Skip to main content

Ny biobank skal målrette gigtbehandling

Om kort tid åbner biobank, der skal koble kliniske data og biologisk materiale fra gigtpatienter. Målet er ’skræddersyet’ behandling – og potentielt store besparelser.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. jan. 2015
2 min.

En ny biobank – Dansk Reuma Biobank – ser dagens lys i løbet af foråret. Og går det, som dens bagmænd håber, vil den på lidt længere sigt kunne spare samfundsøkonomien for rigtig mange penge ved at udpege, hvilke gigtpatienter, der kan have gavn af bestemte lægemidler – og hvem, der ikke kan.

”Vi mangler lige at få det juridiske og det it-mæssige på plads”, siger en af initiativtagerne til Dansk Reuma Biobank (DRB), overlæge og professor Merete Hetland, reumatologisk afdeling på Glostrup Hospital. Hun regner det for sandsynligt, at biobanken vil være i gang i løbet af foråret - i første omgang som pilotprojekt på hendes egen afdeling i Glostrup.

Medicin virker ikke for hver tredje

Danske Regioners bestyrelse besluttede i april 2014 at etablere Dansk Reuma Biobank, der skal rumme blodprøver og andet biologisk materiale fra alle danske patienter med inflammatoriske gigtsygdomme.

Torsdag i denne uge var cirka 65 repræsentanter fra alle landets reumatologiske afdelinger samlet i København til informationsmøde om den nye biobank. ”Og 65 er altså rigtig mange i vores miljø”, siger Merete Hetland, der glæder sig over den store interesse.

DRB skal understøtte forskningen og bidrage til udviklingen af ’skræddersyede’, målrettede behandlingsforløb, hvor patienterne fra første færd får virksom medicin uden bivirkninger.

Hvert år sættes ca. 3.000 gigtpatienter i behandling med biologiske lægemidler, men for hver tredje patient virker medicinen ikke eller har så alvorlige bivirkninger, at behandlingen må indstilles. Hvert år bruger sygehusene op mod en milliard kroner på biologiske gigt-lægemidler. Kan man på forhånd udpege den tredjedel, der ikke har gavn af den pågældende medicin, svarer det til en potentiel besparelse på 300 millioner kroner.

Kobler data og biologisk materiale

En del af materialet i den nye biobank findes allerede i den landsdækkende kliniske- og kvalitetsdatabase Danbio. Den har siden år 2000 registreret data fra alle patienter med kroniske, inflammatoriske gigtsygdomme: reumatoid artrit, psoriasisgigt og Mb. Becheterew.

Danbio rummer imidlertid udelukkende kliniske data – ikke biologisk materiale som f.eks. blod- og vævsprøver. Den nye DRB vil koble biologisk materiale til alle de kliniske data fra Danbio-databasen, forklarer Merete Hetland.

DRB har fået en bevilling på 14 mio. kr. fra Danske Regioner, mens Gigtforeningen har støttet etableringen med 3,5 mio. kr. Merete Hetland, som i forvejen er formand for Danbio, og bliver koordinator for DRB.