Skip to main content

Dansk Gynækologisk Cancer Database

Marie Louise Shee, Lene Lundvall & Claus K. Høgdall

15. okt. 2012
3 min.


BAGGRUND

Dansk Gynækologisk Cancer Database (DGCD) blev lanceret den 1. januar 2005. I DGCD inkluderes oplysninger fra gynækologer, patologer, onkologer og sygeplejersker.

FORMÅL

DGCD's formål er at indgå i kvalitetssikring og -udvikling af den patologiske vurdering samt den kirurgiske, sygeplejemæssige, kemo- og radioterapeutiske behandling af gynækologisk cancer og trofoblastsygdom. Endvidere er DGCD's formål at indeholde kliniske informationer, der kan bruges til statistik og fremtidig forskning i gynækologisk cancer og trofoblastsygdom.

I DGCD findes der ti indikatorer, tre for cervix-, fem for ovarie- og to for corpuscancer.

RESULTATER

DGCD har publiceret årsrapporter for årene 2005-2010. Rapporterne følger udviklingen for gynækologisk kræft og arbejdet med kliniske retningslinjer. Et eksempel er lymfeknudefjernelse hos corpuscancerpatienter [1]. I DGCD påvises det, at en stigende andel patienter korrekt får fjernet lymfeknuder. Fortsat får dog 8-10% unødigt fjernet lymfeknuder [2]. Fundene har medført diskussion om centralisering af corpuscancerpatienter til gynækologiske afdelinger med onkologiske kirurger, der behersker lymfeknudefjernelse [2].

Historisk set har ovariecancerpatienter i Danmark haft den dårligste overlevelse blandt de nordiske lande [3]. DGCD kan dokumentere, at overlevelsen er steget med ca. 8% (Figur 1 ).

Overlevelsen i Danmark er nu på højde med overlevelsen i de øvrige nordiske lande [5]. Fremgangen tilskrives tiltagene med kliniske retningslinjer, centralisering og uddannelse af kirurger, pakkeforløb samt DGCD's konstante måling af behandlingskvaliteten.

Ud over kvalitetsopgørelser er en række nationale projekter tilknyttet DGCD. DGCD har indtil nu leveret data til 15 ph.d.-studier og mere end 20 andre videnskabelige projekter.

DISKUSSION OG KLINISKE IMPLIKATIONER

Kvalitetsudvikling er afhængig af resultater fra forskning. Omvendt opstår ideer til forskningsprojekter ofte ud fra påvist dårlig kvalitet. Fortsat udvikling af forsknings- og kvalitetsdelen i DGCD er derfor nødvendig. Selvom DGCD er forholdsvis ung, er udviklingen inden for specialet gået så hurtigt, at der allerede er behov for revision. Pga. den forskningsmæssige og kvalitetsmæssige succes i DGCD og erkendelse af de nye behov, er der bevilget og igangsat programmering af en ny DGCD.

KONKLUSION OG KOMMENDE UDFORDRINGER

Det oprindelige ønske med etableringen af DGCD var at kunne understøtte og monitorere udviklingen i behandlingsforløb og forskning. Dette er i dag en realitet. Databasen skal i fremtiden sikre kontinuerlig opdatering, så den afspejler den kliniske hverdag, sikre lettilgængelig indberetning og mindske dobbeltregistrering samt i endnu højere grad give data i et relevant format til brugerne.

KORRESPONDANCE: Claus K. Høgdall, Gynækologisk Klinik, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. E-mail: claus.hoegdall@regionh.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

  1. Dansk Gynækologisk Cancer Gruppe. Retningslinjer for visitation, diagnostik, behandling og kontrol af cancer corporis uteri, version 2, 2009. www.dgc.eu.com
  2. Høgdall CK, Nielsen MLS, Taaning L. Årsrapport 2009-10. København: Dansk Gynækologisk Cancer Database, 2012.
  3. Kjærbye-Thygesen A, Huusom LD, Frederiksen K et al. Trends in the incidence and mortality of ovarian cancer in Denmark 1978-2002. Acta Obstet Gynecol Scand 2005;84:1006-12.
  4. Sygehuspatienters overlevelse efter diagnose for otte kræftsygdomme i perioden 1997-2008. København: Sundhedsstyrelsen, 2010.
  5. www.dep.iarc.fr/NORDCAN/DK/frame.asp (2. jul 2012).