Skip to main content

FADL-formand: Sikke en gang håndvask

Den nye fremdriftsreform er ikke nødvendigvis til gode for de medicinstuderende, siger deres formand. Alt afhænger af, hvordan de nye regler implementeres.

Formand for FADL, Thomas Ehlers, har både godt og mindre godt at sige om den nye version af fremdriftsreformen.
Formand for FADL, Thomas Ehlers, har både godt og mindre godt at sige om den nye version af fremdriftsreformen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

5. maj 2016
2 min.

"Det mest eklatante forsøg på at vaske hænder, jeg nogensinde har set".

Sådan karakteriserer formanden for de danske medicinstuderendes forening FADL, Thomas Ehlers, den nye version af fremdriftsreformen, som blev vedtaget 3. maj.

"Fremdriftsreformen er et rigtigt stykke skrivebordsarbejde. Og der må man trods alt sige, at politikerne har lyttet til, at den var uhensigtsmæssig og ufleksibel. Men man har bibeholdt kravene (til at nedbringe den gennemsnitlige overskridelse af normeret studietid, red.), men flyttet ansvaret væk fra Christiansborg og ud på universiteterne", siger han.

Hvordan de nye regler vil påvirke de studerende, vil nu først og fremmest afhænge af, hvordan de kommende bekendtgørelser vil tolke dem, og hvordan de siden bliver implementeret på universiteterne.

Københavns Universitet har allerede i går meldt ud, at ledelse og studerende er nået til enighed om de nye regler for studieaktivitet.

Her tilsiger den nye fremdriftsreform, at de studerende skal bestå mindst 45 ECTS-point pr. år.

Af KUs hjemmeside fremgår det, at studerende, der ikke består de 45 ECTS-point, vil blive tilbudt vejledning, men også gjort udtrykkeligt opmærksom på, at de risikerer at måtte forlade universitetet. Samtidig indføres der et krav om, at både bacheloruddannelser og kandidatuddannelser maksimalt kan forlænges med et år udover den normerede studietid. Og ikke mindst begrænses de studerendes mulighed for at tage orlov.

Aftalen skal nu i høring, og ender den med godkendelse, vil reglerne træde i kraft fra efterårssemestret.

Efter Thomas Ehlers' mening er der både godt og mindre godt at sige om aftalen.

"KU siger, at så længe man overholder de 45 ECTS-point, så blander universitetet sig ikke. Så hvis man f.eks. består de 45 point på tre semestre, så kan man holde et halvt år fri til at lave forskning eller tage vikariater", siger han.

"Det er en lempelse. Men muligheden for orlov til et forskningsår fjernes, så vil man gerne forske mere end et halvt år, så er man nødt til at vente til 5. semester på kandidaten, hvor man kan vælge et forskningsspor. Så der er mulighederne indskrænket".

Thomas Ehlers synes dog, det er svært at bebrejde Københavns Universitet. Det er trods alt stadig en politisk reform - nu i en lidt mere fleksibel udgave - hvis ansvar blot har holdt flytteplads.

Læs også: Fremdriftsreformen er lavet om