Skip to main content

Sundhedsplatformen: Region Sjælland satser på ”nul huller"

Region Sjælland fortsætter manuel indtastning til sundhedsregistrene, når Sundhedsplatformen indføres i slutningen af november. Det sker i et forsøg på at undgå de datahuller, som har plaget platformen i Region Hovedstaden.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. nov. 2017
2 min.

Den ene vejledning efter den anden vil i de kommende uger tilflyde læger og andet personale på sygehusene i Region Sjælland, som skal sikre, at Sundhedsplatformen (SP) ikke medfører huller i de danske registerdata, som det er sket i Region Hovedstaden. Det har betydet, at læger og andre, der arbejder med kvalitet og udvikling, har manglet information, ligesom det har givet en kvalitetsforringelse af de danske sundhedsregistre, som bruges af forskere.

Vejledningerne er etableret i et samarbejde mellem de to regioner og gælder således også i Region Hovedstaden. Helt lavpraktisk er budskabet, at klinikerne i store træk skal gøre det samme som nu, hvilket i vid udstrækning vil sige manuel indtastning.

”Arbejdsgangene vil ikke være væsentligt forskellige fra nu, hvor personalet tager data fra Opus og registrerer ind i databaserne”, siger Preben Cramon, sundhedsfaglig chef i Region Sjælland.

F.eks. fortsætter Diabetes-RASK programmet som nu, og i f.eks. vejledningen vedrørende Dansk Depressionsdatabase står, at alle dens variabler ”skal og kan indberettes som SKS-koder i SP, hvorfra de overføres til Landspatientregistret (LPR)”.

Oprindelig var det tænkt, at Sundhedsplatformen, som indføres i Region Sjælland 25. november, skulle kunne så at sige indberette selv via automatiske datatræk, men den mulighed foreligger endnu ikke for samtlige databaser.

”Vi har været opmærksomme på problemet et stykke tid, og en tværregional arbejdsgruppe med klinikere fra de to regioner, administratorer fra de to kvalitetsenheder og Sundhedsplatformen gennemgår alle de databaser, hvor der ikke umiddelbart er integration (mellem SP og databasen, red.)”, siger Preben Cramon.

”For hver af de databaser laver gruppen en one-pager – en side om, hvordan man håndterer denne her database, indtil der er integration”.

Det er dog ikke sådan, at teknikerne skynder sig over hals og hoved med at finde en løsning i SP, så læger og andre kan slippe for den manuelle indtastning. Det kan ikke betale sig.

For i et parallelt forløb er RKKP – regionernes kvalitetsudviklingsprogram, som bl.a. er hjemsted for de kliniske databaser – i færd med en grundlæggende ændring, som gør det praktisk for SP-programmørerne at tage den med ro.

”Vi er i et dilemma, for RKKP databaserne skal lægges over på en fælles platform. Så i stedet for at vi laver en masse integration nu, så er det smartere at afvente den” siger Preben Cramon.

Tidsplanen for RKKPs fælles platform siger p.t. efteråret 2018.

Læs også: Praktiserende læger indberetter nu igen data

Læs også: Dansk registerforskning trues af Sundhedsplatformen

Læs også: Sundhedsplatformen er ”en katastrofe” for registerforskningen