Skip to main content

»Lægers kritik af KOL-kampagne er helt forfejlet«

DSAMs kritik af KOL-kampagne er helt forfejlet mener Dansk Lungemedicinsk Selskab, mens Sundhedsstyrelsen har skærpet informationen om målgruppen efter kritikken.

Dansk Lungemedicinsk Selskab og Sundhedsstyrelsen svarer på DSAMs kritik af KOL-kampagne.
Foto: Colourbox
Dansk Lungemedicinsk Selskab og Sundhedsstyrelsen svarer på DSAMs kritik af KOL-kampagne.
Foto: Colourbox

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

21. sep. 2016
2 min.

Både Dansk Lungemedicinsk Selskab og Sundhedsstyrelsen er kommet op ad stolen efter, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) forleden i skarpe vendinger kritiserede kampagnen ”Pust liv i din hverdag”. Kampagnen vil få raske mennesker til at opsøge læge og tage tid fra patienter med mere presserende og reelle behov, lød kritikken fra DSAM, der opfordrede sine medlemmer til ikke at bruge kampagnematerialet.

Læs Ugeskrift for Lægers artikel om DSAMs kritik her

»Vi er ganske uforstående over for kritikken«, siger formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab, Ole Hilberg i en skriftlig reaktion på kritikken, de blandt andre har sendt til Ugeskrift for Læger.

Selskabet anser nemlig ikke kampagnen som screening og mener, at den lægger op til en yderst vigtig og meget relevant opsporingsindsats over for mennesker med uopdaget KOL.

Kampagnen opfordrer borgerne til at få målt deres lungefunktion hos lægen.

»I Dansk Lungemedicinsk selskab finder vi dette ligeså naturligt som at måle blodtrykket. At det skulle være den generelle holdning blandt landets praktiserende læger, at man ikke kan afse tid til de patienter, som søger læge på baggrund af kampagnen, er vi helt uforstående overfor, da det jo netop er en af deres kerneydelser at finde og forebygge på et tidligt stadie«, siger Ole Hilberg.

Hos Sundhedsstyrelsen har man taget DSAMs kritik til efterretning.

»Vi mener selv, at vi har været helt klare i vores beskrivelser af, hvem der er målgruppen for kampagnen. Men nu har vi gjort ekstra meget ud af at fortælle, at kampagnen er målrettet personer med længerevarende lungesymptomer – hoste og åndenød i mindst to måneder«, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Kirsten Hansen, der ligeledes har taget skriftlig kontakt til Ugeskrift for Læger. Hun understreger, at de selvfølgelig ikke ønsker at opskræmme raske borgere eller medvirke til, at lægerne ikke kan nå at behandle dem, der har behov for det.