Skip to main content

Forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme med middelhavskost suppleret med olivenolie eller nødder

I en spansk undersøgelse konkluderes det, at middelhavskost suppleret med ekstra olivenolie eller nødder reducerer incidensen af kardiovaskulær sygdom i en højrisikopopulation.

Peter Lange, plange@dadlnet.dk (redigeret af)

18. sep. 2018
2 min.

Ved middelhavskost forstår vi en kost baseret på grøntsager, frugt, olivenolie, bønner, fuldkorn, nødder, fisk og skaldyr suppleret med lidt mælkeprodukter, kød og vin. Et nyt interventionsstudie supplerer nu den epidemiologiske viden om denne kosts sygdomsreducerende egenskaber. I en spansk multicenterundersøgelse blev ca. 7.500 personer med høj risiko for, men uden kendt kardiovaskulær sygdom randomiseret til tre grupper: middelhavskost suppleret med ekstra jomfruolivenolie, middelhavskost suppleret med nødder og kontrolkost med råd om at reducere den daglige indtagelse af fedt. Deltagerne blev rekrutteret fra 2003 til 2009, og registrering af de kardiovaskulære udfald (myokardieinfarkt, stroke og kardiovaskulær død) blev foretaget indtil slutningen af 2010. Forfatterne rapporterede, at de to former for middelhavskost var associeret med en ca. 30% lavere risiko for de kardiovaskulære udfald end kontrolkosten.

Overlæge Peter Marckmann, Sjællands Universitetshospital kommenterer: »Artiklen præsenterer en genfortolkning af data fra en stor interventionsundersøgelse, idet den oprindelige artikel, der blev publiceret i The New England Journal of Medicine i 2013, måtte trækkes tilbage på grund af en række metodiske fejl. Konklusionerne er dog ikke væsentligt ændrede. De to versioner af middelhavskosten (ekstra tilskud af olivenolie eller nødder) reducerede den kardiovaskulære risiko med 30% (femårsrisiko fra 6% til 4%) især i kraft af lavere apopleksihyppighed, hvorimod totaldødeligheden var påfaldende upåvirket (femårsmortalitet ca. 5% i alle tre grupper). Af artiklens bilag fremgår det, at den diætetiske indsats over for kontrolgruppen var ringere end indsatsen over for middelhavsgrupperne – færre deltagere kom i mål med de planlagte kostændringer. Det fremgår også, at kontrolgruppens kost havde et begrænset indhold af fisk og kostfibre og på flere punkter ikke syntes at leve op til de generelle kostanbefalinger. Måske er de påviste gavnlige effekter af middelhavskosten i virkeligheden snarere udtryk for en ret usund kost i kontrolgruppen. Undersøgelsen bekræfter, at vores livsstil – ikke mindst kosten – påvirker vores sygelighed og giver fornyede holdepunkter for, at en kost baseret på rigeligt med frugt, grønt, fisk og med vegetabilske fedtstoffer som den primære fedtkilde er et sundt valg.

Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts. N Engl J Med 2018;378:e34.

Interessekonflikter: ingen.