Skip to main content

Rigsrevisionen vil tjekke lægechefers løn

Samtlige regioner skal have deres aflønningspraksis tjekket af Rigsrevisionen, efter at især Region Syddanmark tidligere på året har fået heftig kritik.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

6. okt. 2016
3 min.

Regionerne skal stille med regnskaber og bilag i massevis i løbet af efteråret, når Rigsrevisionen sender sine finanskyndige medarbejdere på rundtur i regionener for at tjekke chefernes løn- og ansættelsesvilkår.

At Rigsrevisionen vil undersøge samtlige regioner fremgår af et dagsordenspunkt til forretningsudvalgets seneste møde i Region Hovedstaden, som fandt sted tidligere på ugen. Der var tale om en orientering, og af dagsordenspunktet fremgår, at lønrevisionen har til formål at ”vurdere, hvorvidt chefers løn- og ansættelsesvilkår er i overensstemmelse med overenskomster og indgåede aftaler”.

Rigsrevisionen er traditionen tro tæt tilknappet med kommentarer til igangværende undersøgelser og vil kun bekræfte, at den landsdækkende lønrevision er kommet i stand på Rigsrevisionens eget initiativ.

Afsmitning fra Syd

Det står dog fast, at rigets revisorer tidligere på året var på løntjek i Region Midtjylland og Region Syddanmark. Især det sidstnævnte besøg gav anledning til dønninger.

Allerede på første side i rapporten om Syd skriver revisorerne, at de har gennemgået en række chefers løn- og ansættelsesvilkår, ”der vurderes som værende ikke tilfredsstillende”.

Lidt længere inde i rapporten kan læserne bl.a. stifte bekendtskab med en klinikchef med en fast årsløn på ca. 1,4 mio. kr. – hertil kommer pension – som ”siden 1. januar 2015 har fået udbetalt 30 timers merarbejde hver måned, svarende til i alt ca. 540.000 kr.” uden skriftlig aftale med regionen.

Der forelå heller ikke nogen indberetninger om merarbejdet, og Rigsrevisionen vurder, at ”der ikke er hjemmel til disse udbetalinger”.

Et andet eksempel handler om en ledende overlæge med en fast årsløn på ca. 1 mio. kr. – også her før pensionen er regnet med – som har opsparet ca. 700.000 kroner i 929 såkaldte normtimer, som vedkommende har aftalt med regionen at få udbetalt. Men normtimer er et begreb, der ikke findes i aftalen for lægelige chefer, og Rigsrevisionen mener derfor, at der heller ikke er hjemmel for denne udbetaling.

Ligeledes kritiserer Rigsrevisionen regionens brug af åremålskontrakter, ligesom der er en række andre, mindre, kritikpunkter.

Regionen har nu ændret sine procedurer og sin praksis.

Deadline til foråret

Også Region Midtjylland har i år for første gang haft fornøjelsen af besøg fra rigsrevisorer, der ville foretage lønrevision.

Det skete i maj, men her er det dog gået mere gelinde, fremgår det af et referat fra Regionsrådets møde i juni: ”Overordnet konkluderer Rigsrevisionen, at Region Midtjylland lever op til love, overenskomster og andre aftaler på områderne” (dvs. chefers løn- og ansættelsesvilkår, nyansættelser i regionshusene og disponering), står der i orienteringen.

Rigsrevisionen har ikke desto mindre fundet det en god ide også at kigge de øvrige regioner efter i sømmene. Det fremgår direkte af notatet til forretningsrådets møde i Region Hovedstaden, at det er de to undersøgelser i Midt og Syd, der har sat revisorerne i gang med resten af landet også.

Som notatet formulerer det: ”Rigsrevisionen har oplyst, at undersøgelsen iværksættes på baggrund af lønrevisioner, der allerede er gennemført i Region Midtjylland og Region Syddanmark i foråret 2016”.

Rigsrevisionens rapport ventes i foråret 2017.

Læs også: Rigsrevisionen kritiserer lønningsrod i Region Syd