Skip to main content

Yngre Læger vil have hårdere sanktioner ved arbejdsmiljøproblemer

Svendborgsagen har vist, at der er store problemer med arbejdsmiljøet blandt læger, og det skal sanktioneres hårdere, siger Yngre Læge-formand.

Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger. Foto: Lars Just
Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger. Foto: Lars Just

Anders Heissel, ah@dadl.dk

29. nov. 2017
4 min.

I kølvandet på Svendborgsagen har flere læger under #detkuhaveværetmig ytret sig om problemer med arbejdsmiljøet på de sociale medier.

Desuden viser de seneste tal fra Arbejdstilsynet, at både antallet af påbud og strakspåbud for problemer med arbejdsmiljøet på hospitalerne er steget siden 2014 (se boks).

Faktaboks

Fakta

Det tilsammen gør, at kursen skal skærpes over for afdelinger, der ser stort på arbejdsmiljøet, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

”Det er fint med handleplaner og opfølgende besøg, men i virkeligheden skal vi betragte behandling af patienter på et hospital med større opmærksomhed i relation til problemer med arbejdsmiljøet og dem, der overtræder reglerne, skal mødes med hårdere sanktioner. Det kan være bøder eller at afdelingen i en periode ikke må behandle bestemte patienter. Arbejdsmiljø og patientsikkerhed hænger jo sammen, så derfor handler det både om lægers arbejdsmiljø og om patientsikkerhed,” siger Camilla Rathcke.

Svendborgsagen har fået en stor opbakning på de sociale medier, fordi sagen også handler om et dårligt arbejdsmiljø. Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

I sin beretning til Yngre Lægers repræsentantskab tirsdag i Kolding lagde hun vægt på, at myndighederne skal forstå, at konsekvenserne af et påbud fra Arbejdstilsynet bør have mere vidtrækkende og direkte konsekvenser end en handleplan og et genbesøg efter 3-6 måneder.

”Vi lukker milliardbyggerier ned i dette land, når sikkerheds-stilladserne ikke er på plads, men vi behandler ufortrødent videre på afdelingerne på uændrede konditioner på trods af påbud. Og vi behandler altså mennesker – ikke byggerier,” sagde Yngre Læger-formanden.

Hun erkender, at Styrelsen for Patientsikkerhed kan sanktionere en afdeling eller et hospital, hvis arbejdsmiljøproblemerne går ud over patientsikkerheden.

”Derfor kan det være, at vi i videre udstrækning skal have mere hjælp fra styrelsen til at skride ind i sager om arbejdsmiljø bl.a. i relation til styrelsens muligheder for at lave organisatoriske tilsyn. Så håber jeg, der er politisk vilje til at styrke styrelsen på det område. Men når der i dag ikke er skrappere restriktioner, sender man det signal, at det er ikke mere alvorligt, end vi kan fortsætte, selvom der går læger rundt og føler sig pressede på tid og på at have de nødvendige rammer for at behandle patienterne fagligt bedst muligt”, siger Camilla Rathcke og forsætter:

”Svendborgsagen har fået en stor opbakning på de sociale medier, fordi sagen også handler om et dårligt arbejdsmiljø og fordi det kan være svært at få italesat. Lægerne siger fra både fordi det handler om dem selv men også fordi det går ud over patienterne”, siger hun.