Skip to main content

Antibiotika kan øge risikoen for børneleddegigt

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

6. okt. 2015
2 min.

Resultaterne af enkelte studier tyder på, at børn, som behandles med antibiotika, har en øget risiko for at få visse kroniske autoimmune sygdomme. Formålet med dette case-kontrol-studie var at undersøge, om dette gjorde sig gældende for juvenil idiopatisk artritis (JIA), som er den hyppigst forekommende gigtsygdom hos børn.

Via en engelsk primærsektorbaseret database indhentede man relevante oplysninger om 152 børn (medianalder tre år, spændvidde: 1-15 år), som var diagnosticeret med JIA og 1.520 køns- og aldersmatchede kontrolpersoner.

Analyser, der var justeret for potentielle konfoundere, bl.a. komorbiditet, infektionsanamnese og evt. autoimmune sygdomme hos moderen, viste, at tidligere behandling med  1 antibakterielt lægemiddel var associeret med en øget risiko for at få JIA (justeret odds ratio: 2,1; 95% konfidens-interval: 1,2-3,5). Systemiske midler, der var anvendt til behandling af virus- og svampeinfektioner, var ikke associeret med en øget risiko. For de antibakterielle midler lod risikoen til at være dosisafhængig og i øvrigt relativt større, når JIA var diagnosticeret inden for det foregående år. Antallet og/eller typen af infektioner havde ikke nogen betydning. Børn, som havde fået antibiotika pga. en eller flere øvre luftvejsinfektioner, havde en øget risiko for at få JIA end børn, som ikke havde fået ordineret antibiotika på denne indikation.

Professor, overlæge Troels Herlin, Børneafdelingen, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: »Studiet viser tæt association mellem antibakterielt antibiotikaforbrug inden for et år, før JIA-diagnosen stilles. Der var ingen sammenhæng mellem ubehandlede infektioner eller ikkebakteriel antibiotika og JIA. Det taler imod en JIA-associeret immundefekt. Man fandt ingen protopatisk bias (at tidlige JIA-symptomer var behandlet med antibiotika). Resultaterne bidrager væsentligt til andre nyere studier, som viser, at forstyrrelser i det humane mikrobiom kan medføre udvikling af kroniske pædiatriske sygdomme, herunder også inflammatorisk tarmsygdom«.

Interessekonflikter: ingen

Horton DB, Scott FI, Haynes K et al. Antibiotic exposure and juvenile idiopathic arthritis: a case-control study. Pediatrics 2015;136:e333-43.