Skip to main content

Undersøgelse: Kommuner ofte ikke klar til nyudskrevne ældre

Ældre kommer ofte hjem fra hospitalet uden at kommunen har de nødvendige tilbud klar.

(Foto: colourbox.com)
3. aug. 2015
2 min.

Personalet i kommunernes ældrepleje oplever ofte, at ældre, der er blevet udskrevet fra hospitalet, kommer hjem uden at kommunen har gjort de nødvendige plejeforanstaltninger. Det viser en undersøgelse, som Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), har foretaget blandt de medlemmer, der er social-og sundhedsassistenter og –hjælpere. 57 procent af dem svarer, at de oplever, at hjemmeplejen og de kommunale plejehjem ”ikke altid” er parate til at tage imod de ældre, der bliver udskrevet fra sygehuset, skriver Politiken.

Forklaringerne er ifølge undersøgelsen flere. Det kan være fordi, udskrivelsen foregår op til en weekend eller en helligdag. Det kan også være fordi der mangler ressourcer eller der kan være dårlig kommunikation mellem hospital og kommune. Det udmønter sig i, at der ikke er de nødvendige hjælpemidler i hjemmet og at der ofte ikke er styr på genoptræning, plejeplan og medicinering.

Undersøgelsen viser også, at tre ud af fire social- og sundhedsassistenter oplever, at stadigt flere ældre sendes for tidligt hjem fra hospitalet.

De mener således bl.a. at ”borgerens tilstand er for dårlig” til at kunne fungere i hjemmet med den hjælp, som kommunen kan tilbyde, skriver Politiken.

Sundheds—og ældreminister Sophie Løhde siger til Politiken:

»Det er helt afgørende, at ældre får den hjælp, de har brug for, når de kommer hjem fra sygehuset«. Hun tilføjer, at ministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner nu i fællesskab skal gennemgå området og udarbejde en plan for ' det nære sundhedsvæsen'.