Skip to main content

Vi skal kende vores værd

Af Jan Andreasen, journalist og læge, Agonist

2. nov. 2005
6 min.

Vinden og regnen ruskede omkring Fredensborg Store Kro, der var rammen for aftendebatmødet i Frederiksborg Amt vedrørende den nye overenskomst. Hvis nogle havde taget vejret som et forvarsel på, at overenskomsten ville blive mødt af heftig kritik fra medlemmerne, så kom det ikke til at holde stik. De smukke omgivelser favnede en debat, der strakte sig fra bekymring om den fremtidige vagtlægekonsultation på det snart lukkede Hørsholm Sygehus, over lægers gennemslagskraft over for politikere og medier og til refleksion over fremtiden for den praktiserende læge. Centralt for hele aftenen stod en gennemgang og drøftelse af overenskomsten og dens konsekvenser.

Lægers gennemslagskraft

Formanden for Praksisudvalget, Ole Risby Mortensen, bød deltagerne velkommen og tog i sin beretning udgangspunkt i de budgetoverskridelser og den uro, der har været i Sundhedsforvaltningen i Frederiksborg Amt. Forvaltningen har i det forløbne år sagt farvel til sin direktør i utide, der er blevet konstitueret en ny lægelig direktør, men også på andre centrale poster er der sket udskiftninger. Lukningen af Hørsholm Sygehus får konsekvenser for vagtlægekonsultationen, der har bolig her. Amtets budgetter er stramme og svære at holde. Der mangler en overordnet styring i Frederiksborg Amt, mente Ole Risby Mortensen. Et amt hvor fingeraftrykkene fra Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen stadig er friske. En minister, der prioriterer borgernes frie valg meget højt på sin politiske dagsorden, hvilket for den praktiserende læge betyder en udvidelse af afstandsgrænserne for lægevalg. Stod det til ministeren - så var der ingen grænser. Den enkelte borgers frie valg skal sætte grænsen, også selvom konsekvensen kan blive, at læger skal ud på lange køreture ved sygebesøg. Overenskomstforhandlingerne endte på en aftale om, at læger uden for København og Frederiksberg kan bede sig fritaget, hvis afstanden mellem patientens bopæl og lægens praksis er mere end 15 km. En udvidelse af det frie valg - men ikke så stor en udvidelse, som Lars Løkke Rasmussen ønsker.

»Det er som om, at vi under hele forhandlingsforløbet har haft truslen fra Folketinget over hovedet, hvis vi ikke kunne blive enige centralt. På trods af den aktuelle lægemangel, så er fronterne blevet trukket skarpt op«, sagde Ole Risby Mortensen.

Det gav anledning til kommentarer fra medlemmer om, at læger ikke har gennemslagskraft nok over for politikere og medier. I stedet for at få kraft og synlighed i argumenterne med baggrund i truslen om den aktuelle og især fremtidige lægemangel, så lykkes det gang på gang politikerne at lægge røgslør ud over de generelle sundhedsproblemer og i stedet dreje fokus mod lægestanden og enkelte kolleger. »I stedet for at række hånden ud til samarbejde, mødes vi med, at politikerne sikrer, at patienterne har mulighed for at få influenzavaccination til 100 kr. hos andre end os«, lød det fra salen. Bekymringen for at det i de nærmeste år bliver sværere at sælge sin praksis, blev også nævnt, hvor andre så muligheder for, at der i sådan en situation kan være mulighed for at forhandle lokale aftaler.

»Med hensyn til influenzavaccinationer ser det ud som om, at patienterne bakker op om os og siger ja tak til at få den hos os. Jeg tror også, at vores organisation har lært meget omkring forløbet af influenzavaccinationen. Men vi skal kende vores værd, give vores patienter en ordentlig faglig ydelse, og den koster det, den koster. Med hensyn til problemer omkring rekruttering og salg af praksis, så mener jeg, at det ikke er vores primære ansvar som organisation. Det er en samfundsopgave«, sagde Ole Risby Mortensen.

Deklaration af almen praksis

Et par af de større stridspunkter ved overenskomstforhandlingerne har været muligheden for frit lægevalg samt krav om deklaration af almen praksis, fremhævede Michael Dupont, medlem af P.L.O.s bestyrelse, da han gennemgik overenskomstaftalen. Vedrørende det sprængfyldte tema om praksisdeklarationer, mente han, at aftalen har holdt kravene til disse nede. Han påpegede, at aftalens krav står i modsætning til det, som kollegerne frivilligt skriver på deres hjemmesider »Gå hjem og tjek jeres kollegers hjemmesider. De går meget længere i deres omtale af dem selv og deres ydelser, end aftalen«, sagde Michael Dupont.

Rationel farmakoterapi er et begreb, der i de senere år igen og igen er blevet trukket frem i debatten, som en nødvendighed for at styre de fremtidige udgifter til medicin. Der har været røster om, at læger skal under strammere kontrol, og at der skal indføres skærpede sanktionsmuligheder. Men på trods af politikeres løftede pegefingre og bekymrede miner, så går det ganske godt for de praktiserende læger at leve op til rationel farmakoterapi.

»Vi kan være vores ordinationer bekendt«, sagde Michael Dupont.

It-udviklingen i almen praksis var et andet tema, der gav anledning til nogen debat og spørgsmål til, om investeringerne stod mål med indtjeningsmulighederne, og om sikkerheden er i orden. Nogle var tøvende med at indføre den elektroniske adgang til tidsbestilling, elektronisk konsultation og elektronisk journal, mens andre var beroliget ved, at Lægeforeningen i samarbejde med UNI-C er ved at være på trapperne med et system, der sikrer datasikkerheden mod virusangreb.

Derimod fik en mindre sætning i aftalen debattens intensitet til at stige nogle grader, da der fra salen blev stillet spørgsmål ved overenskomstaftalens formulering om, at der er sikret midler til at få udarbejdet kliniske vejledninger i DSAM's regi. »Er det et overenskomstspørgsmål?« og »Er det inden for P.L.O.s love, at vi hermed binder os op på, og giver økonomi til, at en privat organisation skal udarbejde kliniske vejledninger, som vi skal følge, en organisation som mange af os ikke er medlem af«, lød et par af spørgsmålene. »Vi lukker af for muligheden for at andre kan udarbejde vejledninger for os«, lød et andet argument. Andre mente ikke, at det var noget problem. Som videnskabeligt selskab er DSAM med til at øge kvaliteten i arbejdet. »DSAM's arbejde hæver vores honorarer«, lød et argument for formuleringen.

»Det er også stadig P.L.O., der får midlerne til at bestille en vejledning hos DSAM. Vejledningerne drøftes også med P.L.O., inden de sendes ud« sagde Peter Stæhr.

Prisfastsættelse

Hen mod debataftenens afslutning slog Ole Risby Mortensen fast, at det har været et stort arbejde at nå frem til overenskomstaftalen, og at forhandlerne både har købt og solgt undervejs. Inden deltagerne igen skiltes for at gå ud i novemberblæsten og regnen for at drage hver til sit, blev det foreslået, at overenskomstaftalen i fremtiden skiftede navn til prisaftalen. Overenskomst indgås mellem arbejdsgiver og lønmodtager, ikke med selvstændige. Dette samt en kommentar om, at det er uvist, hvad fremtiden vil bringe for den praktiserende læge, kunne aftenens deltagere reflektere over på vej hjem i novemberaftenen.

Antallet af biler til vagtlægekørsel skæres ned

Hørsholm Sygehus er sat til salg. Amtet har derfor besluttet, at lægevagtskonsultationen eksisterer her indtil den 31.3.2 003. Hvor den herefter skal flytte hen, og hvordan åbningstiden bliver er endnu uvist. Et står dog sikkert. For at opnå en besparelse på ca. 500.000 kr. har Frederiksborg Amt besluttet, at antallet af biler til vagtlægekørsel skæres ned fra fire til tre. Det betyder længere ventetid for borgerne.

»Politikerne har sagt, at de er indstillet på at påtage sig ansvaret for, at denne beslutning betyder længere ventetid for patienterne. Hvis de ikke husker dette, skal vi nok minde dem om det«, sagde vagtchef Peter Stæhr.