Skip to main content

Silkeborg i oprør over sparekatalog

Flere hundrede silkeborgensere samlet til borgermøde, hvor læger og sygeplejersker fra sygehuset gav udtryk for dyb frustration og usikkerhed over fremtiden efter Region Midtjyllands spareudspil.

Borgermødet i Silkeborg i går om Region Midtjyllands sparekatalog trak flere hundrede til huse. Foto: Kurt Balle Jensen.
Borgermødet i Silkeborg i går om Region Midtjyllands sparekatalog trak flere hundrede til huse. Foto: Kurt Balle Jensen.

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

29. apr. 2015
4 min.

Silkeborgenserne slår nu i overført betydning ring om deres sygehus. Næppe var spareplanen med besparelser for i alt 540 millioner kroner i Region Midtjylland næste år offentliggjort, før beboerne tirsdag strømmede til borgermøde for at diskutere fremtiden. Sparerunden vil betyde drastiske nedskæringer og koste jobs over hele regionen, og i Silkeborg føler de sig særlig hårdt ramt. Regionshospitalet Silkeborg skal spare mere end 10 pct. af budgettet, og det er væsentlig mere, end hvad regionens øvrige hospitaler i gennemsnit skal spare.

”Vi har af Bent Hansen fået at vide, at vi skal skabe fremtidens hospital. Vi topper i effektivitet, og blandt andet vore resultater i Diagnostisk Center bliver gang på gang fremhævet. Giv os nu arbejdsro, så vi kan fortsætte vort fantastiske arbejde”. Ledende overlæge Ulrich Fredberg, Regionshospitalet Silkeborg

Koncerndirektør Ole Thomsen fra Region Midtjylland medgav på mødet, at det er en barsk omgang for Silkeborg:

”Akutplanen slår fast, at der skal være fem akuthospitaler i regionen. Det er den plan, der nu rammer Silkeborg hårdt”, sagde han til de mere end 400 fremmødte silkeborgensere. Han var for alvor i løvens hule i en sal, hvor vreden og frustrationen var stor.

Flyttes til Viborg

Netop akutplanen kom gang på gang frem i debatten. Da Silkeborg som den eneste af regionens store byer ikke fik akuthospital, blev der i stedet sat flere plastre på såret. Det er dem, man nu mener rives af et for et. Føres besparelserne ud i livet, vil Silkeborg fremover blive et hospital, hvor der kun foretages ambulant behandling, mens alle akutte patienter skal til Viborg. Planen foreslår således, at akutlægebilen nedlægges, intensivafdelingen flyttes til Viborg, og også de akutte medicinske sengepladser skal til Viborg. Akutklinikken skal have reduceret åbningstid og ikke mere være bemandet med behandlersygeplejerske.

Som Ole Thomsen formulerede det:

”De eneste hospitaler, der skal modtage akutte patienter, er akuthospitaler. Her skal en håndfuld speciallæger være til rådighed døgnet rundt, og det kan vi kun leve op til fem steder i regionen”.

Det fik flere til at stille spørgsmål ved en struktur, hvor den så bastante fokus på akuthospitalerne får voldsomme konsekvenser for ellers meget roste sygehuse og funktioner i en tid og ikke mindst en fremtid, hvor mange også akut indlagte patienter er allerede udredte kroniske patienter.

Også planlagt kirurgi står til at blive beskåret, og både læger og borgere undrede sig over, at man på den ene side gang på gang fremhævede hospitalet i Silkeborg som et af de mest effektive, og samtidig vil beskære det så kraftigt, at mange frygter for dets overlevelse på længere sigt.

Fremtidens hospital?

”Vi har af Bent Hansen fået at vide, at vi skal skabe fremtidens hospital. Vi topper i effektivitet, og blandt andet vore resultater i Diagnostisk Center bliver gang på gang fremhævet. Giv os nu arbejdsro, så vi kan fortsætte vort fantastiske arbejde”, sagde således ledende overlæge Ulrich Fredberg til tordnende bifald fra de mange fremmødte borgere.

Silkeborg er to gange blevet udnævnt som bedste mindre hospital, har topplaceringer, når det gælder kvalitet og effektivitet, og erfaringerne med hurtige diagnoser er blevet udbredt såvel nationalt som internationalt. Flere regionspolitikere kom da også på mødet med visse forbehold over for spareplanerne og gjorde opmærksom på, at intet er besluttet.

Blandt borgerne på mødet var der stor bekymring for en eventuel fremtid, hvor man på sygehuset i én af regionens største byer ikke kan modtage én eneste akut patient og ikke har en akutbil. Der blev da også appelleret til politikerne om at tage begrebet tryghed med, når beslutningerne skal træffes.

De har prøvet det før i Silkeborg. I 2011 lykkedes det at redde akutbilen og intensivafdelingen, til gengæld blev fødeafdelingen lukket ned. Det er således flere af de samme elementer fra den seneste sparerunde, der er i spil denne gang. Og det kommer ikke til at gå stille af. Mødet var arrangeret af ”Initiativgruppen til udbygning af vort lokale sygehus”, og her fra blev tonen slået an: nu skal der kæmpes, og der overvejes at arrangere bustransport til regionsrådsmødet, når de endelige beslutninger skal træffes.

Der er endnu ikke regnet på, hvad de bebudede besparelser vil betyde for beskæftigelsen. I alt er der 120 spareforslag i spil i Region Midtjylland, hvor ikke mindst udgifterne til ny og dyr medicin får skylden, ligesom de store byggerier af supersygehuse presser budgetterne.

Læs også: Region Midt skal spare over en halv mia. kroner næste år