Skip to main content

De fleste får hoveduddannelse uden en ph.d.

Det er ikke nogen absolut nødvendighed at have en ph.d. grad, hvis yngre læger vil gøre sig forhåbninger om et hoveduddannelsesforløb i yndlingsspecialet. Især ikke vest for Storebælt.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. jan. 2015
3 min.

Antallet af læger, der læser ph.d. stiger, men det er på ingen måde en nødvendighed for at få en hoveduddannelsesstilling. Det viser en ny opgørelse over antallet af ph.d.'er blandt de unge læger i hoveduddannelse fra de tre videreuddannelsesregioner, som Yngre Læger har udsendt.

Samlet set er kun ca. hver tiende af lægerne i hoveduddannelse landet rundt i besiddelse af en ph.d. grad. Men fordelingen af ph.d.'erne er skæv.

Hvor næsten hver femte - nemlig 17 pct. - af hoveduddannelseslægerne i Videreuddannelsesregion Øst havde en ph.d. grad, var tallet i Videreuddannelsesregion Syd på kun 3 pct. sidste år.

Faktaboks

Fakta

Så tilsyneladende lægges der langt større vægt på en ph.d. grad i Region Hovedstaden og Region Sjælland – som danner Videreuddannelsesregion Øst – end i resten af landet.

”I bund og grund har det at gøre med, at det er nemmere at få en stilling i Videreuddannelsesregion Øst, hvis man har en ph.d. Der er flere om buddet, så derfor hæver man generelt barren for alle”, siger specialkonsulent Mikael Bruun fra Videreuddannelsesregion Syds sekretariat.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at mange har en tro på, at hvis man gerne vil ind i et bestemt speciale, så er man nødt til at boge den i tre år mere. Hvis man ikke ønsker at føle sig tvunget til at tage en ph.d., så er det nemmeste alternativ at kigge ud i landet og søge lidt bredere”, siger han.

Der er også store forskelle på de forskellige specialer. Hvor f.eks. kun lige under 2 pct. af hoveduddannelseslægerne i det største speciale - almen medicin - i Øst havde en ph.d., gjaldt det over en tredjedel i et andet stort speciale – anæstesiologi – og lidt under en tredjedel i pædiatri.

Omvendt var der specialer helt uden ph.d.-effekt – i Øst f.eks. radiologi.

I den næstmest ph.d.-ivrige region – Videreuddannelsesregion Nord, som dækker både Region Nordjylland og Region Midtjylland – er mønsteret anderledes. Her var f.eks. kun ca. 5 pct. af anæstesiologiens hoveduddannelsesstillinger besat med ph.d.’ere.

I Videreuddannelsesregion Syd var det især kardiologien, der med lige under 30 pct. tilsyneladende var et populært speciale at tage ph.d. i inden hoveduddannelsen.

Læs også: Har du blot læst til læge?

Læs også: Haves: voldsomt mange ph.d.'ere. Ønskes: flere dr. med.'er.

Læs også: Er de mange ph.d.-studerende mon pengene værd?