Skip to main content

FMK: Sundhedsstyrelsen er naiv

Sundhedssstyrelsen insisterer på, at man per definition har opdaget alle alvorlige fejl i FMK, blot man har haft FMK åbent for at ordinere lidt øjensalve.

(Foto: /colourbox.com)

Daniel K. Rotenberg, Praktiserende læge og vagtlæge, Lægehuset Bondovej, Odense
E-mail: dkrotenberg@hotmail.com
Interessekonflikter: ingen

13. jan. 2015
7 min.

Åbent brev til Michael Dupont.

Dette års første udgave af Ugeskrift for Læger indeholdt en artikel om forvirring i lægeansvaret i medicinkortet [1]. Michael Dupont refereres her for at sige, at vores ordinationsansvar har ændret karakter, fordi alle oplysninger nu er tilgængelige. Han citeres primært for kommentarer om receptansvar ved udskrivelse af patienter fra sygehus, et område hvor jeg er meget enig med ham. Jeg synes dog, man i denne artikel overser en lige så farlig faldgrube, nemlig sundhedsstyrelsens insisteren på at man per definition har opdaget alle alvorlige fejl i FMK, blot man har haft det åbent for at ordinere lidt øjensalve.

Fakta

Fakta

Vi må insistere på, at vi som læger fortsat kun har ansvar for de ordinationer vi selv udsteder, samt ansvar for at reagere på åbenlyse fejl, vi opdager. Det er her det springende punkt er, nemlig, hvornår har man »opdaget« en fejl.

Et trick

Sundhedsstyrelsen ønsker at definere det således, at men altid har »opdaget« alle fejl i medicinkortet, når man har åbnet det. Dette mistænker jeg er et »trick« med hensigten at få løst problemer, som implementereingen af FMK medfører, altså at »tørre en uriaspost af«, så ansvaret for disse fejl ikke ender hos beslutningstagerne, som har accepteret et system, der genererer fejl.

Sundhedsstyrelsens medarbejdere ved lige så godt som jeg, at man kan skimme en liste igennem for at finde det, man leder efter, uden at »opdage« andet end det, man specifikt leder efter. Der er stor forskel på at gennemse en medicinliste for kontraindikationer til det man selv ønsker at ordinere og at gennemse den for at finde fejl.

En andet problem er, at en af de hyppigste »åbenlyse fejl« er dobbeltordinationer, de forekommer i de fleste medicinkort, og jeg har svært ved at forestille mig en læge, som vil mene, at patienten skal have det samme lægemiddel flere gange, blot fordi det står der flere gange. Det er en fejl, der genereres af forkert brug, men også af langsomme opdateringer, og andre IT-fejl.

Skudsikkert ordinationsark

Jeg mistænker Sundhedsstyrelsen for at spekulere i sagen, idet de ønsker, at FMK skal være et »skudsikkert« ordinationsark, som andre sundhedspersoner, e.g. hjemmeplejen, bevidstløst skal kunne følge i tryg forvisning om, at hver gang en læge åbner FMK, bliver der foretaget en fuld medicingennemgang. Dette er en naiv forestilling fra en flok skrivebordsgeneraler, som ikke har prøvet at have en lægevagt med +100 kontakter, som alle skal have åbnet deres medicinkort. Resultatet, hvis de får deres vilje, er enten, at arbejdsgangen bliver urimelig langsom, eller mere sandsynligt, at de får en falsk sikkerhed, og et sted at placere »aben«, når det så går galt en gang imellem.

Jeg har skrevet til Sundhedsstyrelsen flere gange for at få dem til at vedgå, at man ikke per definition har opdaget en fejl, blot fordi man har åbnet FMK, ligesom man heller ikke er forpligtet til at rette åbenlyse dobbeltordinationer. Dette vil de ikke gå med til. Da jeg mener, der her er tale om en ny opgave, som på uvederhæftig vis forsøges listet over på os klinikere for at løse et IT-problem, Sundhedsstyrelsen selv har skabt, har jeg klaget til Ombudsmanden.

Klage til Ombudsmanden

Det er noget, jeg har debatteret med venner og bekendte, og hele 52 har ønsket at være medunderskrivere på denne klage.

Med ovenstående debatindlæg vil jeg opfordre alle klinikkere til at protestere over dette overgreb, som i bedste DJØF-/New Public Management-stil vil placere en stor, grim og meget tidskrævende abe på vores skuldre. Så, kære kollegaer, fat pennen og skriv, lad os få debatten, før det er et »fait accompli«.

Sundhedsstyrelsen har set dette indlæg og meddeler, at de vil forholde sig til indlægget, når vejledningen om FMK er færdig..

Læs også Forvirring om lægeansvaret i medicinkortet

Referencer

LITTERATUR

  1. http://ugeskriftet.dk/nyhed/forvirring-om-laegeansvaret-i-medicinkortet)