Content area

|

Ud af diabetes 2

Forfatter(e)
Overlæge, professor, ph.d. Marit Eika Jørgensen E-mail: marit.eika.joergensen@regionh.dk

Allerede før bogen er åbnet, er scenen er sat for Anette Sams’ (AS) bog "Ud af diabetes 2". På forsiden af bogomslaget står kort og godt: ”Alt, du skal vide for at blive rask igen”, og vender man bogen, står der i bagsideomtalen: "Ud af diabetes 2 er det 21. århundredes mest ambitiøse bog”. Sproget er prætentiøst og beskriver med sprudlende optimisme, hvordan 80% af alle med type 2-diabetes med en kost stort set uden kulhydrat og med tre daglige kålmåltider kan blive sygdommen kvit. AS har en stærk tro på at ”viden kan få mennesker til at vælge en sundhedsfremmende sukkerstrategi helt uden afsavn”.

AS er en glimrende historiefortæller. Diabetes er fortællingens grundkonflikt, opstået ved et sindrigt samspil mellem biologi og (forkert) kost. AS er god til at forklare lægmand om biologien, men skriver sig dermed også ind i rækken af sundhedsentusiaster, der tænder op under den dårlige samvittighed over sygdommens opståen og den enkeltes ansvar for egen helbredelse. Historiens modstander i kampen mod diabetes er, ikke overraskende, det etablerede sundhedsvæsen, der ”med ansigtet i alvorlige folder i stedet for at tænde en gnist og bekæmpe sygdommen, guider mod én fastlagt behandlingsstrategi: synet på diabetes 2 som en kronisk sygdom”.

Heldigvis har også denne fortælling en hjælper: AS’ biologik og palæokokken Thomas Rodes opskrifter i punkt til punkt-vejledningen til eksdiabetes. AS er forsker, ph.d., tidligere Director i Novo Nordisk. Det står på bogens forside, på ryggen, på bagsiden, på side 4 og side 12. Noget tyder på, at AS har brug for titlernes autoritet i ryggen. Hvis AS er historiens gode fe, må Thomas Rode være prinsen på den hvide hest: ”begavet, har en smuk hustru og er dekoreret med Michelin-stjerner”. AS yder i bogen direkte rådgivning af personer med diabetes, men er, modsat os der behandler diabetes i sundhedsvæsenet, ikke nødt til at deklarere palæokostens manglende evidens for en langtidseffekt på glykæmisk kontrol og diabeteskomplikationer eller de velkendte bivirkninger i form af muskelsvaghed, træthed, obstipation og dyslipidæmi. Men den største fejltagelse er dog, at AS synes at tro, at diabetes er kureret, fordi HbA1c normaliseres – komplikationer upåagtet!

Fortællingens slutning udebliver ikke: ”... resultater på blodsukkeret giver oftest hurtige resultater på energien, velværet, vægttabet og vejen ud af diabetes 2”.

For fagfolk er der næppe tvivl om eventyrets begrænsninger og de problemer, som en utroværdig historie skaber. "Ud af diabetes 2" er i bedste fald god inspiration til yngre personer med kort diabetesvarighed, i værste fald skadelig kommunikation til en stor sårbar gruppe af personer med type 2-diabetes.

Interessekonflikter: diabetesbehandler gennem 20 år, medlem af gruppen bag den nationale kliniske retningslinje for rehabilitering af type 2-diabetes, har desuden modtaget forskningsstøtte fra Astra Zeneca, Amgen, Sanofi Aventis, har aktier i Novo Nordisk.

Forfatter: Anette Sams

Forlag: Gyldendal

Sider: 240

Pris: 269,95 kr.

Right side

af Niels Krintel Petersen | 09/12
2 kommentarer
af Julius Vindbjerg Nissen | 09/12
1 Kommentar
af Inger Struckmann | 09/12
1 Kommentar
af Brian Jørn Lerche | 09/12
3 kommentarer
af Birgitte Brandstrup | 09/12
1 Kommentar
af Frede Simonsen | 09/12
2 kommentarer
af Henning Kaspersen Nielsen | 08/12
2 kommentarer
af Lars Bjørn | 08/12
3 kommentarer
af Per E. Holstein | 08/12
2 kommentarer
af Vagn Nørskov | 07/12
1 Kommentar