Skip to main content

Sundhedsplatformen indkøres i lavere tempo på Rigshospitalet

Problemer med Sundhedsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital får Rigshospitalet til at sætte tempoet ned, når hospitalet snart skal indkøre it-systemet. Overlægeforeningen er dog stadig bekymret.

Rigshospitalet skal efter planen gå i gang med Danmarkshistoriens største sundhedsit-projekt, Sundhedsplatformen, den 5. november i år. Foto: Rigshospitalet
Rigshospitalet skal efter planen gå i gang med Danmarkshistoriens største sundhedsit-projekt, Sundhedsplatformen, den 5. november i år. Foto: Rigshospitalet

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. aug. 2016
5 min.

Læger og andre ansatte på Rigshospitalet får længere tid til at vænne sig til det nye it-system Sundhedsplatformen, der efter planen skydes i gang 5. november.

Det sker som en direkte konsekvens af problemerne med at implementere Sundhedsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital de seneste tre måneder, siger Susanne Poulsen, vicedirektør på Rigshospitalet og ansvarlig for implementeringen af Sundhedsplatformen på Rigshospitalet.

”Vi har konstateret, at Herlev og Gentofte Hospital har haft svært ved at komme så hurtigt på normal drift som planlagt, og derfor justerer vi, så personalet har lidt længere tid til at vænne sig til systemet,” siger Susanne Poulsen.

Oprindeligt havde Rigshospitalet lagt op til, at aktiviteten på planlagte operationer og i ambulatorierne skulle være 50 pct. ugen efter implementeringen, 75 pct. i den anden uge efter og 100 pct. allerede i den tredje uge. Men planerne er nu ændret, så de første to uger efter implementeringen kører hospitalet med 50 pct. aktivitet, de næste to uger 75 pct. og går først på normal drift og dermed 100 pct. fem uger efter.

19 hospitaler skal bruge systemet

Det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen blev indført på Herlev og Gentofte Hospital den 21. maj som det første ud af i alt 19 hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og som – når alle hospitaler har taget det i brug – vil blive anvendt af 44.000 ansatte og 2,5 millioner borgere.

Faktaboks

Fakta

Starten har dog været præget af bekymring og kritik, bl.a. fordi it-systemet har haft svært ved at integrere med FMK og systemet, der håndterer blodprøvesvar. Og selv om systemet ifølge Steen Werner Hansen, vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, fungerer bedre og bedre, er det stadig ikke alle afdelinger på hospitalet, der kører på normal drift. Alligevel er planen stadig, at Rigshospitalet tager Sundhedsplatformen i brug den 5. november, som hele tiden har været startdatoen, siger Susanne Poulsen.

”Vi forventer af gå i luften den 5. november som planlagt. Men vi er meget opmærksomme på samspillet mellem Sundhedsplatformen og FMK og blodprøvesystemet. Det følger vi tæt, og vi forventer, at de problemer er løst, når vi går på til november, så vi ikke starter et system op, der ikke fungerer. Og hvis det påvirker patientsikkerheden, så kan vi være nødt til at udskyde implementeringen. Vi får nok at se til i forhold til at lære et nyt system at kende, og hvis vi på forhånd ved, at der er meget derudover, der volder problemer, vil det blive et dårligt udgangspunkt for en vellykket implementering, ” siger Susanne Poulsen.

Fejlene bliver rettet

Ifølge Svend Hartling, koncernchef i Region Hovedstaden, er de store knaster i systemet lokaliseret til netop integrationerne med FMK og laboratorie-systemerne.

”Men vi forventer, at fejlene bliver rettet i løbet af den kommende tid, så lige nu overvejer vi ikke at udskyde implementeringen,” siger Svend Hartling og understreger, at systemet ikke har betydet øget patientrisici og der efter knap tre måneder er registreret to patienter, som har oplevet skader uden mén, som kan have forbindelse med Sundhedsplatformen.

For Susanne Poulsen har de første tre måneder med Sundhedsplatformen vist, hvor stor en forandring systemet vil give på driften af et hospital.

”Det har overrasket mig, hvor ressourcekrævende det er, og hvor stor en forandring det er. Også større end jeg havde regnet med. Derfor skal lægerne på Rigshospitalet bl.a. forberede sig på, at de ikke længere skal diktere en journal, men dokumentere direkte ved siden af patienten og selv klikke sig igennem journalen. En stor del af dikteringen bliver afskaffet, og det vil for nogle læger være en stor forandring i arbejdslivet,” siger Susanne Poulsen.

Jeg synes ikke, at man over for ansatte og ikke mindst over for patienterne kan være det bekendt at starte Sundhedsplatformen op, hvis man er den mindste i tvivl om, hvorvidt det fungerer godt nok. Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen

Men formand for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, understreger, at Herlev og Gentofte Hospital stadig ikke kører på normal aktivitet knap tre måneder efter starten.

”Vi er som læger med på, at hospitalerne hurtigt skal op i aktivitet, men der er intet, der tyder på, at problemerne snart er løst. Godt nok bliver problemerne stadig mindre og færre, men på en god dag tager det stadig dobbelt så lang tid per patient i ambulatorierne, som før Sundhedsplatformen. Og jeg er bekymret, for meldingerne fra mine kollegaer er, at med mindre der bliver lavet om i arbejdsgangene i og omkring Sundhedsplatformen, kan de ikke se, at det kommer til at virke hurtigere. Derfor beder jeg politikerne meget nøje vurdere, om Sundhedsplatformen er klar til Rigshospitalet, der har meget komplicerede forløb, som ikke bare kan flyttes til at andre hospitaler. Jeg synes ikke, at man over for ansatte og ikke mindst over for patienterne kan være det bekendt at starte Sundhedsplatformen op, hvis man er den mindste i tvivl om, hvorvidt det fungerer godt nok,” siger Anja Mitchell.

Læs også: Overlæge efter start på sundhedsplatform: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Læs også: 62 læger skriver protestbrev om Sundhedsplatformen