Skip to main content

Kritik af regionernes prioriteringsmodel

Hverken patienterne, sygeplejerskerne, sundhedsministeren eller regeringens vigtige støtter i DF er begejstrede for Danske Regioners nye model til prioritering af ny, dyr medicin.

Illustration: Datagraf.
Illustration: Datagraf.
8. feb. 2016
2 min.

Danske Regioners nye prioriteringsmodel blev præsenteret fredag og er allerede løbet ind i en storm af kritik.

»Det er et dårligt forslag, hvor man sætter økonomi før patienterne,« sagde direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, til jp.dk. i weekenden.

Paraplyorganisationen Danske Patienter er også imod.

"Der lægges op til en økonomisk prioritering, som er udemokratisk, uigennemsigtig og vil føre til øget ulighed. Det strider med andre ord mod de værdier, vi i dag betragter som kernen i det danske sundhedsvæsen", siger organisationen på sin hjemmeside.

Danske Patienter kritiserer ikke blot modellen men også processen. Danske Regioner beskyldes for at have arbejdet med modellen i det skjulte og præsenteret den som en overraskelse i stedet for at gå i dialog med relevante parter, hedder det.

Hvor Lægeforeningen har været forsigtigt positiv, er Dansk Sygeplejeråd (DSR) mere kritisk. Ganske vist roses Danske Regioner for at tage fat på selve tanken om at prioritere, men DSR er ikke glad for modellen.

”Hvis man ender med at afvise behandling til visse patienter, fordi deres medicin er for dyr, skaber man en ulighed i sundhedsvæsenet, som vi slet ikke kan være tjent med", siger formand Grete Christensen på DSRs hjemmeside.

Fra politisk hold er der også forbehold.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) sagde forleden til ritzau, at hun var "parat til at se fordomsfrit på, hvad vi kan gøre for at lægge en dæmper på de stigende medicinudgifter".

Hun kaldte Danske Regioners model for "spændende".

"Men den rejser også en række ubesvarede spørgsmål", sagde hun.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er direkte imod.

"Vi støtter det ikke. Vi skal se på medicinens effekt og ikke på prisen", sagde hun allerede, da et notat om modellen blev lækket til Altinget inden den officielle præsentation.

Formelt er det ikke nødvendigt med grønt lys fra regeringen for, at regionerne kan gå videre med prioriteringsmodellen, men det er selvsagt politisk smart at have opbakning fra både landspolitikere og øvrige sædvanlige samarbejdsparter.

Læs også: Danske Regioner opretter nyt prioriteringsorgan for medicin

Læs også: Danmark læner sig op ad omstridte tyske erfaringer