To tredjedele patienterne på en kirurgisk afdeling er indlagt akut. På en større dansk akutmodtagelse udgjorde akut abdomen 20% af indlæggelsesdiagnoserne [1].
Patientpopulationen med akut abdomen er heterogen mht. alder, komorbiditet og sygdomsbilleder, der varierer fra ufarlige, uspecifikke abdominalsmerter til alvorlige, livstruende tilstande, som kræver akut kirurgi. Akut laparotomi er en hyppig procedure med estimeret over 4.000 indgreb foretaget årligt i Danmark [2]. Akut laparotomi er forbundet med en høj mortalitet, 10-30% internationalt, stigende med patientens alder [3, 4], nedsat funktionsniveau, høj American Society of Anaesthesiologist (ASA)-score og komorbiditet [5]. Dødeligheden er op til fem gange større end ved højrisiko elektiv kirurgi [6].
Morbiditeten efter akut laparotomi er betydelig på både kort og langt sigt. I to nyligt publicerede danske opgørelser har man fundet, at 47-51% af patienterne fik mindst én større komplikation inden for 30 dage
[2, 5]. Der var hovedsageligt tale om kardiopulmonale komplikationer, intraabdominal infektion eller gastrointestinale komplikationer. Langtidskomplikationerne er bl.a. incisionalhernier, blivende enterostomi, nedsat livskvalitet og kroniske smerter [7].
Der foreligger ingen evidens for det optimale perioperative forløb for patienter, der laparotomeres akut.
Formålet med denne artikel er at belyse den nuværende behandling og identificere fremtidige indsatsområder for at sænke dødeligheden efter akut laparotomi.
KIRURGISK STRESSRESPONS
De hyppigste abdominalkirurgiske diagnoser, som kræver akut laparotomi, er ileus og perforeret hulorgan [8]. Den tilgrundliggende sygdomsproces og selve
det kirurgiske indgreb medfører et komplekst stressrespons. Stressresponset er neuroendokrint og metabolisk medieret og virker dels lokalt, dels systemisk. Det er organismens reaktion på en potentielt skadelig stimulus med påvirkning af organfunktioner i form af øget katabolisme og kardiovaskulær belastning, smertereaktion, nedsat lungefunktion, paralytisk ileus,
koagulationsforstyrrelser og forskydning af væskehomøostasen. Disse forhold øger risikoen for organdysfunktion og morbiditet [9].
For at mindske dette respons er en multimodal tilgang i tæt samarbejde mellem kirurg og anæstesiolog nødvendig i det perioperative forløb. Effekten på det kirurgiske stressrespons afhænger af væskebehandling, anvendelse af minimalt invasiv kirurgi, regionalanæstesi og medikamentel behandling [10]. Uanset inddeling og beskrivelse er det formodentlig patientens alder og komorbide tilstand samt det fysiologiske respons, som spiller den største rolle i forhold til behandling og mortalitet.
PRÆHOSPITAL BEHANDLING, TRIAGE OG VISITATION
Den præhospitale behandling af patienter med akut abdomen er ikke velundersøgt. Der findes sparsom evidens for præhospital identifikation og behandling af patienter med sepsis på basis af akut abdomen, men fokus bør være hurtig transport til kirurgisk behandling med kildekontrol af sepsis [11].
I Danmark har vi en multifacetteret præhospitalsopbygning, som varierer fra region til region. Visitationen foretages af praktiserende læger, lægevagter, sygeplejersker (1813) og alarmcentraler (politi/sygeplejersker). Behandlingen præhospitalt varetages af reddere, paramedicinere, sygeplejersker og læger. Efter ankomsten til hospital er patientens vej til operationsbordet institutionsafhængig og går enten gennem en skadestue, en kirurgisk modtagelse eller en fælles akutmodtagelse.
Patienten triageres af enten en læge eller en sygeplejerske, og der findes i Danmark forskellige modeller for dette. Fælles er en indledende »status« med klinisk vurdering, måling af vitalparametre, anamneseoptagelse og indplacering i triage-kategori. Herefter tages der blodprøver, hvor der også måles arteriel syre-base-status. Der er begrænset viden om, hvordan den indledende vurdering og status af akutte kirurgiske patienter associeres til diagnose og outcome, men i et nyligt publiceret dansk studie har man påvist væsentlige problemer i brugen af triage-systemet ADAPT til identifikation af patienter med gastrointestinal perforation – hver sjette patient med perforeret hulorgan blev triageret falsk negativt [12].
DIAGNOSTIK OG PRÆOPERATIV OPTIMERING
Præoperativ risikofaktoroptimering er umulig hos patienter, der får foretaget akut laparotomi. Den perioperative proces kan dog sagtens optimeres. Det er essentielt at minimere tid fra symptomdebut til laparotomi for at mindske mortaliteten [13]. Patienterne undersøges for sepsis og hæmoragi og resusciteres herefter i henhold til gældende retningslinjer. Patienter med
sepsis bør initialt væskeresusciteres og herefter væskebehandles på baggrund af respons og vurdering af organperfusion [14]. Ligeledes skal patienterne farmakologisk optimeres til operation, inklusive korrektion af evt. koagulopati, elektrolytniveau, inotropi og hypotermi. Dette skal ske uden unødigt tidsspilde inden fokussanering [13-15].
Tidlig bredspektret antibiotisk behandling med dækning over for tarmbakterier bør institueres [14]. Ved generaliseret peritonitis er operationsindikationen det kliniske billede alene. I stigende grad benyttes billeddiagnostik, primært CT af abdomen med intravenøs kontrast.
Der er stor diskrepans i tilgangen til den hæmoragisk shockerede patient og den septisk shockerede kirurgiske patient [16]. I guidelines for blødningsshock, fremlagt af American College of Surgeons i Advanced Trauma Life Support, lægges tyngden på tidlig kirurgisk hæmostase med principper som the golden hour
og damage control [17]. I Surviving Sepsis Guidelines 2016 nævnes kirurgi ganske sparsomt, og kirurgisk
sanering forbeholdes patienter, hvor drænage ikke er gennemførlig. Halvdelen af patienterne med sepsis har urosepsis eller pulmonal sepsis, hvor kirurgisk behandling ikke umiddelbart er indiceret, men 30% har abdominalt fokus, og 10% har nekrotiserende bløddelsfokus [14], hvor kirurgi bestemt har en plads. Et nyligt publiceret dansk prospektivt studie viste, at en multidisciplinær og multimodal tilgang, inklusive tidlig kirurgi, kunne reducere mortaliteten signifikant hos patienter, som fik foretaget akut laparotomi [18]. Tilgangen er
en protokolleret indsats med uddannelse, speciallægebehandling, tidlig resuscitering, behandling med højdosisantibiotika, tidlig operation, hæmodynamisk
optimering, intermediær overvågning i 24 timer postoperativt, analgetikabehandling samt tidlig mobilisering og enteral ernæring. Med dette pakkeforløb er det lykkedes at reducere 30-dagesmortaliteten fra 21,8% til 15,5% (p < 0,005).
KIRURGI
Patienter, som får foretaget akut kirurgi, behandles i stigende grad med minimalt invasiv teknik i form af
laparoskopi, endoskopi og invasiv radiologi. Gastrointestinale blødninger behandles nu hovedsageligt
endoskopisk, evt. suppleret med invasiv radiologisk
behandling, men laparotomi har stadig en plads ved manglende blødningskontrol, blødningsshock eller intraktabel behandling [19]. Laparoskopisk behandling af akut abdomen beror på en individuel operatørvurdering af pro et con ud fra patientens tilstand og teknisk gennemførlighed. Det mindskede kirurgiske respons ved et laparoskopisk indgreb skyldes bl.a. den kortere varighed af operationen, den lavere kontamineringsgrad, det sufficiente overblik og den lavere peroperative kardiopulmonale risiko ved pneumoperitoneum [9].
Damage control-laparotomi
I traumekirurgien har damage control-kirurgi (DCS) vundet indpas, fordi dødsårsagen blandt traumepatienter er ukontrollabel blødning hos ca. 40% [20, 21]. DCS er en kirurgisk strategi, hvor man forsøger at forebygge »den letale triade« (koagulopati, acidose og hypotermi) i stedet for, som ved elektiv kirurgi, at genoprette normal anatomi. Tilgangen er multidisciplinær, og i abdominalkirurgien består den af stadieinddelt laparotomi med perioperativ optimering på et intensivafsnit [22]. Ved primær laparotomi er målet hæmostase, at begrænse forurening og at anvende en midlertidig abdominallukning. Herefter korrigeres vitalparametrene yderligere på et intensivafsnit, hvorefter der foretages definitiv kirurgi.
DCS er i traumatologien ud fra veldefinerede principper forbeholdt en selekteret gruppe patienter (Tabel 1).
På samme måde kan patienter, der ikke har traumer og er indlagt akut, have svært inkompenseret fysiologi. Hyppigst pga. svær sepsis og septisk shock og sjældnere pga. hæmoragi. Det synes at være naturligt at overføre kompetencer og resultater fra traumekirurgien til brug i akutkirurgien. Ulempen ved at benytte DCS er et øget antal operative indgreb, forlænget ophold på intensivafdelingen, længere tid til lukning af abdomen med øget risiko for vanskelig eller umulig sekundær lukning; alle kilder til betragtelig morbiditet og mortalitet.
Der er endnu ikke veldefinerede kriterier for patientselektion og operative/perioperative behandlingsmål, men noget tyder på, at »den letale triade« i sig selv ikke kan benyttes. Derimod synes sepsis/septisk shock, forhøjet laktatniveau med acidose, alder, køn og komorbiditet at være relevante variabler [23].
I et hollandsk studie randomiserede man 232 patienter til enten planlagt relaparotomi eller relaparotomi ved behov. Der var hhv. 94% og 42% relaparotomier. Negativ relaparotomiraten var 66% vs. 31%, ligesom der var længere ophold på både intensivafdeling og hospital generelt i gruppen med planlagt relaparotomi. Der var ikke forskel i mortalitet mellem de to grupper. Studiet havde dog en bred inklusion og ingen DCS-tilgang til den primære laparotomi [24]. Det bør haves in mente, at peroperativt fund af peritoneal kontaminering i sig selv ikke er indikation for planlagt relaparotomi [25]. Strategien har således en teoretisk plads hos en lille selekteret gruppe patienter, der endnu ikke er afgrænset, men området mangler både retrospektive opgørelser og randomiserede kontrollerede studier.
POSTOPERATIV OPTIMERING
Den høje postoperative mortalitet, særligt pga. sepsis og kardiopulmonale komplikationer, bør teoretisk set kunne bedres ved øget monitorering i det postoperative forløb. I det danske multicenterstudie InCare [26] randomiserede man patienter til en kirurgisk sengeafdeling eller et intermediært afsnit, men man kunne dog ikke påvise nogen øget overlevelse, og studiet blev termineret tidligt, da en interimanalyse viste overordnet lavere mortalitet end forventet.
Enhanced Recovery After Surgery har etableret guidelines for det perioperative forløb overordnet set og for elektive forløb [10]. Principperne er efterhånden veletablerede i fast track-forløb, og postoperativt består de af trombose- og antibiotikaprofylakse, analgetika, normotermi, ingen brug af dræn, tidlig seponering af blærekateter og nasogastrisk sonde samt tidlig enteral ernæring og mobilisering [27].
Der foreligger ikke retningslinjer for den akut opererede kirurgiske patient, men flere af de samme principper kunne tænkes anvendt her. Der er øget overlevelse ved implementering af et standardiseret pakkeforløb for akutte laparotomier med fem indsatsområder: 1) tidlig lægelig vurdering og måling af vitalparametre, 2) tidlig antibiotisk behandling, 3) tidlig operation, 4) målrettet væskeresuscitering samt
5) postoperativ intensivterapi [28]. Et større britisk
cluster-randomiseret studie med implementering af et bundle er på vej med forventet inklusion af over 27.000 patienter [29]. Dette kan bidrage til at identificere elementer i et peroperativt pakkeforløb. I Tabel 2 ses et forslag til, hvad en sådan pakke kan indeholde.
KONKLUSION
Akut laparotomi er et hyppigt indgreb med høj mortalitet og morbiditet. Det perioperative forløb for højrisiko elektiv kirurgi (hjertekirurgi, større karkirurgi, cancerkirurgi mv.) er løbende blevet optimeret, men den akutte kirurgi, som foregår hele døgnet, trænger fortsat til et løft i såvel ressourcer som videnskab. Videnskaben er inhomogen og består primært af registerstudier og få randomiserede undersøgelser. Dette afspejler i høj grad en stor heterogenitet af population, patologi og behandling.
Flere studier tegner et billede af, at implementeringen af et care bundle for akutte laparotomier kan reducere mortaliteten. Der er behov for danske opgørelser og randomiserede studier, og fokus bør ligge på den perioperative optimering i form af pakkeforløb samt udvikling af selektionskriterier til DCS.
Korrespondance: Anders Peter Skovsen. E-mail: skovsen@dadlnet.dk
Antaget: 17. april 2018
Publiceret på Ugeskriftet.dk: 30. juli 2018
Interessekonflikter: ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er
tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk
Summary
Mortality rate after acute laparotomy can be reduced
Acute abdomen is a common cause of admission to hospital. Emergency laparotomy is associated with a significant morbidity and mortality due to deranged physiology and surgery-induced stress. Damage control laparotomy is on the rise as an operative strategy for the septic abdomen as well as for trauma laparotomy but lacks definition in the non-trauma setting. Principles of perioperative care in elective surgery are currently applied to the emergency abdominal surgery patients and should be further studied in the future to reduce morbidity and mortality.
Referencer
LITTERATUR
-
Barfod C, Lauritzen MMP, Danker JK et al. The formation and design of the “Acute Admission Database”– a database including a prospective, observational cohort of 6279 patients triaged in the emergency department in a larger Danish hospital. Scand J Trauma Resusc Emerg 2012;20:29.
-
Tengberg LT, Cihoric M, Foss NB et al. Complications after emergency laparotomy beyond the immediate postoperative period – a retrospective, observational cohort study of 1139 patients. Anaesthesia 2017;72:309-16.
-
Clarke A, Murdoch H, Thomas MJ et al. Mortality and postoperative care after emergency laparotomy. Eur J Anaesthesiol 2011;28:16-9.
-
Al-Temimi MH, Griffee M, Enniss TM et al. When is death inevitable after emergency laparotomy? J Am Coll Surg 2012;215:503-11.
-
Tolstrup MB, Watt SK, Gögenur I. Morbidity and mortality rates after emergency abdominal surgery: an analysis of 4346 patients scheduled for emergency laparotomy or laparoscopy. Langenbecks Arch Surg 2016;407:615-23.
-
National Emergency Laparotomy Audit. www.nela.org.uk/reports (25. jan 2017).
-
Jeppesen M, Tolstrup MB, Gögenur I. Chronic pain, quality of life, and functional impairment after surgery due to small bowel obstruction. World J Surg 2016;40:2091-7.
-
Barrow E, Anderson I, Varley S et al. Current UK practice in emergency laparotomy. Ann R Coll Surg Engl 2013;95:599-603.
-
Kehlet H, Dahl JB. Hvorfor er det farligt at blive opereret? Ugeskr Læger 2006;168:4291-2.
-
Scott MJ, Baldini G, Fearon KCH et al. Enhanced recovery after surgery (ERAS) for gastrointestinal surgery, part 1: pathophysiological considerations. Acta Anaesthesiol Scand 2015;59:1212-31.
-
Smyth M, Brace-McDonnell S, Perkins G. Impact of prehospital care on outcomes in sepsis: a systematic review. West J Emerg Med 2016;17:
427-37. -
Bohm AM, Tolstrup MB, Gögenur I. Adaptive process triage system cannot identify patients with gastrointestinal perforation. Dan Med J 2017;64(7):A5374.
-
Buck DL, Vester-Andersen M, Møller MH. Surgical delay is a critical determinant of survival in perforated peptic ulcer. Br J Surg 2013;100:
1045-9. -
Rhodes A, Evans LE, Alhazzani W et al. Surviving sepsis campaign:
International Guidelines for Management of Sepsis and Septic Shock: 2016. Intensive Care Med 2017;43:307-77. -
Azuhata T, Kinoshita K, Kawano D et al. Time from admission to initiation of surgery for source control is a critical determinant of survival in patients with gastrointestinal perforation with associated septic shock. Crit Care 2014;18:R87.
-
Frankel HL, Magee GA, Ivatury RR. Why is sepsis resuscitation not more like trauma resuscitation? J Trauma Acute Care Surg 2015;79:
669-77. -
ATLS Subcommittee, American College of Surgeons’ Committee on Trauma, International ATLS working group. Advanced trauma life support (ATLS): the ninth edition. J Trauma Acute Care Surg 2013;74:
1363-6. -
Tengberg LT, Bay-Nielsen M, Bisgaard T et al. Multidisciplinary perioperative protocol in patients undergoing acute high-risk abdominal surgery. Br J Surg 2017;104:463-71.
-
Gralnek IM, Dumonceau JM, Kuipers EJ et al. Diagnosis and management of nonvariceal upper gastrointestinal hemorrhage: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Guideline. Endoscopy 2015;47:a1-a46.
-
Sørensen M, Larsen CF, Steinmetz J. Præhospital behandling af svært tilskadekomne patienter med fokus på damage control-kirurgi. Ugeskr Læger 2011;173:1264-7.
-
Boffard KD. Manual of definitive surgical trauma care. 4th ed. CRC Press, 2015.
-
Roberts DJ, Ball CG, Feliciano DV et al. History of the innovation of damage control for management of trauma patients: 1902-2016. Ann Surg 2016;265:1034-44.
-
Becher RD, Peitzman AB, Sperry JL et al. Damage control operations in non-trauma patients: defining criteria for the staged rapid source control laparotomy in emergency general surgery. World J Emerg Surg 2016;11:10.
-
van Ruler O, Mahler CW, Boer KR et al. Comparison of on-demand vs planned relaparotomy strategy in patients with severe peritonitis: a randomized trial. JAMA 2007;298:865-72.
-
Diaz JJ, Cullinane DC, Dutton WD et al. The management of the open abdomen in trauma and emergency general surgery: part 1 – damage control. J Trauma 2010;68:1425-38.
-
Vester-Andersen M, Waldau T, Wetterslev J et al. Randomized multicentre feasibility trial of intermediate care versus standard ward care after emergency abdominal surgery (InCare trial). Br J Surg 2015;102:
619-29. -
Kehlet H, Dahl JB. Anaesthesia, surgery, and challenges in postoperative recovery. Lancet 2003;362:1921-8.
-
Huddart S, Peden CJ, Swart M et al. Use of a pathway quality improvement care bundle to reduce mortality after emergency laparotomy. Br J Surg 2015;102:57-66.
-
Everingham K. Enhanced operiperative care for high-risk patients
(EPOCH) Trial. www.thelancet.com/protocol-reviews/13PRT-7655 (25. jan 2017). -
Varadhan KK, Lobo DN, Ljungqvist O. Enhanced recovery after surgery: the future of improving surgical care. Crit Care Clin 2010;26:527-47.