Skip to main content

Akutmedicin - et fagområde i udvikling

Læge Søren Finnemann Rudolph & læge Peter Pfeiffer

14. mar. 2008
3 min.


Siden stiftelsen i september 2006 har Dansk Selskab for Akutmedicin (DASEM) arbejdet målrettet for at udbrede kendskabet til akutmedicin. Selskabet har oplevet betydelig medlemstilgang og har fået anerkendelse ved optagelse i European Society of Emergency Medicine (EUSEM).

I Sundhedsstyrelsens (SST) rapport om fremtidens akutberedskab [1], der udkom i endelig udgave i juni 2007, anbefales betydelige regionale omstruktureringer i akutberedskabet og endvidere beskrives behovet for bredere og mere veldefinerede lægefaglige kompetencer i den akutte patientbehandling. I enkelte regioner har man siden påbegyndt selvstændige tiltag for implementering af akutmedicin som tillægsspeciale. Det er DASEMs opfattelse, at en national plan for et veldefineret akutmedicinsk fagområde vil være den bedste måde at sikre ret kompetence i den akutte patientbehandling i fremtidens akutmodtagelser [2].

Fagligt engagement

Selskabet har i det forgange år afholdt en række velbesøgte arrangementer med hensigten at vække bred faglig interesse. Således har medlemmerne været på studietur til Akutmodtagelsen i Lund og til møder om emner spændende fra nye trends i toksikologi, sepsisbehandling og medical emergency teams . Desuden afholdt selskabet et etdagskursus i brugen af ultralyd i akut behandlingsøjemed.

I samarbejde med sygeplejerskernes faglige selskab SASMO afholdt selskabet et velbesøgt møde om triage -systemer med indlæg om differentieret ventetid som praktiseret på de tidligere H:S-hospitaler, om introduktionen af et algoritmebaseret triage -system (Emergency Severity Index (ESI)) på Glostrup Hospital og endelig Adaptiv Proces Triage (ADAPT), som er et produktionsorienteret triage -system med en tydelig logistik baseret på lean-principper.

DASEM arbejder videre for at skabe fagligt interessante arrangementer, bla. undersøges mulighederne for påbegyndelse af kurser i interhospital transport, akut ultralyd og modtagelse af den akutte medicinske patient. I samarbejde med den svenske søsterorganisation (SWESEM) forventer selskabet at afholde en dagskonference om skandinaviske perspektiver for den moderne akutmodtagelse. For kommende arrangementer se selskabets hjemmeside [3].

Politisk engagement

Efter en medlemshøring indsendte DASEM høringssvar med flere rekommandationer til SST's rapport om fremtidens akutberedskab - vigtigst var definition af og kompetencekrav for fagområdet akutmedicin. Selskabet har efterfølgende arbejdet med beskrivelse af et kompetencebaseret curriculum, der i oktober 2007 dannede grundlag for et symposium om det akutmedicinske fagområde i Danmark. Samtlige faglige selskaber var indbudt, og mange var repræsenteret med en inspirerende og perspektivrig diskussion til følge. Hovedlinjerne var en enighed om behovet for et fagområde i akutmedicin, men der var ingen umiddelbar enighed om afgrænsningen i forhold til tilgrænsende specialer herunder organiseringen.

Dansk Medicinsk Selskab har nedsat en styregruppe, der i samarbejde med Lægeforeningen skal beskrive behovet for den supplerende uddannelse for fagområdet akutmedicin. DASEM er repræsenteret i styregruppen og arbejdsgruppen og er stolte over at deltage i arbejdet med forbedringen af den akutte patientbehandling (Figur 1 ).



Korrespondance: Søren Finnemann Rudolph , Nyelandsvej 5, 4. tv., DK-2000 Frederiksberg. E-mail: rudolph@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Ingen



Referencer

  1. Sundhedsstyrelsen. Gennemgang af akutberedskabet. København: Sundhedsstyrelsen, 2006.
  2. Hallas P, Pfeiffer P. Akutbetjening: en modernisering er nødvendig - også af behandlernes kvalifikationer. Dagens Medicin 2006, nr. 37.
  3. www.akutmedicin.org /febr 2007.