Skip to main content

Lægeforeningen er i store træk enige i og glade for den »Nationale it-strategi for sundhedsvæsenet«, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet udsendte i maj. I sit høringssvar lægger foreningen især vægt på den centrale del af strategien, som handler om den elektroniske patientjournal (EPJ), men peger samtidig på, at det står lidt tåget, hvor pengene til de kommende års enorme it-investeringer skal komme fra.

Enig, men hvad med pengene

It-strategiens målsætninger -- som gælder hele sundhedsvæsenet og altså ikke længere kun sygehusvæsenet -- er at styrke kvalitet og sikkerhed; at sikre sammenhængende patientforløb; og endelig at øge gennemsigtigheden og informationsniveauet for borgerne, så de bliver bedre rustet til at træffe deres valg. Alt det støtter Lægeforeningen varmt, slår høringssvaret fast, men peger også på en række kritiske punkter.

Økonomisk er den elektroniske patientjournal den største investering, sundhedsvæsenet står over for i de kommende år. Ikke alene vil anskaffelsen af udstyr, (videre)udviklingsarbejdet og vedligeholdelse af systemer og infrastrukturer koste hundreder af millioner kroner, hvis målsætningerne skal opfyldes.

- Vi er ikke uenige i, at det er investeringer, som vil kaste store samfundsmæssige gevinster af sig, Ikke mindst i form af øget kvalitet i sundhedsvæsenet, siger Lægeforeningens formand, Jesper Poulsen.

- Men jeg vil gerne have mere at vide om, hvordan det skal finansieres. Lægeforeningen er helt enig i it-strategiens målsætninger og ambitioner. Det er helt nødvendigt at løfte sundhedsvæsenet op på et tidssvarende it-niveau, siger Jesper Poulsen.

- Men vi efterlyser stadig en samlet økonomisk prioritering, som det nok bliver svært at finde plads til inden for rammerne af sundhedssektorens nuværende økonomi.

Et uvurderligt fremskridt

Bemærkningerne i høringssvaret er ikke udtryk for skepsis over for den ny teknologi.

Tværtimod har Lægeforeningens formand selv svært ved at skjule sin begejstring for den »intelligente« journal, som aldrig bliver væk, som af sig selv blokerer for ordineringen af et lægemiddel, hvis der på et tidspunkt er indføjet et cave; som lover, at han aldrig mere skal blade i tommetykke journaler fyldt med dårlig prosa efter oplysninger, han skal bruge nu, og som på lidt længere sigt også lagrer røntgenbilleder og andre mega-tunge data.

I alt væsentligt er Lægeforeningens syv sider lange høringssvar fuldt af lovord. Men Jesper Poulsen understreger som sine væsentligste pointer:

- For mig at se er anvendelsen af strukturerede data noget af det mest positive ved den elektroniske patientjournal, der er på vej.

Jesper Poulsen er klar over, at det for mange læger vil være »en stor udfordring« at opgive gamle vaner og ændre indarbejdede rutiner. At lægge den gamle fritekst på hylden og strukturere sine data efter en fælles standard.

- Men fordelene er så store, at det er umuligt at afvise dette fremskridt, siger han.

- Med strukturerede data kan man altid finde de relevante oplysninger, uanset hvor eller hvordan patienten har været indlagt før, og hvornår de er ført ind. Fordelene er åbenlyse, fx i akutte situationer.

- Dertil kommer, at journalen af sig selv vil slå alarm, hvis man er ved at give patienten en medicindosis, der ikke passer til patientens volumen, eller hvis vedkommende er allergisk over for fx penicillin.

Jesper Poulsen nævner desuden de forskningsmæssige fordele ved standardiserede, sammenlignelige og lettilgængelige data, der kan bearbejdes på kryds og tværs. Egenskaber, der gør de samme data til et mægtigt redskab i arbejdet med kvalitetsudvikling og patientsikkerhed.

Lægeforeningen tør derfor godt love at lægge sig hårdt i selen for den elektroniske patientjournal. Herunder også yde en pædagogisk indsats for at overvinde den skepsis, som uundgåeligt vil møde så store forandringer i det vante.

- Men derfor er det også vigtigt, at de sundhedsprofessionelle alle steder inddrages i udviklingen på linje med myndigheder og leverandører, sådan som der også lægges op til i den nationale it-strategi, siger Jesper Poulsen.