Skip to main content

Lov om skærpet tilsyn med læger er vedtaget

Folketinget har i dag vedtaget den store såkaldte "strammerlov" om skærpet tilsyn med sundhedspersoner. Loven indfører et risikobaseret tilsyn og skærper kursen over for bl.a. læger.

Illustration: Datagraf.
Illustration: Datagraf.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. jun. 2016
3 min.

I kølvandet på en række sager om f.eks. fejlmedicinering har Folketinget i dag vedtaget et skærpet tilsyn med læger og andre sundhedspersoner.

Overordnet indfører loven et risikobaseret tilsyn til afløsning af regelmæssige tilsyn med bl.a. plejehjem.

Over for læger og andre sundhedspersoner skærpes kursen, så det bl.a. bliver muligt hurtigere at skride ind over for advarsler om dårlig behandlingskvalitet eller personlige problemer med f.eks. misbrug hos læger og andre.

"Det er helt afgørende, at patienterne kan have tillid til de sundhedspersoner, de møder i sundhedsvæsnet. Derfor skal sundhedsmyndighederne også have mulighed for at kunne gribe hurtigt ind og stoppe læger og andre sundhedspersoner, som fejlbehandler patienter og er til fare for patientsikkerheden. Og med det lovforslag, vi har vedtaget i dag, giver vi Styrelsen for Patientsikkerhed bedre redskaber til at føre et effektivt og målrettet tilsyn til gavn for patienterne", siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Lægeforeningen var meget optaget af, at læger risikerer at kunne blive sat i en venteposition på helt op til to år, hvis de løber ind i en midlertidig sanktion, f.eks. autorisationsfratagelse. Så lang tid kan det tage, før Patientsikkerhedsstyrelsen skal beslutte, om den vil rejse sag eller ej.

Sådan er det også i dag, men den skærpede tilgang kan forventes at ramme mange flere læger end hidtil. Lægeforeningen havde gerne set fristen sat ned til et år, men det lykkedes ikke. Samme budskab kom fra regionerne, som ligefrem så et scenarie, hvor mange læger placeret på den nye ventebænk kunne bidrage til lægemangel.

”Det er ærgerligt, at der ikke blev samlet et flertal i Folketinget for at sætte tidsfristen for, hvor lang tid myndighederne må bruge på at bestemme sig for, om en sag skal for en domsto, ned fra to til et år. Men jeg tager med, at stort set alle partier, ministeren inklusive, har peget på vigtigheden af, at sagsbehandlingen skrider hurtigt frem, og det agter jeg at holde dem op på. Ikke mindst når lovgivning evalueres om tre år”, siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing.

Videregivelse af data

Den nye lov indeholder også bestemmelser om videregivelse af medicinoplysninger. Meningen er at gøre det nemmere at følge op på tilsynssager

Sundhedsdatastyrelsen får mulighed for at videregive oplysninger fra Lægemiddeladministrationsregistret om den enkelte læges medicinordinationer til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Bestemmelserne om det skrappere tilsyn træder i kraft 1. juli i år, og det risikobaserede tilsyn starter 1. januar 2017.

Patientdataforeningen har stærkt kritiseret den nye lovs databeskyttelse.

Læs også: Praktiserende læge trækker Sophie Løhde til Bruxelles

Læs også: Læger kommer under skrappere tilsyn