Skip to main content

Sundhedsminister åben for brug af medicinsk cannabis

Danske Patienter presser på for, at patienter skal kunne anvende medicinsk cannabis til eksempelvis smertelindring. Sundhedsministeren er åben for muligheden, men Lægeforeningen har tidligere advaret mod brugen.

Anders Heissel. ah@dadl.dk

22. mar. 2016
2 min.

I både regeringen og blandt Folketingets sundhedsordfører er der opbakning til ønsket om at se nærmere på muligheden for at give syge medicinsk cannabis mod voldsomme smerter.

»Vi har i regeringen intet imod at diskutere medicinsk cannabis, og jeg har lige nu nogle gode drøftelser med sundhedsordførerne,« siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) ifølge Berlingske.

Udmeldingen kommer, efter at Danske Patienter kræver, at cannabisprodukter til medicinsk anvendelse skal lovliggøres i Danmark under kontrollerede former. Det vil betyde, at syge kan få hjælp fra lægemidler baseret på naturlig cannabis, eksempelvis tørrede plantedele i pulverform, som kan indtages gennem olier, te eller dampe.

Under stram kontrol

Præparaterne skal ordineres af en læge på klare indikationer og på betingelse af, at andre behandlingsmuligheder ikke har virket. Der skal desuden holdes godt øje med eventuelle bivirkninger, ligesom brugen skal følges op af forskning, og der skal være stram kontrol med produktionen og kvaliteten af cannabisprodukterne.

Selv om de findes enkelte godkendte lægemidler med synetisk fremstillet canabis, så mener Danske Patienter, at cannabis i mere uforarbejdet form - for eksempel i te eller i dampe skal lovliggøres som det er i blandt andet Holland, Israel, USA og Canada.

Patientforeningerne skønner, at nogle hundrede patienter ville kunne få gavn af at få cannabis til medicinsk brug.

Læger: Problematisk

Men Lægeforeningen har så sent som i december sidste år sent et brev til sundhedsministeren og de sundhedspolitiske ordfører, hvor foreningen advarer mod, at læger skal ordinere noget, der ikke er godkendt som lægemidler.

”Set fra et lægefagligt perspektiv er dette problematisk af to årsager. For det første har de specifikke produkter ikke gennemgået kliniske forsøg, som dokumenterer deres sikkerhed, effekt og bivirkninger. For det andet er produkterne ikke nødvendigvis produceret under forhold, som ville leve op til god fremstillingspraksis,” skrev foremanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, i brevet til politikerne.