Skip to main content

Læger: Drop lægeordineret medicinsk cannabis

Et politisk flertal ventes i dag at stemme for et beslutningsforslag, der legaliserer medicinsk cannabis, men Lægeforeningen opfordrer folketingspolitikerne til at stemme imod, fordi produkterne ikke er godkendte.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

11. dec. 2015
2 min.

Et smalt politisk flertal af Alternativet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale, SF og Enhedslisten er parat til at lovliggøre medicinsk cannabis i Danmark. Et beslutningsforslag fra Alternativet førstebehandles i dag i Folketinget, og hvis forslaget går igennem, vil de danske læger i en treårig forsøgsperiode kunne udskrive medicinsk cannabis på recept, skriver Jyllands-Posten.

Men i et brev til sundhedsministeren og de sundhedspolitiske ordfører i Folketinget advarer Lægeforeningen mod, at læger skal ordinere noget, der ikke er godkendt som lægemidler.

”Set fra et lægefagligt perspektiv er dette problematisk af to årsager. For det første har de specifikke produkter ikke gennemgået kliniske forsøg, som dokumenterer deres sikkerhed, effekt og bivirkninger. For det andet er produkterne ikke nødvendigvis produceret under forhold, som ville leve op til god fremstillingspraksis,” skriver Andreas Rudkjøbing i brevet til politikerne.

De specifikke produkter har ikke gennemgået kliniske forsøg, som dokumenterer deres sikkerhed, effekt og bivirkninger. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Til Jyllands-Posten anerkender han, at mange smerteplagede kræftpatienter, sclerosepatienter, epilepsipatienter er i en ulykkelig situation, når de i dag er henvist til at købe f.eks. cannabisolie ulovligt via udenlandske hjemmesider eller hos pushere og private, der ud fra hampplanter fremstiller den medicinske cannabis selv.

“Men for os handler det ikke om at nægte nogen adgang til noget, der gør dem godt. Det handler om at holde fast i de grundlæggende principper for godkendelse af lægemidler og patientsikkerhed. For ethvert andet lægemiddel som læger skal ordinere kræver vi, at producenten skal fremlægge dokumention for effekt og sikkerhed”, siger Andreas Rudkjøbing.

Politikerne kan ikke vente

Alligevel fastholder bl. a. Alternativet ønsket om, at patienter skal kunne få ordineret medicinsk cannabis af en læge.

»Der er et kæmpeønske i befolkningen om at tillade medicinsk cannabis, og vi skylder de meget syge patienter at afkriminalisere dem. Erfaringerne fra udlandet og de mange samstemmende patientberetninger siger, at der ikke er alvorlige bivirkninger. Vi kan ikke blive ved med at stå på højborgen på Christiansborg og sige, at vi skal vente på mere forskning, som vi i øvrigt ikke sætter i gang,« siger partiets ordfører, Carolina Magdalene Maier til Jyllands-Posten.

Ifølge Lægeforeningen kan medicinsk cannabis ikke afvises at have en positiv effekt for nogle patienter, men det er ikke tilstrækkelig underbygget af klinisk forskning. Derfor ser Lægeforeningen gerne flere kliniske forsøg med cannabispræparater.

Læs også: Unge hashrygere mister hjernefunktioner for altid

Læs også: Cannabismisbrug og dets konsekvenser