Skip to main content

Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin i 25 år

Bestyrelsen for Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin: Anni Eskild-Jensen, Søren Holm, Linda Kragh, Lars Martiny, Jesper Mortensen, Peter Oturai, Susanne Rasmussen, sekretær og Søren Møller, formand

16. mar. 2007
3 min.

Specialet klinisk fysiologi og nuklearmedicin blev etableret af Sundhedsstyrelsen i 1982 som videreførelse af det gamle speciale klinisk fysiologi, hvorefter Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin (DSKFNM) blev oprettet. Selskabet kan således fejre 25-års-jubilæum i 2007 og er organisatorisk stadig et ungt speciale, men historisk med faglige rødder tilbage i tiden. De første afdelinger i Danmark blev fra 1963 og fremefter etableret på Amtssygehuset i Glostrup, Bispebjerg Hospital, Odense Sygehus, og Københavns Kommunehospital ved henholdsvis Ole Munck, Niels Lassen, Jørgen Fabricius og Kjeld Winkler , som hver på sit felt var pionerer inden for udforskningen af nyrernes, hjernens og leverens kredsløb og hjertet. I 1963 blev Dansk Selskab for Klinisk Kemi og Klinisk Fysiologi samtidig oprettet og i 1971 selskaberne Dansk Nuklearmedicinsk Selskab og Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi, som i 1982 med Ole Munck som formand fusionerede til DSKFNM [1].

Klinisk fysiologi og nuklearmedicin er et speciale, hvori man udvikler og anvender metoder særligt med henblik på funktionsdiagnostik og bygger på indgående kendskab til blandt andet patofysiologi, strålebiologi og kinetik. En række metoder er i Danmark blevet opfundet, udviklet og valideret inden for specialet og videreformidlet til relevante kliniske og parakliniske afdelinger. Disse omfatter de tidligste spæde forsøg på detektion af stråling fra indgivne radioaktive lægemidler over nyrer, hjerne, lever og hjerte til oprettelse af kredsløbslaboratorier, introduktion af og medvirken til udvikling af ekkokardiografi, ultralyd- og Doppler-undersøgelser og magnetisk resonans-billeddannelse. I den seneste dekade har vi været vidne til en nærmest eksplosiv udvikling inden for single photon emission computerised tomography (SPECT) og positronemissionstomografi (PET) alene eller i kombination med computertomografi (CT). Således har man med PET med F-18-mærket deoxyglukose i de seneste år revolutioneret diagnostikken og stadieinddelingen for mange typer kræftsygdomme (Figur 1 ). Danmark er således med i front med PET og SPECT til klinisk brug med en meget høj tæthed af gammakameraer og cyklotroner. Især inden for kardiologisk og onkologisk diagnostik har disse teknikker vundet indpas. Antallet af og behovet for avancerede billedfusionsdannende gammakameraer i Danmark er stadigt stigende. Ud over funktionsdiagnostik varetager man i specialet i tæt samarbejde med de kliniske afdelinger radioterapi af udvalgte sygdomme overvejende radioiodterapi af benigne thyroideasygdomme. Hertil kommer en forventet stigning i specialbehandling af endokrinologiske og maligne lidelser med særligt fremstillede isotoper og radioaktive lægemidler. Forskning og udvikling udgør et væsentligt element i specialets identitet, og i de seneste 25 år har vi været vidne til en betydelig forskningsproduktion omfattende mere end 1.500 videnskabelige arbejder, 100 doktordisputatser og et tilsvarende antal ph.d.-afhandlinger. Forskningsområderne har især været hjerne-, hjerte-, perifer kredsløbs- og nyrefysiologi, leverens hæmodynamik og metabolisme, idræts- knogle- og arbejdsfysiologi samt onkologi. På universitetsniveau er der inden for specialet universitetsprofessorater, forskningsprofessorater og forskningslektorater. Som nylig meldt til Sundhedsstyrelsen vil der være behov for etablering af en række nye lægestillinger i takt med den øgede efterspørgsel på specialets ydelser fra de i alt 21 afdelinger.

DSKFNM er tilsluttet relevante nationale og internationale paraplyorganisationer som Dansk Medicinsk Selskab, Scandinavian Society of Clinical Physiology and Nuclear Medicine, World Federation of Nuclear Medicine and Biology og European Association of Nuclear Medicine (EANM).

Jubilæet i 2007 vil blive fejret på forskellige måder - men det er med en særlig glæde, at DSKFNM i jubilæumsåret kan byde den europæiske kongres i nuklearmedicin (EANM) med mere end 4.000 deltagere velkommen til København. Således inspireret og styrket tager DSKFNM fat på de næste 25 år.



Korrespondance: Søren Møller , Klinisk Fysiologisk/Nuklearmedicinsk Afdeling 239, Hvidovre Hospital, DK-2650 Hvidovre. E-mail: soeren.moeller@hvh.region.dk

Interessekonflikter: Ingen angivet

Referencer

  1. Munck O. Klinisk fysiologi og nuklearmedicin. Specielt udviklingen fra 1963 til 1995. Bibliotek for Læger 1995;226-45.