Skip to main content

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil lukke lægernes ”smuthul”

Det skal ikke længere være muligt for læger at undgå udhængning i den såkaldte gabestok ved frivilligt at trække sig fra den funktion, de bliver kritiseret for. Udmeldingen fra ministeren er udtryk for et "trist forhold til lægers retssikkerhed”, siger Lægeforeningen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. dec. 2014
4 min.

Sagen fra Fyn om en vagtlæge, der overså symptomer på blodprop og i stedet anbefalede patienten at tage et par smertestillende tabletter, får nu konsekvenser for alle læger.

Faktaboks

Fakta

Ifølge Fyens Stiftstidende vil sundhedsminister Nick Hækkerup (S) have ændret lovgivningen, så læger ikke længere kan slippe for at komme på Sundhedsstyrelsens tilsynsliste – den såkaldte gabestok – ved frivilligt at trække sig fra den kritiserede funktion.

I sagen fra Fyn nåede Sundhedsstyrelsen frem til, at lægen skulle have frataget sin ret til at være vagtlæge, og en sådan indskrænkning vil under normale omstændigheder betyde, at lægen havner på tilsynslisten. Men det undgik lægen, idet han frivilligt trak sig fra lægevagten.

Den mulighed lukker sundhedsministeren nu for.

»Det er helt afgørende, at patienterne kan have tillid til sundhedsvæsenet og være trygge ved, at læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner kan de ting, som de skal kunne. Og det skal gælde, uanset om lægen tvangsmæssigt eller frivilligt har fået indskrænket sin virksomhed og som i den sag, Fyens Stiftstidende har beskrevet, ikke kan fungere som lægevagt længere", siger Nick Hækkerup til avisen.

Lægeforeningen er ikke begejstret.

”Det får ingen betydning for patientsikkerheden, for pointen er jo netop, at det er lægen, der frivilligt har indskrænket sit virke”, siger næstformand Jette Dam-Hansen.

Desuden kritiserer hun det syn på lægers retsstilling, som ministerens udmelding tyder på.

”Forslaget er udtryk for et trist forhold til lægers retssikkerhed og en overdreven tillid til, at gabestokke kan forbedre sundhedsvæsenet”, siger hun.

”Realiteten er jo, at Sundhedsstyrelsen har fået beskåret sine muligheder for at føre et aktivt tilsyn. Der ville være mere perspektiv i at styrke styrelsens muligheder for at vurdere, om læger eller andre sundhedsprofessionelle er til fare for patienter og stoppe dem, hvis det er tilfældet. Det ville give en langt større sikkerhed for patienterne”.

Læs også: Leder - Mads Koch Hansen: Gabestok undergraver lægers retssikkerhed

Læs også: Lægeforeningen: Lange lister over læger gavner ikke patientsikkerheden

Læs også: Balladen om lægevagten