Skip to main content

Affective disorders and neuroendocrine diseases - a study of co-morbidity based on hospital register data

Læge Anders Frøkjær Thomsen: Forf.s adresse: Psykiatrisk forskningsenhed 6233, H:S Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. E-mail: rh13005@rh.dk Forsvaret finder sted den 16. juni 2006, kl. 14.00, Psykiatrisk klinisk auditorium, opgang 61A, Henrik Harpestrengsvej, København. Bedømmere: Per Bech, Niels Juel Christensen og Jens Knud Larsen. Vejledere: Lars V. Kessing og Tom G. Bolwig .

12. jun. 2006
2 min.

Formålet med ph.d.-afhandlingen, som udgår fra H:S Rigshospitalets Psykiatriske Forskningsenhed og Københavns Universitet, var at undersøge, om de fra tværsnitsstudier kendte associationer mellem affektive lidelser og thyroideasygdom, binyrebarksygdom og fedme også viser sig ved en øget comorbiditet mellem sygdommene i et longitudinelt tidsperspektiv.

Afhandlingen er baseret på fem publicerede artikler, der ud fra analyser af registerdata omhandler de tidsmæssige sammenhænge mellem hospitalsindlæggelser med neuroendokrine sygdomme og affektive lidelser i en undersøgelsesperiode fra 1977 til 2000.

Kohorter af patienter med: hyperthyroidisme, hypothy-roidisme, binyrebarkinsufficiens, Cushings syndrom eller fedme blev sammenlignet med kontrolkohorter bestående af patienter med enten slidgigt eller atoksisk struma med hensyn til risikoen for senere at udvikle affektiv lidelse. Risikoen blev bestemt ved overlevelsesanalyse.

Både patienter med hyperthyroidisme og patienter med hypothyroidisme havde en øget risiko for hospitalsindlæggelse med affektive lidelser sammenlignet med kontrolpatienter. Risikoen var højst det første år efter indlæggelse med en thyroideasygdom. Patienter med bipolar lidelse havde en tendens til hyperthyroidisme sammenlignet med patienter med slidgigt og havde en signifikant øget risiko for hyperthyroidisme sammenlignet med patienter med depression. Patienter med binyrebarkinsufficiens havde en øget risiko for affektive lidelser. Patienter med fedme som hospitalsdiagnose havde en marginalt øget risiko for hospitalsindlæggelse med affektive lidelser.

Sammenfattende giver afhandlingen øget epidemiologisk viden om forholdet mellem affektive- og neuroendokrine sygdomme. Det kan være af praktisk terapeutisk værdi at kende risikoprofilen for alvorlig affektiv lidelse blandt thyroideapatienter, samt at vide, at konventionel substitutionsterapi formentlig ikke er tilstrækkelig til at sikre psykisk velbefindende blandt Addisonpatienter.