Skip to main content

Den nye nivalente HPV-vaccine har en høj effektivitet

Sammenligning af den nye nivalente HPV-vaccine med den tidligere anvendte firevalente vaccine viser en højere beskyttelsesrate mod cervixcancer med den nye bredere vaccine.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

19. okt. 2017
2 min.

Statens Serum Institut har for nylig valgt en type vaccine rettet mod humant papillomvirus (HPV), som er blevet en del af vaccinationsprogrammet allerede fra efteråret 2017. Den nye vaccine, som er en nivalent type (9vHPV), der beskytter mod 90% af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft, forhandles under navnet Gardasil 9. Et helt nyt multicenterstudie har sammenlignet effekten af denne vaccine med den tidligere anvendte firevalente vaccine (4vHPV). Blandt 14.215 kvinder i aldersgruppen 16-26 år, som i årene 2007-2009 blev vaccineret og derefter fulgt i op til seks år, påviste man 0,5 tilfælde af svære celleforandringer svarende til cervix, vulva og vagina pr. 100.000 personår i 9vHPV-gruppen mod 19 tilfælde i 4vHPV-gruppen. Forfatterne kunne vise, at den nye vaccine har samme immunogenicitet som den gamle vaccine for de typer af HPV, som begge vacciner retter sig imod.

Overlæge Thomas Larsen, Aalborg Universitetshospital, kommenterer: »Studiet fastslår, at HPV-vaccinen er sikker, og leverer samtidig overbevisende data, der støtter, at 9vHPV-vaccinen er mere effektiv end den tidligere anvendte 4vHPV-vaccine mod følger af HPV-infektion. Studiet viser, at mange kliniske og sundhedsmæssige effektmål kan forebygges: HPV-infektion, suspekte smear-svar, carcinoma in situ og relaterede udrednings- og behandlingsmæssige procedurer. Det er således forventeligt, at man ved høj dækningsrate af den nye 9vHPV-vaccine kan undgå at skulle udføre størstedelen af de ca. 15.000 vævsprøver fra livmoderhalsen og de 5.000-6.000 keglesnit, som i dag udføres i Danmark som følge af HPV-infektion. Talrige besøg ved gynækolog samt angst og bekymring, der følger med HPV-betinget CIN [cervikal intraepitelial neoplasi] og kræftsygdom, kan forebygges i en balance mellem omkostninger, effektivitet og sikkerhed. Studiet støtter således i høj grad valget af 9vHPV-vaccine som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Såfremt vaccinen udbredes til udviklingslandene, vil vi potentielt kunne forebygge en kvart million dødsfald relateret til cervixcancer alene«.

Huh WK, Joura EA, Guliano AR et al. Final efficacy, immunogenicity, and safety analyses of a nine-valent human papillomavirus vaccine in women aged 16-26 years: a randomised, double-blind trial. Lancet, 5. sep 2017 (e-pub ahead of print).

Interessekonflikter: ingen.