Skip to main content

Boganmeldelse. Den plantebaserede kost

Institutleder, professor, dr.med. Arne Vernon Astrup
E-mail: ast@nexs.ku.dk

21. mar. 2017
3 min.

Der kan være rigtig mange fordele for vores og planetens helbred, hvis vi i højere grad er åbne over for en mere plantebaseret kost (”veganerkost”). Men søger man rådgivning om sundhedseffekter af en plantebaseret kost, kan bogen ikke anbefales. Til dette formål svarer bogens niveau nærmest til at søge afbalanceret information om islam hos Hizb-ut-Tahrir. Forfatterne er henholdsvis læge og kandidat i klinisk ernæring, og jeg forventede en videnskabeligt funderet og nuanceret bog om emnet. Men det har de ikke formået.

Bogen er kompromisløs: Enten forsager du strengt animalske produkter med en række yderligere indskrænkninger, eller også er du fortabt med en hurtig død af hjerte-kar-sygdom eller kræft. Selv olivenolie og fisk er dømt ude som usunde fødevarer!

Bogen begynder ellers godt med løfter om at aflive myter og at anvende evidensbaserede principper, men det viser sig hurtigt, at det kan forfatterne ikke leve op til. Tværtimod har de indledt med konklusionen for derefter selektivt at have plukket i den videnskabelige litteratur i et forsøg på at underbygge deres holdninger om kost.

Forfatterne slår til lyd for, at vi får for lidt n-3-fedtsyrer med kosten, men deres løsning er overraskende: ikke noget med fede fisk eller den n-3-rige koldpressede rapsolie. Næh, ”fisk hører ikke hjemme i en optimal sund kost” – selv om fede fisk er klart den bedste kilde til n-3-fedtsyrer – og rapsolie nævnes ikke med ét ord. Derimod anbefales hørfrø, chiafrø, hampefrø og sojabønner, og så skal du have en skefuld gurkemeje om dagen, selv om der ikke er evidens for, at det skulle styrke sundheden.

Olivenolie frarådes, uden at det nævnes, at der er fine randomiserede studier, som viser, at såvel olivenolie som rapsolie nedsætter forekomsten af kardiovaskulære hændelser samt død.

Heldigvis er det ikke så kompliceret at spise sundt: lev en fysisk aktiv, røgfri tilværelse, køb gode råvarer, lav selv mad når du kan, spis varieret og hold vægten.

Er du interesseret i at leve grønnere, så vælg en af de mange, gode vegetarkogebøger, for opskrifterne i denne bog er ret triste.

Forfattere: klinisk diætist Maria Felding og læge Tobias Schmidt Hansen

Forlag: Muusmann'forlag

Sider: 312

Pris: 269,95 kr.

Interessekonflikter: AA er medlem af International Carbohydrate Quality Consortium Scientific Network og af rådgivende udvalg for BioCare Copenhagen, Dutch Beer Institute, IKEA Food Scientific Health Advisory Board, Lucozade Ribena Suntory Ltd, McCain Foods Limited og Weight Watchers. Han er konsulent for Basic Research, Beachbody, Gelesis, Nestlé Research Center, Nongfu Spring Water, Novo Nordisk, Omega ACO, Pathway Genomics, Pfizer, Sanofi-Aventis, S-Biotek, Swedish Dairy og Tetrapak. Han modtager honorar som medredaktør af American Journal of Clinical Nutrition og som medlem af redaktionskomitéer for Annals of Nutrition & Metabolism og Annual Review of Nutrition. Han modtager lejlighedsvis støtte til rejseudgifter ifm. deltagelse i nationale og internationale kongresser og honorar for foredrag ved sådanne møder. Han modtager forfatterhonorar fra en række lærebøger og diæt-/kogebøger. Han er bestyrelsesmedlem og aktieejer af konsulentvirksomheden Dentacom Aps, medstifter og medejer af KU-spin-out-virksomhederne Mobile Fitness A/S og Flaxslim ApS. Han er medopfinder af en række patenter ejet af KU. Han leder/deltager i forskning støttet af interesseorganisationer og private virksomheder.