Skip to main content

Unge hashrygere mister hjernefunktioner for altid

Endnu engang slås det fast, at hashmisbrug i ungdomsårene svækker indlæringsevnen og hukommelsen, så det bliver sværere at fastholde job eller uddannelse. Det viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der for første gang skal give et samlet overblik over den viden, der findes på området.

10 procent af 16-25-årige danskere har brugt cannabis i 2014. Foto: Colourbox
10 procent af 16-25-årige danskere har brugt cannabis i 2014. Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

30. maj 2015
4 min.

Vidensråd for Forebyggelses nye rapport, Cannabis og Sundhed, sammenfatter for første gang den viden, der eksisterer på området. En gang for alle slår rapporten fast, at regelmæssig og hyppig brug af hash i ungdomsårene kan føre til nedsat hukommelse og indlæringsevne. Det kan resultere i, at personen får svært ved at fastholde et job eller en uddannelse.

Det er enormt vigtigt med det her overblik, i og med hash ofte debatteres – både hvad angår legalisering, men også i forhold til at et stigende antal unge ryger hash Merete Nordentoft fra Psykiatrisk Center København og formand for arbejdsgruppen bag rapporten

Rapportens indhold er som sådan kendt, men giver et væsentligt og samlet overblik over de sociale og psykiske konsekvenser af et hashmisbrug, fortæller Merete Nordentoft fra Psykiatrisk Center København og formand for arbejdsgruppen bag rapporten:

”Det er enormt vigtigt med det her overblik, i og med hash ofte debatteres – både hvad angår legalisering, men også i forhold til at et stigende antal unge ryger hash,” siger hun.

Varige tab af hjernefunktioner

Ifølge rapporten har 10 procent af unge mellem 16-25 år brugt hash i 2014, hvor tallet i 2010 var på syv procent.

”Det stigende antal af unge hashmisbrugere er foruroligende, eftersom vi ved, at hashmisbruget i de yngre år kan give varige tab af hjernefunktioner – fx nedsat hukommelsesfunktion, indlæringsevne og arbejdstempo. Når først skaden er sket, er der ingen vej tilbage,” siger Merete Nordentoft.

Hun uddyber, at det også er vigtigt at vide, at der er en større risiko for at få en psykose, hvis man regelmæssigt ryger hash.

Fakta

Fakta

Ifølge hende bør man gøre mere ud af de forebyggende behandlingstilbud, som allerede eksisterer. Men man bør også gøre mere ud af at informere unge om konsekvenserne af et hashmisbrug, da de psykiske konsekvenser kan få betydning resten af livet.

Ingen uddannelse eller job

Et hashmisbrug kan nemlig føre til, at man ikke kan gennemføre en uddannelse eller fastholde et job, fortæller Mads Uffe Pedersen, professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. Han har også været med til at udarbejde rapporten og har især beskæftiget sig med afsnittene om sociale konsekvenser.

”Jo tidligere et hashmisbrug starter, og jo flere psykiske og sociale problemer der er fra start, jo større konsekvenser har et hashmisbrug også i forhold til, hvor svært det bliver at klare sig i samfundet,” siger han.

Han påpeger dog, at konsekvenserne af cannabis-misbrug ikke kan ses uafhængigt af den pågældende persons psykiske og sociale ressourcer. Netop på grund af de store konsekvenser er han glad for, at arbejdsgruppen bag rapporten har samlet al national og international viden på området.

”Ofte så bruger man den eksisterende viden lidt sporadisk. Man bruger nye og gamle undersøgelser, nævner det ene og nævner det andet. Rapporten kan bruges til undervisning, da den er bedre end det undervisningsmateriale, der førhen har eksisteret,” siger han og påpeger, at det er virkelig vigtigt med et stort fokus på især unge hashmisbrugere.