Skip to main content

Cervikal HPV-infektion kan detekteres i urin

Redigeret af Siri Vinther, sirivinther@dadlnet.dk

18. dec. 2014
2 min.

Screening for livmoderhalskræft foregår ved en cytologisk undersøgelse af celleprøver fra livmoderhalsen, eventuelt i kombination med en test for humant papillomvirus (HPV)-DNA. Der er tale om en invasiv og relativt tidskrævende procedure, hvilket kan påvirke screeningsdeltagelsen i en negativ retning. En mulig løsning på dette er selvtest, hvor kvinden selv udtager og sender prøvemateriale, som derefter undersøges for HPV. Ud over cervixsekret synes urin at være brugbart som prøvemateriale, men diagnostisk sensitivitet og specificitet samt prædiktive værdier af urinprøvebaseret HPV-testning er ikke kendt. Formålet med denne metaanalyse var at bestemme disse parametre.

I metaanalysen indgik 14 studier (med 1.443 kvinder), hvor man sammenlignede detektion af HPV i hhv. cervikalt materiale og urin. Samlet set var sensitiviteten af de urinbaserede test 87% (95% konfidens-interval (KI): 78-92%) og specificiteten 94% (95% KI: 82-98%). Mht. detektion af højrisiko-HPV, som er associeret med hovedparten af alle tilfælde af livmoderhalskræft, var sensitiviteten 77% (95% KI: 68-84%) og specificiteten 88% (95% KI: 58-97%); for HPV-16 og -18 var de tilsvarende værdier hhv. 73% (95% KI: 56-86%) og 98% (95% KI: 91-100%). Vha. metaregression fandt man, at en højere sensitivitet kunne opnås ved at anvende førstestråleurin frem for ikkespecificeret urin eller midtstråleurin. Den samlede konklusion lyder, at urinprøvebaseret selvtestning pga. øget tilgængelighed og accept er et acceptabelt screeningsalternativ til kvinder, som er vanskelige at få til at deltage i det vanlige screeningsprogram.

Overlæge Erik Søgaard-Andersen, Gynækologisk-obstetrisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, kommenterer: »En mulig forøgelse af deltagerantallet i screeningsprogrammet bør altid vurderes. Metaanalysen tyder på et muligt alternativ til de kvinder, der nu fravælger screeningsundersøgelse. Sikre data for sammenhængen mellem urin-HPV og tilstedeværelse af celleforandringer i livmoderhalsen mangler dog fortsat, og metoden bør fortsat evalueres i videnskabeligt anlagte undersøgelser«.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Pathak N, Dodds J, Zamora J et al. Accuracy of urinary human papillomavirus testing for presence of cervical HPV: systematic review and meta-analysis. BMJ 2014;349:g5264.