Skip to main content

Alderen tynger i de store specialer

Analyser af aldersprofilen i de seks største specialer viser, at der er en overvægt af læger over 60 år. Læs her, hvad Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen siger til tallene.
Enhedschef Henrik Stig Jørgensen og formand for Lægeforeningens Uddannelses- og forskningsudvalg, Jesper Brink Svendsen.
Enhedschef Henrik Stig Jørgensen og formand for Lægeforeningens Uddannelses- og forskningsudvalg, Jesper Brink Svendsen.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

1. okt. 2018
5 min.

Data udtrukket fra en håndfuld af de største specialer, viser, at der i flere af dem er en overvægt af læger over 60 år. Afhængigt af, hvornår de ældre læger vælger at trække sig fra arbejdsmarkedet, kan specialerne risikere at mangle speciallæger både til at behandle og undervise de unge om få år.

Afdelingslæge, anæstesiolog på OUH, Henrik Frederiksen Højgaard har foretaget udtrækkene fra Sundhedsstyrelsens autorisationsregister (se graf nedenfor).

Ugeskriftet har bedt henholdsvis Lægeforeningen og Sundhedsstyrelsen kommentere tallene.

Aldersfordelingen i fem af de store specialer, Tal indsamlet i september 2018, af afdelingslæge Henrik Frederiksen Højgaard.

Jesper Brink Svendsen, formand for Lægeforeningens forsknings. og uddannelsesudvalg: Der skal handles nu!

Hvad tænker du, når du ser de grafer?

”De svarer til det billede, jeg kender. Og billedet med en skæv aldersfordeling kender vi fra flere andre specialer. Sagen er, at hvis man ikke tager de fornødne skridt, vil vi komme til at stå med et alvorligt problem”.

Hvordan?

”Hvis lægerne over 60 vælger at gå på pension nogenlunde samtidig, betyder det, at vi kan mangle speciallæger til kerneopgaven, og at vi mangler kompetencer til at videreuddanne og supervisere de unge læger under uddannelse”.

Hvad er løsningen?

”Der skal her og nu flere hoveduddannelser til. Og så skal de enkelte sygehuse og afdelinger sætte ind med initiativer over for den enkelte ældre læge og finde ud af, hvad der kan få dem til at blive i jobbet så længe som muligt, så deres kompetencer kan blive udnyttet, både i behandling og uddannelse. Det handler om de ældre lægers livsomstændigheder og så om at få uddannet nogle flere speciallæger, mens kompetencerne er der”.

Der kommer en ny dimensioneringsplan i 2021, hvor antallet af videreuddannelsesforløb fastsættes – kan det vente indtil da?

”Det mener jeg ikke. Der er ingen grund til at vente på, at vi står med et endnu større problem, hvis det kan forebygges nu. Der kommer en masse kandidater ud fra universiteterne i disse år, som gerne vil have en speciallægeuddannelse. Derfor skal antallet af hoveduddannelsesstillinger op nu.

Her og nu handler det også om at bruge lægekompetencerne optimalt, så læger ikke skal bruge tid på uhensigtsmæssige arbejdsgange eller opgaver, som andre faggrupper kan udføre. Seksårsfristen skal afskaffes. Den virker afskrækkende og får læger til at søge andre græsgange eller mod udlandet, hvis de ikke kan se sig selv i det ræs”.

Hvad med det lidt længere perspektiv – fremskrivningen til 2028 inden for anæstesi ser jo ikke skæv ud i forhold til aldersfordelingen?

”Nej. Men vi kan ikke vide, om det dækker behovet, for det afhænger af mange ting. F.eks. hvordan arbejdsmarkedet udvikler sig, og hvor mange og hvilke speciallæger der vil være behov for. Det er derfor, at vi har bedt Sundhedsstyrelsen lave en efterspørgselsanalyse, der kan ligge til grund for dimensioneringsplanen i fremtiden – og ikke bare udbuddet, som hidtil er blevet brugt. Og det ser nu ud til, at Sundhedsstyrelsen har lyttet til os”.

Antal speciallæger i anæstesiologi, fremskrevet til 2028. Data: Afdelingslæge Henrik Frederiksen Højgaard, OUH.

Henrik Stig Jørgensen, enhedschef for evidens, uddannelse og beredskab i Sundhedsstyrelsen: "Foruroligende mange ældre læger."

Hvad tænker du, når du ser disse grafer?

”Det ser genkendeligt ud. Tallene siger ikke, om folk er i arbejde eller ej, som vores tal gør, men vores seneste tal om aldersfordeling er fra 2012. Vi trækker nye fra Sundhedsdatastyrelsen, når vi laver næste dimensioneringsplan i 2021”.

Hvad er din vurdering af det aktuelle billede?

”At der er foruroligende mange ældre i nogle specialer – almen medicin, psykiatri, ortopædkirurgi, gyn.-obs. og anæstesi. Der kommer selvfølgelig nogle unge til, men en del ældre forsvinder fra specialerne om 5-8 år”.

Hvordan kommer det til at påvirke den næste dimensioneringsplan?

”Den slags tal indgår som en del af de beregninger, vi anvender”.

Der vil med andre ord være brug for flere hoveduddannelsesstillinger inden for f.eks. anæstesi?

”Ja, det er et godt eksempel. Der vil være brug for flere taget i betragtning, hvor mange plus 60-årige der er”.

Vil det være i samme størrelsesordning som for det almenmedicinske speciale, som har fået en stor udvidelse med 30 ekstra uddannelsespladser i to år?

”Argumentet for den udvidelse var ikke pensionsalder, men lå i forlængelse af, at regeringen ønsker at flytte opgaver fra sygehusvæsenet og ud i almen praksis og kommunerne. PLO argumenterede bl.a. med en skæv aldersfordeling og mente, at der var brug for 100 ekstra H-stillinger. Der blev givet en tredjedel. Men det er klart, at vi i næste dimensioneringsplan også vil se på demografien”.

Siger du dermed, at vi ikke vil se en tilsvarende stor udvidelse i antallet af H-stillinger i de specialer, der har en tung ende af ældre speciallæger?

”Altså, der skal jo også være kandidater nok fra universiteterne”.

Men dem kommer der flere af i disse år?

”Ja. Men det er vigtigt, at vi laver den relativt rigtige fordeling i specialerne. Ud fra de kurver her forventer jeg, at der kommer en stigning inden for flere specialer. Men også andre faktorer spiller ind. Man kan f.eks. sige, at det ikke ser helt så skidt ud for gyn.-obs., aldersmæssigt, som for de øvrige specialer. Men vi forventer f.eks. et større antal fødsler – derfor er der andre faktorer end lægedemografi, som vi må tage med i betragtningerne”.

Så du forventer en betydelig stigning?

”Jeg kan ikke sætte procenter på, men en betydelig stigning kan man godt regne med. Specialerne går jo også og lurer på hinanden”.

Mener du dermed, at man vil fortsætte et nulsumsspil og ikke udvide det samlede antal uddannelsesstillinger?

”Hvis du mener et nulsumsspil i kroner og øre, så tror jeg ikke, det bliver et nulsumsspil”.

For at vende tilbage til det anæstesiologiske speciale så er forventningen, at behovet for anæstesiologer vil stige i takt med, at ældrebefolkningen vokser. Er du enig?

”Det er jeg meget usikker på. Men vi tænker, at der kommer flere sunde ældre. Sundheden udvikler sig”.

Men er det ikke sådan, at sunde mennesker efterspørger sundhedsydelser mere?

”Det er et godt spørgsmål. Jeg kan ikke helt afskrive, at folk forventer tilbud. Men det er også et spørgsmål om, hvad der tilbydes, og hvordan sundhed defineres om ti år. F.eks. hvad den faglige afgrænsning er for, hvornår der er lægelig indikation for at starte en behandling”.

Læs også: Anæstesiologer råber vagt i gevær: Vi bliver en mangelvare.