Skip to main content

PLO indgår internt kompromis om FMK (opdateret)

Praktiserende læger i fire regioner kan fremover afstemme medicin i det Fælles Medicinkort (FMK) for bestemte patienter efter kommunernes ønske. Men ikke i Region Hovedstaden. Her forestår nye forhandlinger om en præcisering af aftalen.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

27. feb. 2015
5 min.

PLO i Region Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har sagt ok til den FMK-aftale, som det centrale PLO indgik med Danske Regioner og KL (Kommunernes Landsforening) i december. Aftalen gjorde det muligt for kommunerne at rekvirere en oprydning i FMK for relevante borgere.

Men PLO-Hovedstaden kan ikke p.t. tiltræde aftalen, som nok er forhandlet centralt men skal implementeres og tiltrædes decentralt.

Årsagen er, at PLO-Hovedstaden ønsker yderligere præciseringer af aftalens omfang.

PLO-Hovedstadens manglende accept af aftalen har hidtil blokeret for, at den kunne implementeres også i de andre regioner, men på et bestyrelsesmøde i det centrale PLO i går blev det besluttet at løse den gordiske knude ved at lade de fire regioner gå i gang, mens der sideløbende søges en løsning på hovedstadens problem.

"Vores konklusion i bestyrelsen er, at vi giver grønt lys for, at de fire regioner, hvor de regionale PLOer har sagt ok for aftalen, kan tiltræde den nu og få tingene sat i gang", siger PLO-formand Bruno Melgaard Jensen.

"Samtidig er der den femte region, som ikke har kunnet tiltræde aftalen - her sætter vi os sammen med dem og forhandlingsparterne, dvs. KL og Danske Regioner, og finder en løsning", siger han.

Er der nogen deadline for, hvornår der skal være fundet en løsning på PLO-Hovedstadens problem?

"Nej, men tanken er ikke, at vi skal forhandle det næste halve år - tanken er, at vi skal finde en løsning inden for kort tid".

Hvad er problemet?

Christian Freitag, formand for PLO-Hovedstaden, kan godt se, at det kan vække undren, at kun en enkelt region sætter hælene i overfor en aftale, som de øvrige tiltræder.

"Vi har haft en god dialog med både bestyrelsen (for det centrale PLO, red.) og de andre regioner. Men det er svært at tiltræde en aftale, som man ikke synes er rigtig alene af hensyn til nogle politiske overvejelser", siger han.

"Jeg tror, de andre regioner sådan set har de samme indvendinger som vi. Men de har vægtet anderledes og vil bare gerne komme i gang og afprøve aftalen, hvor vi siger, at vi synes, der er så mange uklarheder og ting, der ikke er i orden med aftalen, at det kan vi som helt nyvalgte repræsentanter ikke starte med".

Har det noget at gøre med, at FMK har haft særlige problemer i netop hovedstaden?

"Det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror, alle læger og alle regioner har bakset med FMK. Det er den del af aftalen, der beskriver lægens ansvar og opgaver ud over oprydningsarbejdet i FMK. Oprydningsarbejdet er vi helt med på".

Forklar lige, hvad det er, I frygter kan ske, hvis I tiltræder aftalen?

"Vi synes, FMK er en fremragende ide, men det helt afgørende er, at kommunerne (med aftalen, red.) kommer til at bruge FMK som et opslagsværk. Forestil dig, at der står en hjemmesygeplejerske ude hos en ældre medborger på et plejehjem. Hvis hun bruger FMK som facitliste og forventer at sandheden står der i stedet for at kontakte en læge - det ser vi som en risiko".

Hvorfor det?

"Det er rigtig mange fejl i FMK. Der er forskel på, hvad der står på skærmen, og hvad patienterne rent faktisk indtager, og hvad patienterne bør indtage. Og så længe vi oplever fejl så hyppigt, som vi gør, så synes vi, det er en meget stor beslutning at tage at tilslutte sig FMK-aftalen".

Står der da i FMK-aftalen, at de praktiserende læger har ansvar for, at FMK til enhver tid er opdateret?

"Aftalen indfører begrebet ajourføring af FMK, som vi ikke har haft før. Ansvaret for FMK har ifølge Sundhedsstyrelsen faktisk ligget hos ambulatorier og sygehuse. Man har ikke sagt, at de praktiserende læger altid er ansvarlige for, at FMK er i orden. Det er det, vi er bange for, at vi nærmer os med begrebet ajourføring".

”Risikoen er begrænset”

I Region Sjælland har det regionale PLO besluttet at tiltræde FMK-aftalen.

”Vi betragter den nok lidt som en prøveballon. Vi har en region, hvor samarbejdet ligesom er vendt, og vi er nu på vej ned ad en konflikttrappe. Så vi har kigget hinanden dybt i øjnene og har sagt, at nu må vi prøve at gå i gang. Hvis det så viser sig at være en dårlig aftale, må vi snakke med parterne igen”, siger Ulrik Hesislev, formand for PLO-Sjælland.

Men han har forståelse for de spørgsmål, som har fået PLO-Hovedstaden til at tøve.

”Hvad er en ajourføring? Hvad er en gennemgang? Hvad er en afstemning? Der er ikke nogen konsensus om, hvad de ord betyder, og i hvilken grad lægen pådrager sig ansvar ved at trykke på disse knapper”, siger han.

”Men det er jo en lille aftale – det drejer sig om 30 mio. kroner på landsplan – og den udløber af sig selv enten ved årsskiftet, eller når kassen er tom. Så vi synes, risikoen er begrænset. Hvis vi lægger de faktorer sammen, så er det, at vi siger "go"".

Ulrik Hesislev er imidlertid stærkt kritisk over for et helt andet aspekt, nemlig den struktur, der ligger bag aftalen – dvs. central forhandling med decentral tiltræden og implementering.

”Da vi havde debatten om 2014 overenskomsten, var jeg imod, bl.a. fordi den indeholdt decentrale aftaler. Det synes jeg, er en dårlig ide, og det er FMK-aftalen et eksempel på. Det bør PLO lære af”, siger han.

”Vi bruger alt for lang tid på koordinering”.

Læs også: FMK-aftale sat på stand-by

Læs også pressemeddelelse fra PLO: Nu kan oprydningen i FMK gå i gang