Skip to main content

Behandling af klumpfod

Ole Rahbek

5. jan. 2015
8 min.

Gennem de seneste ti år har klumpfodsbehandlingen ændret sig markant i Danmark. Tidligere blev tilstanden ofte behandlet med ekstensiv kirurgi. I dag anvendes manipulationsbehandling og seriegipsning, som suppleres med mindre kirurgiske indgreb efter behov. I denne artikel gives et overblik over behandlingen i dag.

De mest almindeligt anvendte navne for klumpfod er varusfod og kongenit talipes equinovarus (CTEV). CTEV-fejlstillingen er relativt hyppig, da 1-3 børn ud af 1.000 fødes med denne deformitet af foden. Hos 30-40% af disse børn er fejlstillingen bilateral. Risikoen for at få endnu et barn med klumpfod er 1 ud af 30.

Ætiologien er usikker, men i tvillingestudier har man fundet, at der formentlig er en genetisk komponent [1], og CTEV ses dobbelt så hyppigt hos drenge som hos piger. Endvidere har 25% af patienterne slægtninge med CTEV [2]. I nogle tilfælde kan dette relateres til en duplikatur på kromosom 17. Intrauterine forhold som oligohydramnion disponerer til
lidelsen, men også miljømæssige forhold som f.eks. maternel rygning kan spille ind. CTEV kan være syndromrelateret og ses f.eks. ved artrogrypose. Typisk er foden ved disse syndromer mere behandlingsresistent. Milde lejringsbetingende tilfælde (positionelle klumpfødder) kan også ses. Disse retter sig uden behandling.

CTEV involverer ikke kun foden, men indbefatter en dysplasi af muskulatur, sener, knogle og brusk i hele underbenet. Foden hos et otte uger gammelt foster er i equinovarusstilling, men den retter sig gradvist op, og i 16. uge er foden i ganske mild varusstilling. Dette har givet anledning til spekulationer om, at CTEV kan skyldes en forsinkelse i den føtale udvikling [3]. Foden har ofte neuromuskulær ubalance. Øgede mængder kollagen og fibroblaster findes i de afficerede sener og ligamenter.

Fejlstillingen er kompleks og forstås bedst ved isoleret at se på fodens tre segmenter [4]. Bagfoden er med varusstilling i hælen, og hælpuden palperes som værende tom, da calcaneus står i equinus. Ofte ses der en dyb fure i huden over calcaneus. Mellemfoden står supineret og i adduktion, således at os naviculare ligger tæt ved den mediale malleol. Der er også en adduktion af forfoden, men modsat mellemfoden er forfoden proneret, og første stråle er med øget fleksion. Dette giver en cavusstilling med en medial hudfure. Den laterale fodrand er kurvet som følge af adduktionen af mellem- og forfoden, og foden er formet som en bønne (Figur 1). Fodstillingen er rigid og kan ikke fuldt korrigeres. Foden er typisk mindre end den raske fod i unilaterale tilfælde, og lægmuskulaturen er atrofisk. Diagnosen CTEV stilles nu ofte allerede prænatalt ved ultralydskanning i 19.-21. uge.

Traditionelt har man i Skandinavien behandlet med tidlig manipulation ved en fysioterapeut og kombineret dette med operation omkring tremånedersalderen ved behandlingsresistens (Københavnermetoden). Ved operationen foretager man artrotomier i bagfoden og akillesseneforlængelse. Efter be-
hov kan der yderligere foretages løsning af os naviculare og seneforlængelse af musculus tibialis posterior-senen. Operationen er effektiv til korrektion af foden, men der kan ses recidiv af deformiteten og stivhed af foden efter operationen, og yderligere kirurgi kan være nødvendig i opvæksten.

KLUMPFODSBEHANDLINGEN I DAG

Ponsetimetoden er nu udbredt som den primære behandlingsmetode af CTEV. Behandlingen er baseret på studier af fodens anatomi. I tidligere manipulationsteknikker har man modsat ved Ponsetimetoden, hvor man primært korrigerer fodens adduktion og pronation, fokuseret på at korrigere spidsfodstillingen som det primære (kendt som Kite’s error) [5]. Ved Ponsetimetoden føres foden i supineret stilling i en halvcirkel med caput tali som omdrejningspunkt ud i ca. 60 graders abduktion. Under manipulation laves et modtryk på den laterale prominens af talus, således at knoglen er fikseret. Hælen rører man ikke, men varusstillingen korrigeres spontant, da calcaneus ved manipulationen frigøres fra sin låste position under talus. Efter hver manipulation anlægges en gips, som sidder tæt fra tæer til lyske og holder foden i den stilling, som opnås (Figur 2). Gipsen skiftes typisk hver uge, og efter fem uger er foden som regel i maksimal abduktion, og forfoden og mellemfoden er korrigeret. Har man mistanke om komplikationer i forbindelse med gipsbehandlingen, skal bandagen fjernes med det samme. Den vil altid med godt resultat kunne anlægges på et behandlingssted ved en senere lejlighed.

I 80-90% af tilfældene er det nødvendigt at foretage en perkutan akillessenetenotomi, som kan foretages i en analgesi med lidocain/prilocain og eventuelt en infiltration af lidocain [6, 7]. Akillessenen ligger i tæt relation til kar og nerver, men der ses ganske sjældent komplikationer i forbindelse med dette indgreb [8]. Efter tenotomien foretages der på ny manipulation, og der anlægges gips, som fjernes efter tre uger, hvorefter barnet overgår til skinnebehandling. Der anvendes en abduktionsskinne, som skal bæres 23 timer i døgnet i de første tre måneder (Figur 3). Herefter bruges den, når barnet sover, indtil 3-4-årsalderen. Det er utroligt vigtigt, at der er god komplians til brugen af skinnen, da korrekt brug nedsætter risikoen for recidiv af fejlstillingen fra 80% til 7%. Recidivfødder kan ofte behandles med ny manipulation og gipsning. Omtrent 30% af patienterne får behov for mindre korrigerende indgreb under opvæksten. Det vil typisk dreje sig om en senetranspositon af tibialis anterior-senen til ossis cuneiforme laterale eller en fornyet akillesseneforlængelse [7].

DISKUSSION

Der findes ingen prospektive randomiserede kon-
trollerede undersøgelser, hvor man sammenligner
kirurgisk behandling med Ponsetibehandlingen. I et Cochranereview fra 2011 fandt man ganske få randomiserede kliniske undersøgelser af CTEV-behandlingen, og man konkluderede, at der er begrænsede data at basere den kliniske behandling på [9]. I 2010 blev der påbegyndt et dansk klinisk randomiseret studie, hvor man skulle sammenligne resultaterne ved Københavnermetoden og Ponsetimetoden, men projektet måtte opgives på grund af manglende patienttilslutning. Det er forståeligt svært at lade sit nyfødte barn randomisere til operation, når den konservative behandling synes at kunne korrigere foden tilsvarende.

I et case-kontrol-studie sammenlignede man Københavnermetoden med Ponsetimetoden. Her fandt man, at Ponsetimetoden gav signifikant bedre resultater ved toårsalderen med hensyn til bevægelighed af foden, når man anvendte Clubfoot Assessment Protocol til vurderingen af foden [10]. Når man anvendte den mere almindeligt brugte Dimeglio Classification Scoring, var der ingen signifikant forskel. Ponsetibehandlingen reducerede antallet af ekstensive kirurgiske indgreb, hvilket også er påvist i et
andet lignende arbejde [7]. I et studie fra 2005 undersøgte man stillingen i talonavikulær- og calcaneocuboidalleddet med ultralyd efter endt behandling og fandt lige god stilling med henholdsvis Københavner- og Ponsetimetoden. Man konkluderede, at anatomisk stilling kunne opnås med Ponsetimetoden uden ekstensive kirurgiske procedurer [11].

Der er publiceret resultater af 30 års followup hos Ponsetibehandlede patienter [12]. Man fandt et funktionelt godt resultat hos 78%, og 15% havde et dårligt resultat. Resultaterne er formentligt sammenlignelige med kirurgisk behandlede fødder, men langtidsstudierne er svært sammenlignelige på grund af anvendelsen af forskellige metoder til opgørelse af
resultaterne. Formentligt undgår man ved Ponsetimetoden den arvævsdannelse, som medfører nedsat bevægelighed i foden og ofte er en følge af led- og
senekirurgi ved kirurgisk behandling [13]. Behandlingsregimet påvirker kun i ringe grad barnets motoriske udvikling [14].

KONKLUSION

Ponsetimetoden er i dag udbredt som behandling af medfødt CTEV. Behandlingsresultaterne synes at være sammenlignelige måske endog bedre end den traditionelle kirurgiske behandling. Evidensen for
behandlingsskiftet er svag, men det virker rigtigt at forsøge at behandle primært med manipulation og reservere ekstensiv kirurgisk behandling til behandlingsresistente tilfælde.

Korrespondance: Ole Rahbek, Børneortopædi, Ortopædkirurgisk Afdeling,
Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C.
E-mail: olerahbek@gmail.com

Antaget: 20. august 2013

Publiceret på Ugeskriftet.dk: 9. december 2013

Interessekonflikter: ingen. Forfatterens ICMJE-formular er tilgængelig sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Summary

A paradigm shift in the Danish treatment of congenital clubfoot

In the last decade the clubfoot treatment in Denmark has changed dramatically. The Ponseti treatment has now largely replaced the extensive surgical release which was a part of the Copenhagen method. An overview over aetiology, morphology and current and past treatment protocols is given. Even though there is no clinical evidence that the Ponseti method is superior to the Copenhagen method, the former method is the primary treatment as it has less extensive surgery and similar correction rates. Less extensive surgery leads to more flexible and functional feet.

Referencer

Litteratur

  1. Engell V, Damborg F, Andersen M et al. Club foot: a twin study. J Bone Joint Surg Br 2006;88:374-6.

  2. Lochmiller C, Johnston D, Scott A et al. Genetic epidemiology study of idiopathic talipes equinovarus. Am J Med Genet 1998;79:90-6.

  3. Victoria-Diaz A, Victoria-Diaz J. Pathogenesis of idiopathic clubfoot. Clin Orthop Relat Res 1984;185:14-24.

  4. Radler C, Manner HM, Suda R et al. Radiographic evaluation of idiopathic clubfeet undergoing Ponseti treatment. J Bone Joint Surg Am 2007;89:1177-83.

  5. Ponseti IV. Common errors in the treatment of congenital clubfoot. Int Orthop 1997;21:137-41.

  6. Lebel E, Karasik M, Bernstein-Weyel M et al. Achilles tenotomy as an office procedure: safety and efficacy as part of the Ponseti serial casting protocol for clubfoot. J Pediatr Orthop 2012;32:412-5.

  7. Morcuende JA, Dolan LA, Dietz FR et al. Radical reduction in the rate of extensive corrective surgery for clubfoot using the Ponseti method. Pediatrics 2004;113:376-80.

  8. Dobbs MB, Gordon JE, Walton T et al. Bleeding complications following percutaneous tendoachilles tenotomy in the treatment of clubfoot deformity. J Pediatr Orthop 2004;24:353-7.

  9. Gray K, Pacey V, Gibbons P et al. Interventions for congenital talipes equinovarus (clubfoot). Cochrane Database Syst Rev 2012;4:CD008602.

  10. Andriesse H, Hagglund G. Comparison of serial casting and stretching technique in children with congenital idiopathic clubfoot: evaluation of a new assessment system. Acta Orthop 2008;79:53-61.

  11. Aurell Y, Andriesse H, Johansson A et al. Ultrasound assessment of early clubfoot treatment: a comparison of the Ponseti method and a modified Copenhagen method. J Pediatr Orthop B 2005;14:347-57.

  12. Cooper DM, Dietz FR. Treatment of idiopathic clubfoot. J Bone Joint Surg Am 1995;77:1477-89.

  13. van Gelder JH, van Ruiten AG, Visser JD et al. Long-term results of the posteromedial release in the treatment of idiopathic clubfoot. J Pediatr Orthop 2010;30:700-4.

  14. Sala DA, Chu A, Lehman WB et al. Achievement of gross motor milestones in children with idiopathic clubfoot treated with the Ponseti method. J Pediatr Orthop 2013;33:55-8.