Skip to main content

Uro i Socialdemokratiet om to pct.-kravet

I dag begynder økonomiforhandlingerne mellem regioner og regering. Det sker i skyggen af et to pct.-krav, som ser ud til at få forlænget levetid, efter at det for kun en uge siden lå for døden.

Det har skabt vrede blandt de socialdemokratiske regionsrådsformænd, at Socialdemokratiet stemte sammen med DF for regeringens forslag om ikke at droppe to pct.-kravet. Foto: Colourbox.
Det har skabt vrede blandt de socialdemokratiske regionsrådsformænd, at Socialdemokratiet stemte sammen med DF for regeringens forslag om ikke at droppe to pct.-kravet. Foto: Colourbox.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

11. maj 2017
3 min.

Det politiske flertal, der en overgang begyndte at tegne sig for afskaffelse af to pct.-kravet om effektivisering på sygehusene, fortsætter med at smuldre.

I tirsdags vendte Dansk Folkeparti på en tallerken, da partiet – der i sidste uge lige som SF opfordrede regeringen til at ”stoppe det årlige krav om 2 pct. produktivitetsstigninger” og dermed ”sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejderne”, hvilket god kunne ske ”indenfor rammerne af en ansvarlig økonomisk politik”.

DF stemmer imod sig selv

Tirsdag stemte DF imidlertid ikke for deres eget forslag om at droppe to pct.-kravet. I stedet stemte partiet – sammen med Socialdemokratiet – for et forslag fra regeringen om indtil videre at fastholde kravet om, at sygehusene skal ”producere” to pct. mere om året for de samme penge.

I alt stemte 92 folketingsmedlemmer for regeringens forslag, 19 stemte imod og ingen stemte hverken for eller imod.

Ifølge Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er to pct.-kravet ”ikke den rigtige måde at styre alt på i sundhedsvæsenet«, og hun mener, at der skal udvikles et nyt styringsredskab.

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen forklarede, at det ikke ville ikke være ordentligt politisk arbejde bare at afskaffe to pct.-kravet, ”uden at vide hvad vi skal sætte i stedet for. Prøv bare at se, hvad omlægninger af Skat har betydet. Det vil vi for alt i verden undgå sker igen”, sagde han til Jyllands-Posten.

Intern S-ballade

Det har udløst vrede reaktioner fra de tre socialdemokratiske regionsrådsformænd Ulla Astman, Sophie Hæstorp Andersen og Bent Hansen.

Sidstnævnte, der også er formand for Danske Regioner, erklærede, at der ikke er brug for ”et nyt, bureaukratisk monster”, når man i forvejen bliver målt ”på 10-15 forskellige måder”.

”Patientforeninger, læger, sygeplejersker og regionerne har i lang tid meget tydeligt sagt, at aktiviteten ikke kan fortsætte i det uendelige”, sagde Bent Hansen

”Men det skøjter et stort flertal i Folketinget let og elegant henover ud fra en firkantet Excel-tankegang om mere, mere, mere”.

Sophie Hæstorp Andersen siger ligeledes i Jyllands-Posten, at hendes partiformands ønske om først at finde en bedre styringsmetode er ”en syltekrukke” og ærgrer sig over den manglende tillid til, at regionerne kan styre sygehusene efter ”de ret håndfaste krav, der findes i dag”.

Dansk Folkeparti er fortsat imod to pct.-kravet, men regner først med at være klar med et alternativ næste år, som så skal føres frem i forbindelse med forhandlingerne om Finanslov 2019.

Lægeforening bag regionerne

Lægeforeningen bakker Danske Regioner op. Foreningen ønsker to pct.-kravet afskaffet allerede i forbindelse med de økonomiforhandlinger, som regeringen og Danske Regioner indledte i dag, torsdag:

”Det vil selvfølgelig kræve, at der kommer flere penge til sygehusene ved økonomiforhandlingerne”, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Han mener, at sygehusene nu trænger til ”et pusterum”, hvor de i stedet for at foretage flest mulige behandlinger ”kan koncentrere sig om patienterne, og om at forbedre kvaliteten og effektiviteten”.

Husk lige psykiatrien

I en pressemeddelelse peger lægeformanden desuden på psykiatrien som et område, der bør tages op ved økonomiforhandlingerne:

”Der er de seneste år skåret ned i antallet af sengepladser, sparet på driften og afskediget personale. Og det på trods af, at politikerne for få år siden vedtog en ambitiøs psykiatriplan”, siger Andreas Rudkjøbing.

”Økonomiforhandlingerne bør resultere i flere midler til psykiatrien. Det er jo absurd, at man fortsat ikke kan give meget alvorligt syge mennesker den behandling, som de har brug for”.

Læs igså: DF springer fra kritik af grønthøsterkravet