Skip to main content

Mestring 
af sorg 
– håndbog for efterladte og hjælpere

En lille bog om et stort emne

Berit Enggaard Kaae, speciallæge i almen medicin


1. maj 2019
2 min.

Ved første øjekast kan bogen om »Mestring af sorg« virke som endnu en forsimplet selvhjælpsbog. Men da jeg så, hvem forfatterne var, nemlig norske Atle Dyregrov og Kari Dyregrov, som begge er professorer og foregangspersoner inden for krisepsykologi, pirredes nysgerrigheden. Og godt for det, for denne bog er en guldgrube af viden, råd og vejledning i sit emne. Sproget er simpelt og enkelt. Rådene er nemme og håndterbare. Og det hele er baseret på solid viden, forskning og erfaring.

Bogen er inddelt i klare og brugbare kapitler med definition af sorg, belysning af mestringsmetoder, råd om god mestring, netværksstøtte, støtte fra ligestillede, professionel hjælp og en udførlig liste over litteratur og internetsider.

Der er nok at øse af fra bogen, hvis man som professionel støder på mennesker i sorg. Og det gør de fleste af os.

Den lange litteraturliste vidner om, at bogens vejledninger og råd er bygget på solid evidens og – til trods for det læsbare format – på befriende vis hævet over »damebladsniveau«.

Råd som »… er det vigtigt at være bevidst om, hvad man man lukker af for og hvornår, og ikke lade denne strategi tager overhånd« er således ikke bare noget en eller andens bedstemor har sagt, men er baseret på nyeste viden med omfattende dokumentation. Nemlig at »aktiv undgåelse af tanker, situationer, personer og følelser har fysiske og tankemæssige (kognitive) omkostninger«.

Bogen kan varmt anbefales til både efterladte og deres netværk. Og vi, der møder dem i vores arbejde, kan også bestemt lære af de kloge og sobre råd.

Fakta

Fakta