder hvor man er vant til at arbejde evidensbaseret og hvor man i forvejen har arbejdet med kliniske retningslinjer – det er ikke tilfældet på alkoholområdet”

”Man skulle hellere have lavet en dansk bearbejdning af de engelske NICE-guidelines på alkoholområdet, som er meget bredere og omfatter hele alkoholbehandlings-området”, siger Ulrik Becker.

Alligevel valgte han at deltage i arbejdet for at præge det. Og resultatet er da også til at leve med, siger han om høringsudkastet.

”Det er godt, at der kommer en evidensbaseret gennemgang af viden på området, som kan sendes ud til kommunerne, og som de bliver nødt til at forholde sig til”, siger Ulrik Beckker.

”Det er godt, når der f.eks. peges på, at familieorienteret behandling er særdeles veldokumenteret og i højere grad bør indgå i behandlingerne – og når det dokumenteres, at den udbredte antabusbehandling måske ikke er særligt veldokumenteret, og at der findes andre medicinske behandlinger, som er bedre og mere veldokumenterede”.

Retningslinjen er i høring frem til den 17. december 2014.

Læs mere på hoeringsportalen.dk (link)