Skip to main content

YDUN-pengene mobiliserede de kvindelige forskere

Modtagerne af bevillinger fra YDUN programmet, som favoriserede kvinder, betegner pengene som "meget" eller "særdeles" betydningsfulde for deres karriere.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

15. dec. 2015
2 min.

Det kontroversielle YDUN-program fra 2014 på 110 mio. kroner er nu blev korttidsevalueret.

Uddannelses- og Forskningsministeriet konkluderer på sin hjemmeside, at programmet, som favoriserede kvinder, har "medført en tydelig øget mobilisering af kvindelige forskere".

For eksempel viser evalueringen, at ca. en tredjedel af YDUN-ansøgerne ikke tidligere havde ansøgt om midler fra Det Frie Forskningsråd.

Og 14 af de 17 bevillingsmodtagere mener, at YDUN-pengene har været "meget" eller "særdeles" betydningsfulde for deres videnskabelige karriere.

Yderligere svarede tre fjerdedele af de adspurgte i undersøgelsen, at de blev motiveret til at ansøge om YDUN-midler på grund af programmets "brand".

Hermed har de fleste tilsyneladende ment det kvindelige aspekt, for det fremgår også af undersøgelsen, at 62 pct. af de adspurgte blev specifikt motiveret til at at ansøge af det faktum, at nok kunne begge køn søge YDUN-midler, men kvinder ville blive foretrukket, hvis ansøgerne var lige kvalificerede.

Succesrate på 3 pct.

Programmet tiltrak en en mængde ansøgninger - hele 553 - heraf 527 fra kvinder og 26 fra mænd. Succesraten endte således på 3 pct. - langt mindre en sædvanligt ved uddelinger fra Det Frie Forskningsråd.

Måske derfor var det kun lige over halvdelen af de adspurgte i evalueringen, der tilkendegav, at de søgte forskningspenge igen efter det etårige YDUN-programs ophør.

En af hensigterne med YDUN var at fange talenter på lektorniveau og skubbe dem videre op ad rangstigen og i gang med en forskningslederkarriere. 77 pct. af ansøgerne var da også lektorer på det tidspunkt, de ansøgte.

Ministeriet er godt tilfreds med YDUNs effekt også på det punkt:

"Over halvdelen af de kvindelige ansøgere i 2015 til Det Frie Forskningsråds forskellige opslag havde også søgt YDUN, og af dem havde næsten 40 pct. ikke søgt Det Frie Forskningsråd som forskningsledere før YDUN", som der står på hjemmesiden.

Ses specifikt på forskning inden for sundhed og sygdom, viser evalueringen, at fem puljer, som undersøgelsen sammenligner YDUN med - DFF-Forskningsprojekt 1, DFF-Forskningsprojekt 2, Ole-Rømer-stipendiater, Forskningsprojekter og Større forskningsprojekter - oplevede en stigning på 21 pct. i andelen af ansøgninger fra kvinder i 2015 i forhold til den gennemsnitlige andel for 2009-2014.

Læs også: Er du kvinde, kan du få...

Læs også: Lynindsats skal booste ligestilling i forskning

Læs også: Kvindebonus: Tjeneste eller bjørnetjeneste?