Skip to main content

Venstre vil indføre en patientansvarlig læge

Venstres udspil til finansloven indeholder flere forslag på kræftområdet, bl.a. en kræftplan 4, hvor et af elementerne er en fast læge til patienter med komplicerede kræftforløb.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

8. sep. 2014
5 min.

Som led i sit finanslovsudspil foreslår Venstre en Kræftplan 4, herunder at der skal indføres en patientansvarlig læge.

” Særligt i forhold til patienter med komplicerede behandlingsforløb er der behov for at styrke ansvaret for den faglige kontinuitet i hele forløbet på tværs af afdelinger og sygehuse. Venstre ønsker at styrke den lægelige kontinuitet og ansvaret for den enkelte patient,”, står der i udspillet.

Partiet vil – i første omfang, som der står – indføre en patientansvarlig læge for kræftpatienter med komplekse behandlingsforløb.

Sådan en skal have ”ansvaret for den faglige kontinuitet i hele forløbet på tværs af afdelinger og sygehuse, uden at denne nødvendigvis forestår hele behandlingen," hedder det.

Præcist hvordan funktionen skal udformes, mener partiet skal diskuteres med de relevante aktører på området.

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen er positiv:

”Det er et godt forslag. Set fra et patientsynspunkt er der ingen tvivl om, at der vil være fordele ved det, fordi det ville betyde, at der én læge, der er kendt med hele patientens forløb og vide, hvilken plan, der er lagt. Det er klart at sådan en læge vil kunne give et mere kvalificeret input til patienten. Jeg synes også, at det er et forslag, som vi skal lade os udfordre af. Men det skal kunne fungere i virkeligheden. Det vil være indgribende i forhold til den organisation, vi har i dag og det skulle nødig gå ud over en i øvrigt god organisering på sygehusene med hensyn til vagter og afspadsering efter lange vagter. Men man må sørge for, at det passes ind, så det ikke bare bliver et krav på papiret, som det i realiteten er umuligt at leve op til.”

Den patientansvarlige læge er bare én ny figur i kræftbehandlingen, som Venstre skitserer.

Om få år vil partiet også have behandlingsansvarlige læger.

Sådan en ”har det faglige ansvar inden for den enkelte afdeling og har ansvaret for at overdrage patienten kvalificeret til en anden behandlingsansvarlig læge ved skift mellem afdelinger, sygehuse eller sektorer. Patienten kan således godt have flere behandlingsansvarlige læger igennem et behandlingsforløb, men patienten skal hele tiden have klar besked om, hvem der har det overordnede ansvar for behandlingen på det pågældende tidspunkt,” skriver Venstre i sit udspil.

Menl ikke kun være kræftpatienter skal have en fast læge, mener Venstre. På lidt længere sigt skal den behandlingsansvarlige læge også udbredes til fx pædiatri og til medicinske patienter, der lider af flere sygdomme.

Til gengæld skal den nuværende kontaktpersonordning justeres eller helt afskaffes, fordi den ikke duer i praksis, mener Venstre.

Faktaboks

Fakta

Kræftplan 4

Venstre mener også, at der er brud for endnu en kræftplan, en kræftplan 4, som udover at have en patientansvarlig for patienter med komplicere kræftforløb, bl.a. skal analysere det fremtidige behov på kræftområdet, set i lyset af en forventning om et stigende antal kræftpatienter og den skal målrettes en højere og mere ensartet kvalitet i kræftbehandlingen på tværs af sygehuse og regioner.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde siger:

"Vi har endnu ikke indhentet overlevelsesefterslæbet i forhold til nabolandene. Ventetiderne på kræftområdet er reduceret, men de er fortsat for lange, og for mange kræftpatienter oplever fortsat usammenhængende behandlingsforløb. Og det kan vi ikke være bekendt."

Mads Koch Hansen mener også, at der er brug for at gøre noget ved kræftoverlevelsen i Danmark:

” Det er brug for at styrke kræftbehandlingen for vi er bagud kræftpatienters overlevelse i forhold til udlandet. Vi opdager kræften for sent i Danmark og derfor støtter Lægeforeningen regeringens plan – og nu også Venstres - om at støtte den tidligere opsporing i almen praksis og til føre det område ressourcer. Om der skal være en decideret kræftplan, som Venstre foreslår, har Lægeforeningen ikke taget stilling. Men nogle gange er det en god ide med en plan, for så følger ressourcerne efter.”

Kræftplan IV skal finansieres inden for sundhedspuljen på i alt 1 mia. kr. i 2015 på Venstres finanslovsforslag. Heraf afsættes i alt 380 mio. kr. ekstra til kræftområdet alene i 2015, forslår Venstre.

Læs også: Skal vi have endnu en kræftplan?

Læs også: Den forsvundne sammenhæng.