Skip to main content

Azithromycin nedsætter risikoen for eksacerbationer af astma

Vedligeholdelsesbehandling med azithromycin tre gange ugentlig reducerede eksacerbationer og forbedrede livskvalitet blandt patienter med ukontrolleret astma.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

20. jul. 2017
2 min.

Standardbehandling af persisterende astma omfatter inhalerede kortikosteroider i kombination med langtidsvirkende beta-2-agonister eventuelt suppleret med tiotropium. Til trods for denne behandling fortsætter en ikke ubetydelig andel af patienterne med at have eksacerbationer. Den undergruppe, som har vedvarende eosinofil luftvejsinflammation, kan i dag tilbydes biologisk behandling med mepolizumab og reslizumab, mens der ikke er etablerede behandlinger til astma med neutrofil luftvejsinflammation. Makrolider har foruden den antibakterielle effekt antiinflammatoriske virkninger, og tidligere studier har antydet, at disse stoffer kan have gavnlig effekt ved astma. Generelt har resultaterne dog været svære at tolke på grund af svagt studiedesign og heterogenitet blandt de inkluderede patienter. En ny australsk undersøgelse har randomiseret 420 velkarakteriserede patienter med astma og hyppige eksacerbationer til enten standardbehandling eller til standardbehandling suppleret med 500 mg azithromycin tre gange ugentlig. I løbet af den 48 uger lange observationsperiode var der ca. 1,1 eksacerbation/år i azithromycingruppen sammenlignet med 1,9 eksacerbationer/år i standardgruppen, hvilket svarer til en signifikant reduktion på ca. 40%.

Professor Peter Lange, Lungemedicinsk Sektion, Hvidovre Hospital, kommenterer: ”Dette er en meget velgennemført undersøgelse, som har potentiale til at ændre behandlingspraksis af denne svære patientgruppe. Det er interessant, at reduktionen i frekvensen af eksacerbationerne blev observeret både i undergruppen med eosinofil astma og blandt patienterne uden eosinofili. Prisen for behandlingen var en højere forekomst af diarré i azithromycingruppen sammenlignet med standardgruppen (34% versus 19%). Det er uafklaret, om azithromycinbehandling på sigt vil føre til negative kliniske konsekvenser på grund af udvikling af bakteriel resistens, og derfor bør denne behandling forbeholdes astmapatienter med meget hyppige og svære eksacerbationer. Det bliver interessant i fremtiden at undersøge, om makrolider uden antibakteriel effekt også kan reducere astmaeksacerbationer”.

Gibson PG, Yang IA, Upham JW et al. Effect of azithromycin on asthma exacerbations and quality of life with persistent uncontrolled asthma (AMAZES): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 4. jul 2017 (e-pub ahead of print).

INTERESSEKONFLIKTER: ingen.