Skip to main content

Dansk Kolorektal Cancer Database

Ismail Gögenur, Peter Ingeholm & Lene Hjerrild Iversen på vegne af Dansk Kolorektal Cancer Database

15. okt. 2012
2 min.


BAGGRUND OG FORMÅL

Danish Colorectal Cancer Group (DCCG) blev oprettet i 1994 med henblik på at etablere en landsdækkende database, hvor samtlige patienter med cancer recti kunne registreres med det formål at forbedre kvaliteten af diagnostik og behandling [1]. I 2001 blev databasen udvidet, således at alle patienter med cancer coli også blev inkluderet. DCCG blev i 1997 et permanent udvalg under Dansk Kirurgisk Selskab og er i 2006 indtrådt i organisationen Dansk Multidisciplinær Cancergruppe (DMCG) [2].

Databasens formål er at forbedre prognosen for patienter med kolorektalcancer ved at 1) ensarte og optimere diagnostik, kirurgisk og onkologisk behandling og followup, 2) forbedre og sikre kvaliteten af behandling, 3) løbende monitorere de objektive kriterier og kvaliteten beskrevet af Sundhedsstyrelsen samt 4) yde støtte og initiere klinisk forskning inden for kolorektalcancer [1].

RESULTATER

Frem til udgangen af 2010 er der totalt inkluderet 36.401 patienter med kolorektalcancer. Patientkompletheden var i 2010 på 99%. Der registreres en lang række parametre relateret til behandlingsforløbet (Tabel 1 ). Derudover er der i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udarbejdet en række indikatorer, der ligeledes registreres. Indikatorerne har fokus på kerneområder vedr. patienternes diagnostiske forløb, kvalitetskriterier vedr. den kirurgiske behandling samt forhold vedr. postoperative komplikationer og død. Databasens styregruppe udgiver årlige rapporter, hvori bl.a. de enkelte afdelingers resultater fremgår set i relation til de nationale resultater, herunder også indikatorerne.

Siden databasens oprettelse er der publiceret mere end 40 videnskabelige artikler i nationale og internationale peer review-tidsskrifter, og data indgår desuden i tre ph.d.-afhandlinger og en disputats [1, 3].

DISKUSSION

Validiteten af data fra databasen blev undersøgt i 2001 [4]. Der blev fundet en høj overensstemmelse (89-94%) mellem data, der var registreret i databasen, og originale data fra patienternes journaler. I lyset af databasens udvikling og de i tiltagende grad komplicerede patientforløb er der basis for yderligere validering af data fra databasen.

KONKLUSION

Databasen udvikles vedvarende og monitorerer de na-tionale og regionale resultater relateret til diagnostik og behandling af kolorektalcancer, opfylder et behov for klinikeren mhp. at holde sig opdateret i udviklingen af behandling for kolorektalcancer, samtidig med at den danner et vigtigt grundlag for forskning på højt niveau.



Korrespondance: Ismail Gögenur, Gastroenheden - Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, Herlev Ringvej 75, 2730 Herlev. E-mail: ig@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk



Referencer

  1. www.DCCG.dk
  2. www.dmcg.dk
  3. Iversen LH. Aspects of survival from colorectal cancer in Denmark. Dan Med J 2012;59(4):B4428.
  4. Nickelsen T. Data validity and coverage in the Danish National Health Registry. Ugeskr Læger 2001;164:33-7.