Marianne Horsdal er en sværvægter inden for det narrative område, men mindre kendt i medicinske kredse. Hun er professor, dr.phil. i uddannelsesforskning på SDU og har i over 25 år arbejdet med fortællinger og livsforløb.
Nu har hun skrevet en ny og letlæst bog om fortællinger. Bogen er skrevet som en grundbog: en god indføring i narrativer og vigtigheden af at udvikle narrative kompetencer. Den er skrevet til et bredt publikum af fagpersoner, herunder sundhedspersonale. Især tænker jeg, at bogen kan være nyttig på et tidligt tidspunkt i ens lægeliv, allerede under studiet eller i specialeuddannelsen, f.eks. til almen medicin, psykiatri eller socialmedicin.
Bogens budskab er, at du bliver bedre til at udføre dit professionelle arbejde og gøre en forskel for patienten/medmennesket, hvis du øver din evne til at møde den anden med åbenhed og nysgerrighed og er i stand til at se "mennesket bag diagnosen".
I en tid, hvor der lægges vægt på patientinddragelse, hvor der tages udgangspunkt i den enkelte person og dennes holdninger og værdier, er en narrativ tilgang en uomgængelig nødvendighed. Og denne lille bog er en god hjælp til en indføring i emnet.