Travlt efterår
Spørgsmålet er så, hvad den nedsatte aktivitet får af betydning for de enkelte afdelinger. Om de manglende 70 mio. kr. skal hentes ind i efteråret ved at se flere patienter eller om beløbet bliver godskrevet af regionen.
Klaus Lunding vurderer, at den tabte aktivitet ikke kan indhentes i efteråret, men spørgsmålet om, hvilke konsekvenser det så får for afdelingerne og de ansatte sender han videre til Hjalte Aaberg, direktør i Region Hovedstaden. Og regionsdirektøren tegner situationen op på en anden måde.
”Selv om hospitalet stadig ikke er på fuld aktivitet endnu, er det faktisk gået bedre end forventet. Det er stadig for tidligt at sige, hvor hospitalet ender med aktiviteten for hele året, men jeg synes faktisk, at det ser fornuftigt ud. Og jeg er sikker på, at det kommer ret tæt på det forventede,” siger Hjalte Aaberg.
Han understreger, at regionen kun vil kræve halvdelen af de manglende 70 mio. kr. betalt tilbage på grund af regionens måde at DRG-afregne på. Dermed mener han, at den reelle ekstraregning for sundhedsplatformen ikke er 106 mio. kr., men 35 mio. kr. lavere og i alt ca. 70 mio. kr.
Men skal lægerne og de andre ansatte så løbe hurtigere her i efteråret for at hente det tabte ind?
”De ansatte skal prøve at komme i mål med aktiviteten, og det skal de formentlig nok nå. Hvis ikke, så må vi finde ud af det. Enten skal merforbruget tilbagebetales over fire år som vanligt, og det vil næsten ikke kunne mærkes på det enkelte afdeling. Eller også skal vi som region slå en streg over noget af beløbet. Men det åbner vi helst ikke op for, og det er desuden også et politisk spørgsmål. Man skal ogsa huske på, at der er tale om mindre afvigelser i forhold til hospitalets samlede budget, og der er normalt også positive afvigelser,” siger Hjalte Aaberg.
Han understreger i øvrigt, at han føler sig ”99 pct. sikker” på, at sundhedsplatformen efter planen bliver sat i gang på Rigshospitalet den 5. november.
Ikke uden merarbejde
Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, vurderer lige som Klaus Lunding, at de ansatte ikke kan indhente den tabte aktivitet i efteråret.
”Regionens ledelse har selv sagt, at Herlev og Gentofte Hospital ”tager en for holdet” ved at være de første til at indføre Sundhedsplatformen. Så er det ikke rimeligt, at det er medarbejderne her, som skal betale regningen. Den må regionen tage på sig. Desuden er det næppe realistisk, at hospitalet kan indhente det tabte, da det heller ikke på langt sigt er sandsynligt, at hospitalet med Sundhedsplatformen når op på fuld produktion. Dertil kommer, at arbejdsmiljøet allerede er hårdt ramt af Sundhedsplatformen, og i den situation er det ikke acceptabelt at forlange, at medarbejderne skal løbe endnu stærkere”, siger Anja Mitchell.
Læs også: ”Sundhedsplatformen tilføjer en masse spam”
Læs også: Sundhedsplatformen indkøres i lavere tempo på Rigshospitalet