Skip to main content

Affektiv lidelse og neurologiske sygdomme

Flemming Mørkeberg Nilsson: Forf.s adresse: Nordre Strandvej 1 B, 2791 Dragør. E-mail: fmn@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 17. juni 2003, kl. 14.00, i auditoriet på Psykiatrisk Klinik, H:S Rigshospitalet, København. Bedømmere: Annette Gjerris, Per Klausen Fink og Kjeld Andersen. Vejledere: Tom Gert Bolwig og Lars Vedel Kessing.

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen består af seks artikler og en oversigt. Undersøgelserne er udført under min ansættelse som klinisk assistent ved Psykiatrisk Klinik, H:S Rigshospitalet.

Formålet var at undersøge de tidsmæssige forhold mellem affektive lidelser (maniodepressive sygdomme) og neurologiske sygdomme.

Studiet baserer sig på udtræk fra de danske sygehusregistre ved dannelse af en studiedatabase med oplysninger om alle indlæggelser i perioden 1977-1997 med udskrivningsdiagnoserne Parkinsons sygdom, demens, dissemineret sklerose, epilepsi, hjerneblødninger, blodprop i hjernen, slidgigt og diabetes mellitus fra Landspatientregisteret samt alle indlæggelser i perioden 1970-1997 med udskrivningsdiagnoserne affektive sindslidelser, demens, skizofreni, alkoholisme/alkoholmisbrug og stofmisbrug fra det Psykiatriske Central-Register.

Patienter med visse neurologiske sygdomme har en øget risiko for senere i forløbet at blive indlagt med en depression eller en mani sammenlignet med kontrolgrupperne. For patienter med Parkinsons sygdom eller patienter med demens forbliver denne risiko forhøjet i hele observationsperioden. Denne sammenhæng findes ikke for dissemineret sklerose, idet patienter med dissemineret sklerose findes at have en lavere risiko end kontrolgrupperne for at udvikle affektiv lidelse. I undersøgelserne af kohorter af patienter med affektive lidelser findes, at risikoen for at udvikle en neurologisk sygdom senere i forløbet er forhøjet ved Parkinsons sygdom og demens sammenlignet med kontrolgrupper. For nogle grupper af patienter er der således fundet en tæt relation mellem affektive lidelser og visse neurologiske sygdomme, tydende på en mulig neurobiologisk samvirkende mekanisme.