Skip to main content

Ordfører kræver klarhed om pengemangel i Sundhedsstyrelsen

Socialdemokraternes sundhedsordfører kræver en redegørelse for, om Sundhedsstyrelsen reelt mangler penge til at ændre tilsynet og kalder samtidig Anne Mette Dons’ udsagn for usaglige. Afgået embedslæge er derimod tavs i sagen.

Flemming Møller Mortensen er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.
Flemming Møller Mortensen er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

26. sep. 2014
3 min.

Sundhedsstyrelsen skal selvfølgelig have den pengeindsprøjtning, der skal til for at kunne levere en tilsynsmyndighed af højeste faglige standard. Men også kun, hvis pengene reelt mangler.

Det siger sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen, efter at bl.a. den fyrede tilsynschef i styrelsen, Anne Mette Dons, har rejst tvivl om, hvorvidt de kommende ændringer i tilsynet kan fungere uden flere penge.

”Jeg følger dette med meget stor opmærksomhed, for jeg kan ikke leve med, at Sundhedsstyrelsen eventuelt ikke har nok ressourcer til et tilsyn på allerhøjeste niveau. Jeg har været bekymret over besparelserne i Sundhedsstyrelsen, og derfor er dette fokus reelt. Og derfor er der ikke noget, jeg heller vil end at gå videre til Finansministeriet eller regeringschefen og bede om flere penge. Men kun hvis det er nødvendigt,” siger Flemming Møller Mortensen.

Vi politikere skal bygges vores beslutninger på et sagligt grundlag, og ikke blot på, at Anne Mette Dons har sagt, at der mangler ressourcer. Der skal ligge en konkret redegørelse, for hvilke ressourcer der mangler til hvilke opgaver. Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne

Kritisk over for Anne Mette Dons

For han er kritisk, når bl.a. Enhedslisten har kaldt sundhedsministeren i samråd på baggrund af udsagn fra Anne Mette Dons.

”Når mine politiske kollegaer siger, at der mangler ressourcer, så er jeg kritisk, når oplysningen kommer fra en tidligere tilsynschef. Jeg vil hellere argumentere ud fra en saglig funderet redegørelse på styrelsens eventuelle ressourcemangel. Vi skal vide, hvilke ressourcer det eventuelt skal tilføres for at opnå det højeste kvalitetsniveau, og det arbejder har jeg sat mig i spidsen for,” siger Flemming Møller Mortensen.

På et ordførermøde i sidste uge spurgte han sundhedsministeren og ministeriet om, hvorvidt Sundhedsstyrelsen havde de nødvendige ressourcer.

”Svaret var, at EPSO’s undersøgelse ikke kritiserede, at der var for få ressourcer, og at Sundhedsstyrelsen selv har lagt op til, at de ressourcer, der skal til for at få det nødvendige og bedste tilsyn, findes internt i styrelsen. Svaret efterlod mig med en fornemmelse af ro i maven, men jeg mangler stadig svar på, om prioriteringen af tilsynet internt i styrelsen vil få konsekvenser for andre opgaver,” siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

”Vi politikere skal bygges vores beslutninger på et sagligt grundlag, og ikke blot på, at Anne Mette Dons har sagt, at der mangler ressourcer. Der skal ligge en konkret redegørelse for, hvilke ressourcer der mangler til hvilke opgaver. Og jeg går ikke ud fra, at Else Smith som chef for Sundhedsstyrelsen ikke fortæller politikerne, hvis der mangler ressourcer,” siger Flemming Møller Mortensen.

Afgået embedslæge ordknap

Mens tilsynschef Anne Mette Dons har ytret sig om, hvorvidt tilsynet skal have flere ressourcer, er Arne Scheel Thomsen anderledes ordknap. Han var ind til i sidste uge ledende embedslæge for Embedslægeinstitutionen Øst, men lige som Anne Mette Dons og direktør Vagn Nielsen stoppede Arne Scheel Thomsen som enhedchef med øjeblikkelig virkning som følge af handlingsplanen for tilsynet. Han vil ikke kommentere, om tilsynet skal have tilført flere ressourcer, men understreger, at han selv traf beslutningen om at stoppe, da han ikke ønskede at være en del af planen. Hvorfor han ikke ønskede det, vil han ikke svare på, men siger:

”I min beslutning ligger en tilkendegivelse af, at dem der har truffet beslutningen om planen også må være dem, der effektuerer planen,” siger Arne Scheel Thomsen.

Læs også: Enhedslisten og DF: Minister skal forklare censur i Mejlhede-redegørelse

Læs også: Fyret tilsynschef: Uden flere tilsynspenge vil skandale-sagerne fortsætte

Læs også: Ministerium fjernede ømtålelig passage i redegørelse af omstridt psykiater