Skip to main content

En ung kvindes selvmord

Britt Reuter Morthorst, Annette Erlangsen, Kim Peder Dalhoff & Merete Nordentoft

Ugeskr Læger 2017;179:V69174

24. jul. 2017
4 min.

Ugeskrift for Læger bringer i denne uge på s. 1303 en kasuistik af Hatting & Hansen om et selvmord begået af en ung kvinde på 18 år med en overdosis cyclizin, der er et præparat mod transportsyge. Der var tale om et meget kort og alvorligt overdosisforløb, hvor det anslås, at forgiftning med 120 tabletter a 50 mg, som er tilgængelige i håndkøb, fik dødelig udgang. Cyclizintabletter sælges i pakker med 10 eller 30 stk. a 25 mg eller 50 mg uden en øvre grænse for det antal pakninger, som udleveres. Den 18-årige kvinde levede på et bosted og havde selvmutilerende adfærd samt flere tidligere selvmordsforsøg bag sig.

Sygehistorien eksemplificerer, at selvmutilerende adfærd i form af tidligere selvmordsforsøg er blandt de vigtigste risikofaktorer for senere selvmord [1]. Kasuistikken omhandler en enkelt af de mange selvmordshandlinger, som finder sted på bosteder.

Tilgængeligheden af medicin har stor betydning for selvforgiftningernes farlighed [2, 3]. Dette gælder især ved impulsive selvmordshandlinger med potentielt toksiske præparater, der er tilgængelige i husholdningen eller forholdsvis lette at anskaffe sig.

I Danmark har vi igennem flere årtier set en gavnlig effekt af at begrænse tilgængeligheden af farlige præparater. Danmark havde i begyndelsen af 1980’erne over 1.600 selvmord årligt, mens antallet i de seneste ti år har ligget nogenlunde stabilt på ca. 600 selvmord årligt. Begrænset adgang til farlige stoffer er en stor del af årsagen til dette kraftige fald. Begrænsningen af kulilteindholdet i husholdnings- og udstødningsgas har medført en meget kraftig reduktion i antallet af selvmord ved kulilteforgiftning. Ligeledes har receptkopieringspligt af dextropropoxyphen og afregistrering af barbiturater som sovemiddel medført færre selvmord som følge af forgiftning. Der er en entydigt positiv sammenhæng mellem tilgængeligheden af disse meget potente stoffer og antallet af selvmord ved forgiftning i Danmark, og overordnet set er der intet, der tyder på, at det at begrænse tilgængeligheden af en metode fører til en stigning i anvendelsen af andre metoder.

Forgiftning med svagt smertestillende medicin udgør hovedparten af de forgiftninger, som behandles på landets hospitaler [4]. Paracetamol er et eksempel på et potentielt toksisk præparat, der kan forårsage leverskade ved doser, som overstiger daglige anbefalinger. Der pågår p.t. en national evaluering af den pakningsbegrænsning på svage analgetika i håndkøb, som trådte i kraft i 2013, og de foreløbige resultater ser meget lovende ud. Danmark har således en lang tradition for succesfuldt at begrænse tilgængeligheden af medicin, bl.a. hyppigt brugte præparater, som benyttes til selvforgiftning. I forlængelse af dette giver det mening at overveje at gøre cyclizin receptpligtig eller begrænse pakningsstørrelser til 10 stk. a 50 mg med én udlevering pr. kunde. Promethazin, et lægemiddel, der er i familie med cyclizin, er for nylig gjort receptpligtigt pga. et uhensigtsmæssigt forbrug og mange forgiftninger i befolkningen [5]. Både promethazin og cyclizin er af typen antihistaminer og kan medføre overledningsforstyrrelser i hjertet ved overdosering. Et skolebarn kan have gavn af en enkelt tablet mod køresyge for at klare busturen til lejrskole, og en sådan brug bør ikke kræve en lægekonsultation, men det er ikke et argument for, at et ubegrænset antal pakker med 30 tabletter er frit tilgængelige.

Sædvanligvis er det tilrådeligt, at befolkningen ved så meget som muligt om medicin og dens virkninger, men i forhold til selvmordsforebyggelse er vi i den paradoksale situation, at uvidenhed om farligheden af forskellige stoffer er en beskyttende faktor. Historisk ser det ud til, at forgiftningsepidemien med paracetamol ikke blev indledt af, at paracetamol kom i håndkøb, men af, at læger begyndte at advare imod det. Omtale rummer nemlig en risiko for, at stoffet som følge af debatten i den brede befolkning bliver kendt som både potentielt giftigt og let at anskaffe sig. Vi understreger derfor vigtigheden af, at debatten føres således, at der ikke opstår en ny epidemi. Vi anbefaler, at pakningsstørrelsen på cyclizin begrænses til 10 stk. a 50 mg med maks. én udlevering pr. kunde.

 

 

Korrespondance: Britt Reuter Morthorst, Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, Hovedstadens Psykiatri. E-mail: britt.reuter.morthorst@regionh.dk

Interessekonflikter: ingen. Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med lederen på Ugeskriftet.dk

 

Læs kasuistikken

Intenderet suicidium med cyclizin

Nikolaj Preus Hatting & Peter Martin Hansen

Referencer

LITTERATUR

  1. Bostwick JM, Pabbati C, Geske JR et al. Suicide attempt as a risk factor for completed suicide: even more lethal than we knew. Am J Psychiatry 2016;173:1094-100.

  2. Nordentoft M. Prevention of suicide and attempted suicide in Denmark. Dan Med Bul 2007;54:306-69.

  3. Nordentoft M, Qin P, Helweg-Larsen K et al. Restrictions in means for suicide: an effective tool in preventing suicide: the Danish experience. Suicide Life Threat Behav 2007;37:688-97.

  4. Morthorst BR, Soegaard B, Nordentoft M et al. Incidence rates of deliberate self-harm in Denmark 1994-2011. Crisis 2016;37:256-64.

  5. Jensen LL, Rømsing J, Dalhoff K. A Danish survey of antihistamine use and poisoning patterns. Basic Clin Pharmacol Toxicol 2017;120:64-70.