Skip to main content

Vagtlæger i Region Syd vil af med mistænkeliggørelse

Vagtlægerne i Region Syddanmark vil ikke stå model til at blive mistænkeliggjort. Derfor er de enedes med deres arbejdsgiver, regionen, om at afprøve et nyt lønsystem i det nye år.

Foto: Klaus Larsen
Foto: Klaus Larsen

Af Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

16. okt. 2014
2 min.

Vagtlægerne i Region Syddanmark vil ikke stå model til at blive mistænkeliggjort. Derfor er de enedes med deres arbejdsgiver, regionen, om at afprøve et nyt lønsystem i det nye år.

Som det er nu, får vagtlægerne i Region Syddanmark 90,91 kr. for hver patient, de afslutter i telefonen, mens de kun får 39,91 kr. for dem, de sender videre til behandling.

Det aflønningssystem er kommet i søgelyset, da en patient døde af en blodprop i foråret 2014 - kort efter hun havde været i kontakt med lægevagten og var blevet afsluttet i telefonen. Efterfølgende dukkede flere lignende sager op i pressen, dog med mindre alvorlig udgang.

”Vi kan ikke have den mistanke siddende på os, at vi træffer beslutninger om patienten ud fra hvilket honorar, det udløser,” siger Birgitte Ries Møller, der er formand for de praktiserende læger (PLO) i Region Syddanmark.

Timeløn - eller pr. patient - eller...?

Man kan forestille sig flere modeller, men de to mest oplagte, som regionen foreslår, er enten aflønning med fast timeløn, eller et system, hvor vagtlægen får den samme faste takst, uanset om han afslutter patienten eller sender hende videre.

Birgitte Ries Møller forklarer, at det oprindeligt var amterne, nu regionerne, der indførte det nuværende lønsystem i 1992 for at sikre, at lægerne kun sendte de patienter videre, der virkelig havde brug for behandling. Det system har vist sig også at stimulere til høj effektivitet.

”En af grundene til at vi i dag arbejder så effektivt i lægevagten er netop, at vi kun får løn, når vi laver noget. Med det nuværende system er det jo i høj grad i lægernes interesse at få ekspederet alle patienter i en fart,” siger hun og fortsætter:

”Et system med timeløn, vil nok føre til lavere effektivitet. Det vil betyde, at flere læger skal ansættes i lægevagten, og det kan blive en udfordring i en tid med lægemangel - især i yderområderne.”

Så skal det være en af de to modeller, der lige nu er i spil, hælder vagtlægernes formand til den med en fast takst pr. ekspederet patient. I hvert fald i dagtimerne. Måske kunne man arbejde videre med en ide om fast timeløn om natten, foreslår hun.

Om det bliver en af de to skitserede modeller eller en helt tredje, der skal afprøves næste år, er endnu ikke vedtaget.